Ίσως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι δύσκολη υπόθεση για να την αφήνουμε σε μαθητευόμενους αρχηγούς
malelis_stamatis

Σταμάτης Μαλέλης

Ίσως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι δύσκολη υπόθεση για να την αφήνουμε σε μαθητευόμενους αρχηγούς

Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι δύσκολη υπόθεση για να την αφήνουμε σε μαθητευόμενους  αρχηγούς. Η όλη υπόθεση της ανάδειξης του νέου αρχηγού του νέου σχήματος- που κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι- κινδυνεύει να καταρρεύσει συμπαρασύροντας ιδέες, προτάσεις, ελπίδες.

Για πολλούς αγγίζει τα όρια του κωμικού. Δέκα αρχηγοί, αδυναμία συνεννόησης με την Επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία των εκλογών, έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων για τους τρόπους διεξαγωγής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Ετυχε να βρίσκομαι στα γραφεία μεγάλης εταιρίας που ασχολείται με τα πληροφοριακά συστήματα και γελούσαν μ αυτά που τους ζητούσαν όχι μόνο από την επιτροπή αλλά και από τα επιτελεία των υποψηφίων.  Οι άνθρωποι των εταιριών προσπαθούσαν να τους πουν ευγενικά ότι αυτά που τους ζητούσαν  δεν γίνονται και αυτοί τους απαντούσαν γενικά και αόριστα για… Ευρώπη, για εκσυγχρονισμό, για πρόοδο.

Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική.

Και για να μπούμε αμέσως στην ουσία. Εάν συνεχίσουν έτσι το οικοδόμημα της κεντροαριστεράς θα καταρρεύσει. Οι αρχηγοί των κομμάτων της ΔΗΣΥ αλλά και του Ποταμιού πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Η εκλογή του νέου αρχηγού  πρέπει να ολοκληρωθεί,  να δημιουργηθεί το νέο σχήμα που θα εκφράσει τα κοινωνικά στρώματα που ασφυκτιούν από το νέο κίβδηλο πολιτικό δίπολο και να ηγεμονεύσει . Τα μικροπολιτικά τερτίπια δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική πολιτική.

Θα πρέπει να ξέρουν οι επίδοξοι αρχηγοί ότι ο αγώνας τους γίνεται ερήμην ενός μεγάλου κοινού  το οποίο αδιαφορεί για τα μικρά τα τετριμμένα  αλλά επιθυμεί  την υλοποίηση της πολιτικής που θα οδηγήσει και πάλι την κεντροαριστερά στο τιμόνι αυτής της χώρας.
Κλείσιμο
Δυστυχώς βασικά πολιτικά στελέχη του χώρου- άλλη μεγάλη συζήτηση αυτή- συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικής  ραστώνης και δείχνουν να  μην έχουν αντιληφθεί τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Συμπεριφέρονται με ελιτίστικο τρόπο αναδεικνύοντας περιθωριακά προβλήματα σε κεντρικά ελλείψει πολιτικής πρότασης. Είναι στελέχη του χώρου που θα μπορούσαν να σταθούν σε οποιονδήποτε... χώρο . Οι αοριστολογίες κολλάνε παντού.

Αφού  λοιπόν οι αρχηγίσκοι ξεπεράσουν τα …ηλεκτρονικά σύνδρομα οφείλουν να τοποθετηθούν:
- Τι Κράτος θέλουν; Μικρό , μεγάλο και πού προσανατολισμένο;
- Ποιες  μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουν ώστε να μην χρειάζεται να πάει ο Κουρουμπλής να επιμεληθεί στην απορρύπανση ούτε να υπογράφει διατάγματα ο Σταθάκης για να γίνουν επενδύσεις. Οι μηχανισμοί του Κράτους πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και αυτόματα. Αυτό βέβαια αποτελεί χτύπημα του πελατειακού κράτους αλλά απαραίτητη και βασική μεταρρύθμιση.
- Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πώς με διαφάνεια οι τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις που στρεβλώνουν την ελεύθερη αγορά;
- Πώς θα χτυπηθεί το σύστημα που ευνοεί τους  κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που ζουν παρασιτικά;
- Ποια θα είναι η σχέση κράτους εκκλησίας. Και πολλά άλλα παραδείγματα που θα μπορούσα  να φέρω.

Η κεντροαριστερά χρειάζεται μια φυγή προς τα εμπρός. Ένα άλμα στην πραγματική πολιτική. Μακριά από αυτούς που καθημερινά την μικραίνουν στα μάτια των πολιτών.

Και χρησιμοποιώντας τα λόγια ποιητή θα θυμίσω. Το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του , έτσι νέτο σκέτο.

Οι ευθύνες των στελεχών της κεντροαριστεράς είναι τεράστιες . Και επειδή  η κοινωνία, όπως και η φύση, δεν αφήνει κενά θα τους αναπληρώσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ