Σελινούντας: Η «ελληνική Πομπηία» αποκαλύπτει τα μυστικά της

Σελινούντας: Η «ελληνική Πομπηία» αποκαλύπτει τα μυστικά της

Όλοι οι κάτοικοι του Σελινούντα της Σικελίας σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν ως δούλοι από Καρχηδόνιους εισβολείς στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Σελινούντας: Η «ελληνική Πομπηία» αποκαλύπτει τα μυστικά της
Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του αρχαίου κόσμου, «παγωμένη στον χρόνο» για περίπου 2.500 χρόνια, αποκαλύπτει επιτέλους τα μυστικά της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν σταδιακά μία αρχαία ελληνική πόλη, τον Σελινούντα της Σικελίας, της οποίας οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν ως δούλοι από Καρχηδόνιους εισβολείς στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Όπως μία αρχαία ελληνική Πομπηία, η πόλη διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ανέπαφη, παρά τον τραγικό θάνατο των περισσότερων κατοίκων της.

Στην Πομπηία, τόσο τα σπίτια όσο και άλλου είδους κτίρια καλύφθηκαν σχεδόν στιγμιαία από ηφαιστειακή τέφρα, όμως στον Σελινούντα «ενταφιάστηκαν» σταδιακά από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους χώματος και άμμου που παρέσυρε ο άνεμος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει τώρα την ακριβή στιγμή που ο Σελινούντας μετατράπηκε από ακμάζουσα αποικία σε «πόλη φάντασμα». 
Κλείσιμο



Θαμμένα κάτω από μία γκρεμισμένη οροφή ενός κτιρίου που κάηκε από τους εισβολείς βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους τα μισοφαγωμένα απομεινάρια γευμάτων που άφησαν πίσω τους οι ντόπιοι προσπαθώντας να γλιτώσουν τη ζωή τους. Οι επιστήμονες τώρα αναλύουν τα υπολείμματα φαγητού που βρέθηκαν μέσα σε έξι δοχεία γύρω από την εστία του σπιτιού.

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δεκάδες κεραμικά προϊόντα (σκεύη και πλακάκια) που οι τρομοκρατημένοι τεχνίτες την ώρα της επίθεσης προτού προλάβουν καν να τα βάλουν μέσα στην κάμινο.



Μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, η αρχαιολογική ομάδα στη Σικελία έχει «εντοπίσει» με γεωφυσικές τεχνικές και τα 2.500 εγκαταλελειμένα σπίτια της αποικίας μαζί με όλους τους δρόμους, το λιμάνι της και την εμπορική συνοικία. Σύμφωνα με την Independent, πρόκειται για την πρώτη φορά που αρχαιολόγοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τόσο λεπτομερές πλάνο μίας ελληνικής πόλης της κλασσικής περιόδου, αφού στο παρελθόν εργάζονταν κυρίως συνδυάζοντας αποσπασματικά ευρήματα.



Τα νέα στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως από το Σελινούντα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, αφού έχουν ήδη αρχίσει να διευρύνουν την κατανόηση των μελετητών για κάποια σημαντικά δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία του αρχαίου κόσμου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης