Τα παραμύθια τελείωσαν. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απόλυτο δίκιο!
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Τα παραμύθια τελείωσαν. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απόλυτο δίκιο!

Οι επιθέσεις κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν καταντήσει ρουτίνα για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα αντίστοιχα παπαγαλάκια της κρατικής τηλεόρασης.

Φυσικά το κάνουν με καλή ...καρδιά επειδή αγνοούν τα στοιχειώδη πράγματα για την Οικονομία. Εξάλλου στην Ελλάδα είναι συνήθεια να μιλούν για δύσκολα θέματα οι ανίδεοι, όπως ο Πολάκης, ο Σκουρλέτης, η Περιστέρα και ο Καρανίκας. Τέλος, το να επιτίθεσαι στον Στουρνάρα είναι κάτι σαν όρκος πίστεως του αριστερο-δεξιού λαϊκισμού. 

Ξεχνούν όμως ένα πράγμα οι ματαιόσπουδοι υπουργοί και προπαγανδιστές ότι τα τελευταία χρόνια - όχι μόνο στην Ελλάδα - όσες φορές διαφώνησαν κυβερνήσεις με τις Κεντρικές Τράπεζές τους πάντα είχαν δίκιο οι Κεντρικές Τράπεζες για την Οικονομία. Πράγμα βέβαια που είναι φυσιολογικό - σχεδόν νόμος - επειδή οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι θεματοφύλακες του νομίσματος και της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις ούτε για το νόμισμα ενδιαφέρονται, ούτε για την οικονομία, αλλά μονάχα για την ψηφοθηρία. 

Δηλαδή για την καρέκλα τους στο τραπέζι της εξουσίας ενδιαφέρονται και τίποτε άλλο. Είχε δίκιο για την οικονομία των ΗΠΑ η Τζάνετ Γέλεν και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε δίκιο για το Brexit ο Μαρκ Κάρνεϋ και όχι η Τερέζα Μέι. Είχε δίκιο ο Φρ. Βιλερουά ντε Γκαλό και όχι ο Φρανσουά Ολάντ….

Κλείσιμο
Όποιος διαβάσει τους ετήσιους απολογισμούς των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος τις κρίσιμες περιόδους της ελληνικής οικονομίας θα διαπιστώσει με πόση ακρίβεια προέβλεψαν τα δεινά που μας βρήκαν με τα ελλείμματα και τα χρέη των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου και του Κωστάκη Καραμανλή. Αλλά μάλλον πολύ βαρύ να ζητάμε από απλούς προπαγανδιστές να διαβάζουν τόσο βαριά κείμενα. 

Ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Δημήτρης Χαλικιάς, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Νικόλαος Γκαργκάνας, ο Γιώργος Προβόπουλος και ο Γιάννης Στουρνάρας είχαν πάντα δίκιο όταν διαφωνούσαν ή επέκριναν διακριτικά την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Η ποιότητα, οι γνώσεις τους και η συστηματική εργασία των ίδιων και των συνεργατών τους  τούς έκαναν ικανούς ν΄ αντιμετωπίζουν τόσο τα νομισματικά προβλήματα όσο και τα ευρύτερα οικονομικά. 
Η σταθερότητα του νομίσματος εξάλλου είναι η δουλειά τους κι αυτή, ευτυχώς, δεν εξαρτάται από …ψηφουλάκια. 

Ο Δ. Χαλικιάς είχε δίκιο όταν διαφωνούσε με τον Α. Παπανδρέου για τα ελλείμματα και τα δανεικά. Απόδειξη ότι ο Α. Παπανδρέου αναγκάστηκε να κάνει τρεις υποτιμήσεις της δραχμής μέσα σε δέκα χρόνια. Όπως επίσης είχε δίκιο και στην υπόθεση του απατεώνα Κοσκοτά. Εξάλλου, τον Δ. Χαλικιά με τη σύμφωνη γνώμη του Α. Παπανδρέου τον εκλέξανε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος…

Επίσης ο Γ. Προβόπουλος, που είχε διοριστεί διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη του Κωστάκη Καραμανλή είχε δίκιο όταν από το 2004 έως το 2009 προειδοποιούσε ότι τα ελλείμματα και τα δανεικά για διορισμούς θα έφερναν ναυάγιο και πτώχευση. Εξάλλου, ανάλογα πράγματα έλεγε στον Κωστάκη Καραμανλή και ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός Οικονομικών τότε, στις τέσσερις (4) επιστολές που του έστειλε. Και δυστυχώς επαληθεύθηκαν και οι δύο, όταν η χώρα χρεοκόπησε και μας έσωσαν από την έκτακτη χρεοκοπία οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτώντας μας με πάνω από 200 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο για να πληρώσουμε τις πολυεθνικές τράπεζες. Και τους βρίζουμε κι από πάνω!... 
Απόλυτο δίκιο είχε και ο Γιάννης Στουρνάρας όσες φορές διαφώνησε με την αριστερο-δεξιά λαϊκίστικη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα: 

1) Είχε δίκιο όταν διαφωνούσε με τη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και με το δημοψήφισμα. Τον επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας όταν έκανε τη θεαματική kolotumpa του το καλοκαίρι του 2015. 

2) Είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση έπρεπε να λήξει το συντομότερο. Τον επιβεβαιώνουν τα 100 δισ. ευρώ που επιβαρύνθηκε το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία. 

3) Είχε δίκιο και τελευταία που είπε ότι η "καθαρή" έξοδος" στις Αγορές δεν συμφέρει την Ελλάδα. Επειδή μια έξοδος στις Αγορές χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης και του ΕSΜ σημαίνει ότι θα πληρώσουμε υψηλότερα επιτόκια για τα δανεικά και τα ομόλογα. Δηλαδή θα πληρώσουμε μεγαλύτερους τόκους σε δισ. ευρώ στις πολυεθνικές τράπεζες, φορολογώντας τον πειναλέο ελληνικό λαό.  Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνητικούς παπαγάλους της κρατικής τηλεόρασης. 

Και μια και μιλάμε για το μέλλον, ας αφήσει η κυβέρνηση τα σάπια ότι μόλις τελειώσουμε και με το δικό της Γ' Μνημόνιο θα αλλάξει πολιτική. Μ΄ αυτό το πλευρό να κοιμάται.

Αν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο γρήγορα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα βρεθούν να κινδυνεύουν με χρεοκοπία και Grexit πάλι. Καινούργια ελλείμματα, δανεικά και χρέη για διορισμούς στο Δημόσιο και επιχορηγήσεις στα κομματικά και μη λαμόγια αποκλείονται. Επειδή μαζί τους θα επιστρέψει και ο κίνδυνος για το ….Γουδή!

Αυτό θα πρέπει να το χωνέψει και ο Π. Σκουρλέτης που θέλει με αντισυνταγματικό τρόπο να μονιμοποιήσει 30.000 έκτακτους στην καθαριότητα. Θέλει να συναγωνιστεί τον Πρ. Παυλόπουλο, που μονιμοποίησε με μια υπογραφή 35.000 μισθωτούς ορισμένου έργου και χρόνου που έληγαν οι συμβάσεις τους κι έπρεπε ν΄ απολυθούν, κατά το Σύνταγμα και το Νόμο. 
Θα πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους οι ανόητοι: τα Μνημόνια δεν έφεραν την κρίση, αλλά η κρίση έφερε τα Μνημόνια. Τα δανεικά που πήρε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωστάκης Καραμανλής έφεραν την κρίση. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κινδύνεψε με χρεοκοπία από τα χρέη και από τα δανεικά για να διορίζουν υπαλλήλους στο Δημόσιο και να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις όπως ο Σ. Χατζηγάκης που έδωσε 500 εκατ. παράνομες επιδοτήσεις στους αγρότες της Λάρισας για να τον ψηφίσουν. Οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, και η Γαλλία κινδύνεψαν να χρεοκοπήσουν από τις τράπεζες και τα τοξικά ομόλογά τους. Η Ελλάδα, όμως, μόνο από τα χρέη. 

Συνεπώς αυτό το παραμύθι τελείωσε. Εληξε. Στο εξής όλες οι κυβερνήσεις θ΄ αναγκαστούν να κάνουν ανάπτυξη και όχι χρέη και δανεικά. Διαφορετικά η καταστροφή είναι βέβαιη. 
 Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
* Για περισσότερα βλ. "Θάνος Παπαδόπουλος : Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Εκδόσεις Gutenberg". 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK