Η Ευρώπη που αλλάζει και ο Τσίπρας
Ελίζα Βόζεμπεργκ

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Η Ευρώπη που αλλάζει και ο Τσίπρας

Η Ευρώπη πανηγυρίζει τη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν επί της Λεπέν στη Γαλλία, υπό τους ήχους της Ωδής της Χαράς του Μπετόβεν, που αποτελεί τον ύμνο της Ευρώπης. Μια νίκη -χαστούκι στους λαϊικιστες, τους δημαγωγούς και όλους όσοι πόνταραν στην καταστροφή της Ευρώπης μέσα από την ενίσχυση ακραίων, αντί-ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το παράξενο είναι οτι μαζί με τους νικητές, μαζί δηλαδή με τους πολέμιους του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν και κάποιοι εκπρόσωποί του, που είναι και πρέπει να  αισθάνονται ηττημένοι. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που δηλώνει βέβαιος ότι θα εργαστεί στενά με τον Μακρόν για να αλλάξει την Ευρώπη!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να αλλάξει την Ευρώπη. Το ίδιο διακήρυττε πριν πάρει την εξουσία, προσθέτοντας μάλιστα με περισσή αυταρέσκεια οτι η εκλογή του στην πρωθυπουργία θα γινόταν καταλύτης εξελίξεων.

Πράγματι, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που μεσολάβησαν στην Ευρώπη από την εκλογή Τσίπρα μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπήρξε καταλύτης εξελίξεων: προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ονειρευόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός!

Κλείσιμο
Στην Ισπανία όχι απλώς δεν ωφελήθηκε από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το "αδελφό" κόμμα των Ποδέμος αλλά το ελληνικό παράδειγμα βοήθησε το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να κερδίσει τις εκλογές. Στην Ολλανδία, πριν λίγους μήνες, οι ανομολόγητες ελπίδες για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα αποστεθεροποιούσε την Ευρώπη δεν επιβεβαιώθηκαν και ο φιλελεύθερος Κεντροδεξιός Ρούτε κέρδισε τις εκλογές. Ύστερα ήρθε η Γαλλία για να δώςει το μεγάλο χτύπημα. Και ακολουθεί, όπως φαίνεται, η Γερμανία, αν κρίνει κανείς από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που προμηνύουν νίκη των Χριστιανοδημοκρατών και επανεκλογή της Μέρκελ.

Ας δούμε όμως τι συνέβη στη Γαλλία, για να αντιληφθούμε γιατί είναι επιεικώς απαράδεκτο να παριστάνει ο Αλέξης Τσιπρας τον όψιμο υποστηρικτή του νικητή Μακρόν, που θα αλλάξουν δήθεν απο κοινού την Ευρώπη.

Πρώτον, ο αριστερός ριζοσπάστης Μελανσόν, που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρήκε το θάρρος να  ταχθεί υπέρ του Μακρόν στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Αντιθέτως μάλιστα έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει οτι τα δυο άκρα συναντώνται.

Δεύτερον, όποιος Έλληνας παρακολούθησε προσεκτικά την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία θα διαπίστωσε - με σχετική έκπληξη ίσως - οτι όλα αυτά που έλεγε η Λεπέν κάπου τα είχε ξανακούσει! Αντιγερμανισμός, μια Γαλλική εκδοχή της θεωρίας των "Γερμανοτςολιάδων", βολές κατά του ευρώ και υπαινιγμοί για παράλληλο νόμισμα, είναι μερικές μόνο από τις ομοιότητες που εξηγούν γιατί τον Ιούλιο του 2015 οι ευρωβουλευτές της Λεπέν χειροκροτούσαν τον Αλέξη Τςιπρα στο Ευρωκοινοβούλιο στηρίζοντας φανατικά το "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά και γιατί η Λεπέν δήλωνε μόλις την περασμένη εβδομάδα οτι στην Ελλάδα το δικό της Εθνικό Μέτωπο ταυτίζεται με τους ΑΝΕΛ του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

Για να μην κορϊδεύομαστε: η ήττα της Λεπέν ειναι ήττα των εθνικολαϊκιστων, των δημαγωγών που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Και η νίκη του Μακρόν ειναι νίκη των αληθινών μεταρρυθμιστών που μέσα από πολιτικές συνθέσεις ξαναφέρνουν την ελπίδα στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσιπρας ταυτίστηκε με τους πρώτους και δεν μπορεί να εκφράσει τους δεύτερους. Και αυτό το γνωρίζουν και οι μεν και δε, όσο κι αν κανει πως δεν το γνωρίζει ο ίδιος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ