ΜουσικοΛόγος: To νέο βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας

ΜουσικοΛόγος: To νέο βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΜουσικοΛόγος: To νέο βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας
«ΜουσικοΛόγος» είναι ο τίτλος του νέου διεπιστημονικού βιβλίου της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας (Ο.Ε.ΒΥ.Χ.) που φανερώνει τη μουσική αρμονία του Λόγου. Κυκλοφορεί και διατίθεται στα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία, στον Ιανό και την Πολιτεία .

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Ναζιανζού Θεοδώρητου ως εκπρόσωπου του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, πολλών επίσημων προσκεκλημένων από το χώρο της Εκκλησίας, της Επιστήμης, των Γραμμάτων και  Τεχνών και πλήθους κόσμου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. : Παύλος Τούτουζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Ιατρός Γαστρεντερολόγος–Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιασίου Ρουμανίας, Λάμπρος Κιτσαράς , Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αναστασία Γεωργάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τη νέα έκδοση παρουσίασε ο Ευάγγελος Αδάμος, Θεολόγος MSc–Φιλόλογος M.Ed – Ιστορικός–Διευθυντής του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας. Επίσης για το βιβλίο μίλησαν από βάθους καρδιάς οι κύριοι συντελεστές του βιβλίου Μιχαήλ Μακρής, Ιδρυτής και Διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας– Έφορος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και Λάζαρος Φωτιάδης, Γεωλόγος – Πολιτικός Μηχανικός, Μουσικός, τονίζοντας ότι από τον Χριστό απορρέει η μουσική αρμονία του σύμπαντος. Την εκδήλωση συντόνισε ο πιστός φίλος της Ο.Ε.ΒΥ.Χ. Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος.

Ο κ. Μιχαήλ Μακρής τόνισε την πολύτιμη προσφορά του βιβλίου που αναδεικνύει τη μουσικότητα του Λόγου και αποτελεί «ξυπνητήρι, μια προσπάθεια αφύπνισης με την ανάσυρση γεωμετρικών συμβόλων μέσα από τη μουσική και την ανάδειξη τέλειων μουσικών αρμονιών σύμφωνα με τους νόμους αρμονίας που μας δίδαξε ο Πυθαγόρας».
Κλείσιμο

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα έξοχο μουσικό μέρος που παρουσίασαν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Βυζαντινή & Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Μακρή.

Ο μουσικοΛόγος είναι ένα βιβλίο-πόνημα, το οποίο μέσα από την σύμπλεξη της Ορθόδοξης Θεολογίας, της Πυθαγόρειας Φιλοσοφίας, της Μουσικής Αρμονίας και των Μαθηματικών διατρανώνει τη μουσικότητα του Λόγου· δηλαδή του Ιησού Χριστού. Ο Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο τέλειος Θεός και Άνθρωπος εκπέμπει μουσική· εξ ου και μουσικοΛόγος

Η μουσικότητα του Λόγου απασχολεί το πρώτο μέρος του βιβλίου, που φέρει τίτλο Διαθεματικές Περιπλανήσεις, περιλαμβάνει δέκα αλληλένδετες ενότητες και απευθύνεται σε ποικίλο αναγνωστικό κοινό. Απευθύνεται σε μουσικούς, καθώς καταδύεται στα θεμέλια της αρμονικής επιστήμης. Απευθύνεται σε μαθηματικούς, καθώς καταπιάνεται με τη χρυσή τομή και τον τετραγωνισμό του κύκλου. Απευθύνεται σε κληρικούς, καθώς επιχειρεί ερμηνεία στα γεωμετρικά δρώμενα του αγίου δισκαρίου. Απευθύνεται σε μελετητές θεολογίας, καθώς διερευνά την ύπαρξη σπερματικού λόγου στον πυθαγόρειο ύμνο και όρκο. Απευθύνεται σε εραστές της αρχαίας σοφίας, καθώς μελετά ενδιαφέρουσες πτυχές της πυθαγόρειας και πλατωνικής φιλοσοφίας. Απευθύνεται σε πολιτικούς, καθώς τους θυμίζει ότι η επίτευξη αρμονίας στην πολιτεία προϋποθέτει αρετές που έχουν λησμονήσει. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ποθεί να γίνει ουρανοπολίτης, καθώς ατενίζει και ακροάζεται την αγίαν Πόλιν των εσχάτων.

Στο δεύτερο μέρος, που φέρει τίτλο Διαστηματικές Περιπλανήσεις, η μουσικότητα του Λόγου θεωρείται δεδομένη και χρησιμοποιείται ως πυξίδα σχολιασμών και σκέψεων επί της διαστηματικής θεωρίας της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο μέρος που απευθύνεται σε μουσικούς.

Το όλο έργο διανθίζεται από πλήθος αρχαίων και πατερικών αποσπασμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης