Μία εκ των έσω ματιά στην ελληνική κρίση στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο LSE

Μία εκ των έσω ματιά στην ελληνική κρίση στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο LSE

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος παρουσίασε το βιβλίο του «Ο δέκατος τρίτος άθλος του Ηρακλή»στο κατάμεστο Wolfson Theatre του Βρετανικού Πανεπιστημίου LSE-Ακολούθησε μία
αποκαλυπτική συζήτηση για την ελληνική κρίση που ταλάνισε την Ελλάδα!

Μία εκ των έσω ματιά στην ελληνική κρίση στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο LSE
ΣτοκατάμεστοWolfson Theatre του Βρετανικού πανεπιστημίου LSE, παρουσίαστηκε το βιβλίο του Έλληνα δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου, “The Thirteen Labour of Hercules” (ο δέκατος τρίτος άθλος του Ηρακλή) που εκδίδεται από τον βρετανικό οίκο Portobello. Δεκάδες ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι, Έλληνες αξιωματούχοι, αλλά και πάρα πολλοί Έλληνες και ξένοι φοιτητές, βρέθηκαν στην παρουσίαση για να  ακούσουν για την κρίση που ταλάνισε (και ταλανίζει ακόμη σε ένα σημείο) την ελληνική κοινωνία

Ο Γιάννης Παλαιολόγος εξηγεί στο βιβλίο του, για το πως φτάσαμε ως εδώ, αναλύοντας πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά το εύρος του προβλήματος. Καταφέρνει να δώσει μια αληθινή, θα λέγαμε, διάσταση σε αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση. Και όχι μόνο. Κάνει ακόμα ένα βήμα παραπέρα και παρουσιάζει μία σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε ως χώρα με μια "πολιτική δέσμευση στην ευρωπαική ιδέα και ενότητα, κάτι που έχει ξεχαστεί στην Ευρώπη" όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος.  Με ανθρώπινες ιστορίες και εξαιρετικές περιγραφές, ο Παλαιολόγος σκιαγραφεί μέσα στο βιβλίο μία ολοκληρωμένη εικόνα της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα , εδώ και περίπου μια πενταετία.

Θέματα όπως η Κερατέα, η Χρυσή Αυγή και τα CDI και τις Γαλλογερμανικές τράπεζες και το πως έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τροπή της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι και την πλέον γνωστή ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο του Hellenic Observatory Kevin Featherstone, αλλά και τον πρώην σύμβουλο του Manuel Barosso τον Βρετανό δημοσιογράφο Philippe Legrain., του οποίου οι θέσεις παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Κλείσιμο

O Legrain αναφέρθηκε σε μια «πρωτοφανή και βίαια κρίση που ταλάνισε την Ελλάδα, σε βάναυσα μέτρα που κατάφεραν να γονατίσουν τους Έλληνες». Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το πως οδηγήθηκε η Ελλάδα σε πολιτικές εξελίξεις αναφέρομενος στην παραίτηση του Παπανδρέου ως «εκπαραθύρωση από τους Ευρωπαίους, μπορούμε να πούμε πως ήταν σχεδόν πραξικόπημα». Μίλησε με πολύ σκληρά λόγια «για την Άνγκελα Μέρκελ και την αυλή της, που με δικτατορικό τρόπο εκβιάζαν τις εξελίξεις και απειλούσαν την Ελλάδα οτι θα την διώξουν από την ευρωζώνη, επεμβαίνοντας δηλαδή στο εθνικό σας νόμισμα που είναι το ευρώ. Η τακτική της Γερμανίας και προσωπικά της Μέρκελ είναι να στρέψει τον έναν Ευρωπαίο ενάντια στον άλλον για να μην βρίσκεται λύση. Η Γερμανική νοσηρή ιδέα οτι με περικοπές στους μισθούς θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο αγκάθι» κατέληξε ο Philippe Legrain, ξεκαθαρίζοντας οτι για τον ίδιο η μόνη λύση έξω από την κρίση είναι το haircut.

Πάρα πολλές οι ερωτήσεις του κοινού, ειδικότερα ξένων παρευρισκομένων που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την ιδιαιτερότητα της ελληνικής κατάστασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης