90 χρόνια Μίκης! - Συναυλίες από τα Χανιά εώς το Άμστερνταμ

90 χρόνια Μίκης! - Συναυλίες από τα Χανιά εώς το Άμστερνταμ

Το δίωρο μουσικό ταξίδι στον Κήπο του Μεγάρου ξεκίνησε στις 21.00 - 
Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης συμπληρώνει σήμερα 90 χρόνια ζωής και για την περίσταση πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες διοργανώνουν μουσικά αφιερώματα προς τιμήν του

90 χρόνια Μίκης! - Συναυλίες από τα Χανιά εώς το Άμστερνταμ
Με μια συναυλία-αφιέρωμα σε τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία μας, βγήκαν από τα σύνορα μας γνωρίζοντας διεθνή απήχηση και παρέμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο, ο Κήπος του Μεγάρου γιορτάζει απόψε τα 90α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του ίδιου του συνθέτη. 



Το οικουμενικό μήνυμα της μουσικής τού πολυδιάστατου έλληνα δημιουργού, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου στη Χίο, το 1925, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και έχει γνήσιο λαϊκό χαρακτήρα. Τα τραγούδια του Mίκη, που καθόρισαν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, αγγίζουν ταυτόχρονα, μέσα από τον πηγαίο ανθρωπισμό του δημιουργού τους, ευαίσθητες χορδές των λαών του κόσμου αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους στη συλλογική μας συνείδηση.

Κλείσιμο


Η αξία του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη έχει αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο από κριτικούς αλλά και κυβερνήσεις ξένων χωρών, κυρίως, δε, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, που μέσα από τη μουσική του σπουδαίου δημιουργού εξέφρασε τη χαρά και τη λύπη του, την απογοήτευση και το θυμό του, την εθνική του περηφάνια και κάποτε τoν εθνικό του μαρασμό.

Σ' αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι διάρκειας δύο ωρών, θα ακουστούν τραγούδια του μεγάλου συνθέτη που σιγοψιθύρισαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας αλλά και σε μακρινές γωνιές της υφηλίου, όπως τα: «Όμορφη πόλη», «Φαίδρα», «Δρόμοι παλιοί», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Χαρταετοί», αποσπάσματα από το Άξιον Εστί κ.ά.

Στη μεγάλη αυτή γιορτή θα τραγουδήσουν οι Ελένη Βιτάλη, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: 21.00
Προπώληση εισιτηρίων: 10 ευρώ
Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: 12 ευρώ
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ (www.megaron.gr)

Σήμερα, εξάλλου, όπως και τις επόμενες δύο ημέρες το Δεύτερο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τροποποιεί το πρόγραμμά του στο πλαίσιο της Ειδικής Εβδομάδας Μίκη Θεοδωράκη, από τις 8 το πρωί και καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.



Συναυλία στα Χανιά 

Στο χορό των αφιρερωμάτων μπαίνουν σήμερα και τα Χανιά (από τον Γαλατά Χανίων έλκει την καταγωγή του ο μουσιοσυνθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο). Στις 20:30, στο Μέγαρο Αρσενάλι εγκαινιάζεται έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας με τίτλο «Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά», σε επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 27 Αυγούστου. Μία ώρα αργότερα, η ταινία Ζορμπάς με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη θα προβληθεί στον υπαίθριο χώρο του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Παράλληλα, στους κινηματογράφους Κήπος και Αττικόν θα προβάλλονται έως και τις 4 Αυγούστου ταινίες, τη μουσική των οποίων έχει συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Στο Λαύριο, από αύριο έως και τις 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού. 

Παγκόσμια πρεμιέρα στην Αλκυονίδα στο αφιέρωμα για τον «κινηματογραφικό Μίκη»

Το έργο του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» θα προβληθεί απόψε, στις 19.30, σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο αφιέρωμα του κινηματογράφου «Αλκυονίς» με τίτλο «90 χρόνια Μίκης-90 ώρες ο Μίκης στον κινηματογράφο» με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη.

Μουσικός παραγωγός και μάνατζερ του Μίκη Θεοδωράκη, στο εξωτερικό, από το 1986, ο Αστέρης Κούτουλας έχει συνεργαστεί μαζί του σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδά;, η Χιλή, το Ισραήλ, η Ρωσία.

Το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια», είναι το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας (τα υπόλοιπα δύο είναι η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα που δεν έχουν γυριστεί ακόμα και το τέταρτο μέρος είναι το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη»). Οπως λέει ο ίδιος ο Αστέρης Κούτουλας η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν είδε σε μια πρόβα, που είχε πάει μαζί με τον Θεοδωράκη, την πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κουσουνή, να χορεύει.

Στην ταινία που δεν παρακολουθεί μόνο τον χορό της Κουσουνή αλλά και την ιστορία μιας νέας γυναίκας από τη Γερμανία, υπάρχουν εικόνες από αναταραχές στους δρόμους της Αθήνας, δίνοντας μια άλλη διάσταση με το ρεαλισμό τους. «Μέσα στο θέατρο σκοτώνει η Μήδεια τα παιδιά της και έξω από το θέατρο σκοτώνει η κοινωνία τα παιδιά της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κούτουλας.

Στο αποψινό αφιέρωμα στον «Μίκη του κινηματογράφου» θα προβληθούν επίσης στις 18:00 η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή και στις 21.00 ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη.


Στην Ευρώπη 

Οι τιμητικές βραδιές συνεχίζονται και στην Ευρώπη. Στις 23 Αυγούστου στο Βρανδεμβούργο Γερμανίας θα δοθεί συναυλία υπό τη διέυθυνση του μαέστρου Πέτερ Κοπ. Ενα μήνα αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Ούνα της Γερμανίας θα δοθεί ακόμη μια συναυλία με αποσπάσματα από το «Αξιον Εστί». 

Βασικό ρόλο στο ευρωπαϊκό κομμάτι των εορτασμών θα έχει η Μαρία Φαραντούρη, η συνεργασία της οποίας χρονολογείται από το 1963. 

Με αφορμή τα 90 χρόνια η διεθνής ερμηνεύτρια κάνει διαρκές τσεκ ιν σε αεροδρόμια της Ευρώπης. 

23 Σεπτεμβρίου στη Φινλανδία, 25 στο Βερολίνο, 27 στο Αμστερνταμ, 28 στο Λουξεμβούργο, 29 στην Αμβέρσα, 2 Οκτωρίου στο Μόναχο, 3 στη Στουτγκάρδη, 7 στη Ζυρίχη, και 12 στο Ρότερνταμ. Στις δύο τελευταίες θα συμπράξει και ο Γιώργος Νταλάρας.















                                                                                                           








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης