Ο απόλυτος ευτελισμός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Γιάννης Χατζησαλάτας

Γιάννης Χατζησαλάτας

Ο απόλυτος ευτελισμός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Τα μνημόνια έχουν υπονομεύσει τα όνειρα και τις ζωές μας για τα επόμενα 60 χρόνια και τη δημόσια περιουσία για τα επόμενα εκατό. Η καθημερινότητα του μέσου πολίτη υποβαθμίζεται ώρα με την ώρα.

 Βασικές ανάγκες φαντάζουν πια πολυτέλεια. Η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια λόγω έλλειψης πόρων ως παροχές διολισθαίνουν. Και ενώ η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και να σταματήσει ο εφιάλτης είναι η πολιτεία να έχει έσοδα. Το δύσκολο αυτό έργο της συλλογής των εσόδων καλείται να επιτελέσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και εδώ πλέον ξεκινά ο παραλογισμός.

Με απόλυτη ευθύνη της πολιτείας, αυτός ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αντιμετωπίζει προβλήματα, ευτελίζεται και υποβαθμίζεται καθημερινά. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν αυτός ο μηχανισμός να είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με:
Πολυνομία: Οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις αλλάζουν προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι. Λόγω φόρτου εργασίας προσπαθούμε να διαβάσουμε τον νέο νόμο στο σπίτι μας και το πρωί διαπιστώνουμε ότι αυτό που χθες ήταν νόμος σήμερα έχει αντικατασταθεί 
Ελλειψη γνώσεων: Η σχολή επιμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών έχει κλείσει και τα σεμινάρια γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Υλικοτεχνικές υποδομές: Ανύπαρκτες, καθώς το φωτοτυπικό χαρτί αγοράζεται ρεφενέ από τους υπαλλήλους, το Διαδίκτυο και οι υπολογιστές είναι άγνωστες λέξεις, τον χειμώνα κουβαλάμε θερμαντικά σώματα από το σπίτι μας, τα οποία το καλοκαίρι τα αντικαθιστούμε με ανεμιστήρες, τη γραφική ύλη την αγοράζει ο καθένας μας από το βιβλιοχαρτοπωλείο της γειτονιάς του.
Ελλειψη προσωπικού: Μειωμένο προσωπικό κατά 40% σε σχέση με το δυναμικό πριν από την εισαγωγή μας στα μνημόνια. Ο υποστελεχωμένος αυτός μηχανισμός καλείται να φέρει εις πέρας ένα γιγάντιο έργο, που μαζί με την επίτευξη των ετήσιων στόχων πρέπει να ελέγξει τις όποιες νέες λίστες φοροδιαφυγής, τις νέες εισαγγελικές παραγγελίες και να συμπεριλάβει στους στόχους του την παράταση των παραγραφόμενων υποθέσεων.

Κλείσιμο
Νομική προστασία: Ανύπαρκτη, προπηλακισμοί, εκβιασμοί και μηνύσεις που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την εδραίωση ενός κλίματος ανασφάλειας.

Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έχουν εξαπολύσει μπαράζ μηνύσεων κατά συναδέλφων κατηγορώντας τους για υπέρβαση καθήκοντος, παραπλάνηση, συκοφαντική δυσφήμηση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεγιστοποιήσει το αίσθημα φόβου και την ανασφάλεια
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Από 1/1/2017 έχει αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματείς Δημοσίων Εσόδων και δυστυχώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο λειτουργίας της. 
Οι υπάλληλοι αισθάνονται ομιχλώδες το τοπίο και ο πρώην γενικός γραμματέας και τωρινός διοικητής αντί να ενημερώνει πειραματίζεται και αιφνιδιάζει.

Χρέος της ηγεσίας, λοιπόν, είναι πλέον σήμερα και χωρίς καθυστέρηση να εξασφαλίσει στους υπαλλήλους αυτούς το εργασιακό πλαίσιο που θα τους θωρακίσει και θα μπορέσει να τους κάνει να αποβάλουν τα αισθήματα της ανασφάλειας και του φόβου. 

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα μας και το τελευταίο ευρώ έχει την απόλυτη σημασία για την επιβίωση του κράτους, την ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία του λαού μας. Και στο δύσκολο αυτό έργο μας απαιτούμε από την Πολιτεία να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK