«Ιούλιος Καίσαρ»: H πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη

«Ιούλιος Καίσαρ»: H πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ιούλιος Καίσαρ»:  H πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη
Φθόνος, διαφθορά, διαπλοκή, ύποπτες δοσοληψίες, ιδεολογικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις, στο όνομα της δημοκρατίας, όλα έχουν θέση στην πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Ιούλιος Καίσαρ», που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης, το ποιητικό κείμενο του οποίου βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η όπερα σε επτά σκηνές Ιούλιος Καίσαρ του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε λιμπρέτο Διονύση Καψάλη ολοκληρώθηκε το 2011. Το κείμενο είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ που έχει ως θέμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Το λιμπρέτο ακολουθεί τη δραματουργική δομή του ιστορικού δράματος του μεγάλου άγγλου συγγραφέα και ποιητή.

Κλείσιμο
Πέρα από τους βασικούς χαρακτήρες του Καίσαρα και των συνωμοτών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο λαός, η χορωδία που συνθέτουν τραγουδιστές και ηθοποιοί. Η καθιερωμένη συνοδεία ορχήστρας έχει αντικατασταθεί από τον πλούσιο σε χρώματα και αντιθέσεις ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου σε συνδυασμό με σύνολο δύο πιάνων και κρουστών.

Το ανέβασμα του έργου στηρίζει το Ωδείο Αθηνών. Σε αυτό το τολμηρό οπερατικό εγχείρημα, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συμπορεύεται με το Ωδείο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ υπό τη διδασκαλία του μαέστρου  Δημήτρη Μπουζάνη.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Από τα 90 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι τέσσερις Συμφωνίες, οι τρεις μονόπρακτες όπερες, η μεγάλη όπερα Ιούλιος Καίσαρας, και τα πέντε Κουαρτέτα εγχόρδων του. Έχει επίσης συνθέσει λειτουργίες, κοντσέρτα, τραγούδια, χορωδιακά κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης από το 1991 μέχρι το 2005, ενώ παράλληλα είχε συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (2004) και στο Ωδείο Kodály (1992). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1996. Το Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

«Ιούλιος Καίσαρ»
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Θεριανού. Συνοδεία, η Αλέξης Ντίαμαντ.
Εκκλησιαστικό όργανο: Ουρανία Γκάσιο
Πιάνο α΄ και β΄: Μαρία Ευστρατιάδη, Γιάννης Γιαννόπουλος
Σύνολο κρουστών: Τάξη κρουστών Ωδείου Αθηνών Δημήτρη Δεσύλλα

Διανομή:  Βαγγέλης Μανιάτης, Νικήτας Γκρίτζαλης, Δημήτρης Παπαγεωργίου,   Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Μιχάλης Ψύρρας, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασίλης Ασημακόπουλος, Κώστας Μαυρογένης, Άγγελος Χονδρογιάννης, Αλέξανδρος Γάβαρης, Βασίλης Ασημακόπουλος, Νικήτας Γκρίτζαλης, Νίκος Σπανός, Διονύσης Μελογιαννίδης
Τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, Χορωδία σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και Χορωδία του ΟΤΕ (διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης)

Τιμές εισιτηρίων: 9 € (Ζώνη Γ΄), 15 € (Ζώνη Β΄), 22 € (Ζώνη Α΄) και 30 € (Διακεκριμένη ζώνη).
Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 € (Πολύτεκνοι, 65+).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr




 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης