PROTOTHEMA

Blogs

Η φορολογική παγίδα που στήνει η Γερμανία στην Ευρωζώνη

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Την ώρα που στην Ελλάδα η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πότε θα εκδοθεί νέο ομόλογο και την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πραγματική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης, τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν αργά αλλά και, απ' ό,τι φαίνεται, αμετάκλητα.

Η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι έδειξε ότι ο γαλλογερμανικός άξονας αναβιώνει και θα αρχίσει να αλλάζει τη δομή της Ε.Ε. αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.


Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην από κοινού κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, ενώ η Μέρκελ δεν απέρριψε την ιδέα κοινού προϋπολογισμού και υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι που προτείνει ο Μακρόν. Αυτό, όμως, που δεν έτυχε της ίδιας προβολής ήταν το ζήτημα της φορολογικής εναρμόνισης.

Η γερμανική πλευρά προωθεί την ιδέα της καθιέρωσης κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις και η πρόταση που συζητείται μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι ότι, ακόμη και αν όλες οι χώρες της Ε.Ε. δεν υιοθετήσουν το σχέδιο, οι δύο μεγάλοι της Ευρώπης θα το εφαρμόσουν διμερώς.

Ταυτόχρονα, πάλι με πρωτοβουλία των Γερμανών συζητείται και η καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου για τα εταιρικά κέρδη στην Ε.Ε. ώστε μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, να μη γλιτώνουν φόρο εμφανίζοντας την έδρα τους σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές όπως η Ιρλανδία.

Η Γερμανία βάζει το θέμα της φορολογικής εναρμόνισης ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ενοποίησης και, απ' ό,τι φαίνεται, θα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα γαλλικά σχέδια για κοινό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις για τη φορολογία μοιάζουν λογικές στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενοποίησης, αλλά κρύβουν ένα μυστικό. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία, που σήμερα έχει από τους μεγαλύτερους φορολογικούς εταιρικούς συντελεστές στην Ευρώπη, θέλει να περιορίσει τη δυνατότητα φορολογικού ανταγωνισμού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ζήτημα απασχολεί τους Γερμανούς, οι οποίοι βλέπουν με ανησυχία τη νέα διεθνή τάση φορολογικού ανταγωνισμού να ξεκινάει από τις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μείωση των φόρων, αλλά και από τη Βρετανία, όπου συζητούνται σχέδια μεταμόρφωσης της χώρας σε φορολογικό παράδεισο μετά το Brexit. Τα γερμανικά σχέδια σημαίνουν ότι όποια χώρα θέλει να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό πυρήνα θα πρέπει να αποδεχθεί και τη φορολογική εναρμόνιση χάνοντας το εργαλείο της μείωσης των φόρων για να προσελκύσει επενδύσεις. Υπό συνθήκες φορολογικής εναρμόνισης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια χώρα της Ευρωζώνης να ανταγωνιστεί τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά και θεσμικά χώρες του πυρήνα, εφόσον θα είναι δεμένη όχι μόνο με το ίδιο νόμισμα, αλλά και με τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές.

Διαμορφώνονται, λοιπόν, νέα δεδομένα στην Ε.Ε. που επηρεάζουν καθοριστικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο η ελληνική οικονομία πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της και να βρει έναν νέο, αναβαθμισμένο ρόλο στην Ε.Ε., όπου «τα χαρτιά ξαναμοιράζονται». Χρειάζεται λοιπόν σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός για τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Yannis4321/07/201710:18

Ας μην ξεχναμε τις επιδοτησεις....τα ΕΣΠΑ.. τα δανεικα με 1% επιτοκιο το δικαιωμα Ελληνων ως Ευρωπαιοι να εργαζονται η να σπουδαζουν οπου θελουν εντος ΕΕ...κλπ κλπ Αν καπου αδικηθηκαμε απο Ευρωπη ΕΜΕΙΣ επρεπε να διεκδικησουμε και οχι να γκρινιαζουμε εκ των υστερων

Απάντηση
ΕΠΕ19/07/201717:06

Όταν αυτοί μιλούσαν για ευρώπη πολλών ταχυτήτων εμείς αμπελοφιλοσοφούσαμε στα πάνελ τα παράθυρα και τα καφενεία

Απάντηση
Επιχειρηματίας19/07/201712:04

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρειών. Καμμία εταιρεία δεν έχει πρόβλημα να φορολογηθεί στα κέρδη της με 25%-30%. Τα υπόλοιπα μας ξεσκίζουν. Ας γίνουμε σοβαροί και ανταγωνιστικοί στα άλλα και η φορολογία των επιχειρήσεων ας μείνει εκεί που είναι.

Απάντηση
Νικόλας19/07/201709:18

Στη Γερμανία επίσης, με τους μεγάλους φορολογικούς συντελεστές, έχει μαζευτεί και όλη η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης, καθώς και όλες οι τράπεζες. Φοροδιαφεύγουν μεν, αλλά πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων. Στη Γερμανία επίσης, με τους μεγάλους φορολογικούς συντελεστές, παίρνουν λεφτά ακόμα και οι ανειδίκευτοι εργάτες, όπως ήταν οι τόσοι Έλληνες που ήρθαν από το '50 και μετά, και έχουν και καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην Ελλάδα, που μέχρι την κρίση δεν είχε μεγάλους φόρους, τι περίθαλψη έχουν οι εργαζόμενοι; Τι βιομηχανία έχουμε; Μήπως μας πήρε την βιομηχανία η Γερμανία; Ή μήπως την πήραν τα Βαλκάνια; Επίσης, ποια βιομηχανία πλήρωνε φόρους προ κρίσης, χωρίς να φοροδιαφεύγει, στην Ελλάδα; Εδώ κάνουν μέχρι και λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, εν καιρώ κρίσης, και μετά μιλάμε για φορολογική παγίδα στην Ευρώπη από την Γερμανία; Η υψηλή φορολογία είναι ένα πολύ καλό μέτρο αναδιανομής των εισοδημάτων για ένα κοινωνικό κράτος, εφόσον το κράτος λειτουργεί και αναδιανέμει τους φόρους σε υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, ανάπτυξη και μεγάλα έργα. Και αυτό στη Γερμανία συμβαίνει, γι'αυτό και οι κάτοικοι της πληρώνουν φορολογία κοντά στο 40% και δεν γκρινιάζουν. Στην Ελλάδα, κλέβουμε το κράτος, το κράτος κλέβει εμάς, τίποτα δεν λειτουργεί (με χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για ελλείψεις γαζών) και όλοι γκρινιάζουμε. Και φυσικά, παρ'όλη τη χαμηλή φορολογία, ούτε προ κρίσης, το 2006 ας πούμε, δεν μπορούσε ένας ανειδίκευτος εργάτης να ζήσει στην Ελλάδα. Και το 2006 είναι 46 χρόνια μετά το 1960, όταν υπεγράφη η συμφωνία για Έλληνες εργάτες στη Γερμανία. Άρα, δεν νομίζω ότι πραγματικά πρέπει κανείς να είναι ενάντια στο να υιοθετηθεί το Γερμανικό μοντέλο. Θα έπρεπε κανείς μάλιστα να αναρωτηθεί πώς γίνεται Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.τ.λ. να έχουν βιομηχανία και η Ελλάδα να έχει λαθρεμπόρους αντί για βιομήχανους. Γιατί δεν έφυγαν από εκεί οι βιομηχανίες να πάνε, ας πούμε στην Πολωνία ή στην Τσεχία; Δεν έχει δρόμους, δεν έχει αεροπλάνα, είναι μακρυά η Πολωνία ή η Τσεχία από την Γερμανία, την Γαλλία ή την Ιταλία; Εκεί το κεφάλαιο δεν είναι υπέρ του καπιταλισμού; Μη τυχόν δεν έχουν υψηλούς φόρους και ακριβά εργατικά; Και όμως, δεν νομίζω να έφυγε κανά 80% των βιομηχανιών τους να πάνε σε πιο φτηνές χώρες... Βέβαια, ναι, με υψηλή φορολογία θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να ανταγωνιστεί την Γερμανία, μιας και έχουμε και κοινό νόμισμα... Λες και τώρα δεν έχουμε ήδη υψηλή φορολογία λόγω κρίσης, ή λες και προ κρίσης, προ ευρώ, προ ψηλών φόρων, τους ανταγωνιζόμασταν...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία