Το Volvo Amazon έγινε 60 ετών

Το Volvo Amazon έγινε 60 ετών

Το μοντέλο που χάρισε στη Volvo διεθνή αναγνώριση στο χώρο της αυτοκίνησης έχει αυτές τις μέρες γενέθλια. Το Amazon παρουσιάστηκε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 1956, πριν δηλαδή από 60 χρόνια.

Το Volvo Amazon έγινε 60 ετών
Το όνομά του προέρχεται από τις Αμαζόνες της ελληνικής μυθολογίας και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της σουηδικής μάρκας.

Το τετράθυρο μοντέλο σχεδιάστηκε από τον 26χρονο τότε Γιαν Βίλσγκαρντ. Για πολλά χρόνια παρέμεινε επικεφαλής σχεδιαστής της Volvo, υπεύθυνος για τα 140, 240, 700, αλλά και για ορισμένα αυτοκίνητα της σειράς 800. Ο Βίλσγκαρντ απεβίωσε πριν λίγες εβδομάδες, στις 6 Αυγούστου, σε ηλικία 86 ετών.

Κλείσιμο


Εκτός Σκανδιναβίας το Amazon ονομαζόταν – για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων – 121 και 122 για τη σπορ έκδοση (221 και 222 αντίστοιχα για το station wagon). Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορούσε με διχρωμία αμαξώματος, στοιχείο που σήμερα αποτελεί ένδειξη premium εκδόσεων. Το 1959 κυκλοφόρησαν τα πρώτα Amazon με ένα χρώμα αμαξώματος, ενώ η παραγωγή αυτών με διχρωμία σταμάτησε το 1961. Ένα χρόνο αργότερα λανσαρίστηκε η station wagon έκδοση του αυτοκινήτου της Volvo.

Η ζώνη τριών σημείων, εφεύρεση της Volvo, αποτέλεσε στάνταρ εξοπλισμό του Amazon από το 1959, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποφυγή θανάσιμων ή σοβαρών τραυματισμών. Συνολικά 667.791 Amazon κατασκευάστηκαν ανάμεσα στο 1956 και τον Ιούλιο του 1970, όταν σταμάτησε η παραγωγή του, στο εργοστάσιο της Τορσλάντα. Το 60% των Amazon πουλήθηκαν εκτός Σουηδίας. Γραμμές παραγωγής υπήρχαν επίσης στον Καναδά, τη Νότια Αφρική και το Βέλγιο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης