Το πλεονέκτημα έγινε καπνός
hiotis_vasilis

Βασίλης Χιώτης

Το πλεονέκτημα έγινε καπνός

Δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση είχε μάθει να ξεπερνά τις δύσκολες στιγμές της και την αμηχανία από τις συνεχείς υπαναχωρήσεις από αυτά που υποσχέθηκε, με ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα. Το ηθικό…

Κάθε φορά που οι πολιτικοί της αντίπαλοι, της θύμιζαν τα μεγάλα λόγια που αναγκαζόταν να καταπιεί και τις υποσχέσεις που αναγκαζόταν να ξεχάσει, ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στη Βουλή κι αποστόμωνε την αντιπολίτευση με ένα αφοπλιστικό επιχείρημα: «Εσείς δεν δικαιούστε να μιλάτε, επειδή καταστρέψατε την χώρα, εξυπηρετώντας σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα και δημιουργώντας ένα πελατειακό κράτος γεμάτο ρουσφέτια».

Το κόλπο πάντα έπιανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσε να προελαύνει, προαναγγέλλοντας επιθέσεις σε χρεωκοπημένους εκδότες, διεφθαρμένους τραπεζίτες, ασυνείδητους φοροφυγάδες και αχόρταγους μεγαλοεργολάβους.

Κλείσιμο
Αλλά το τελευταίους μήνες, διαδοχικές κυβερνητικές επιλογές σκοτώνουν το ακλόνητο πλεονέκτημα, ενώ θα το χρειαστούν και πάλι, τώρα που ετοιμάζονται να δεχθούν ένα ακόμα μνημόνιο.

Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία με την οποία διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο καπνού.

«Τα λεφτά για αυτά που υποσχόμαστε, θα τα βρούμε από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων» έλεγε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά την περασμένη Παρασκευή, έβαλαν ένα βουλευτή τους να καταθέσει την τροπολογία για να μην καταγραφεί στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η απώλεια εσόδων που θα υποστεί το δημόσιο, από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου επιχειρηματία, που όταν ήθελε να αγοράσει κανάλι, είχε προαναγγείλει την πρόσληψη όλων των δημοσιογράφων συγκεκριμένου υπουργού.

Με τέτοιες μεθοδεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτα από τα κόμματα εξουσίας του παρελθόντος που κατήγγειλε. Και το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματός του …γίνεται καπνός!

Κι αν ήταν μόνο μια η …αβαρία, ας πούμε ότι θα μπορούσε να συγχωρηθεί. Αλλά είναι πολλές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε ολόκληρη εξεταστική επιτροπή για να αναδείξει τα «θαλασσοδάνεια» ορισμένων εκδοτών και τώρα ετοιμάζεται με τροπολογία να επιτρέψει την διαγραφή κι αυτών, προκειμένου να περάσουν τα ΜΜΕ στα χέρια δικών του επιχειρηματιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δεχθεί τα διόδια στην Εγνατία Οδό, τα οποία κατήγγειλε με διαδηλώσεις, ενώ δέχθηκε ήδη την αύξηση των διοδίων στις άλλες εθνικές οδούς. Οι αχόρταγοι μεγαλοεργολάβοι έγιναν τώρα κανονικοί επιχειρηματίες κι ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται στις νέες σήραγγες, χώνοντας βαθιά στο μπαούλο τις φωτογραφίες δίπλα στις σηκωμένες μπάρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε τους πλούσιους και τους πολιτικούς που κρύβουν τα λεφτά τους στις offshore, ψήφισε τροπολογία με την οποία δεν είναι αδίκημα η κατοχή offshore εταιρειών ακόμη κι από πολιτικούς!

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις με τους υψηλούς μισθούς στα γραφεία των υπουργών και των ΔΕΚΟ, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στις προσλήψεις μετακλητών και συμβασιούχων κι υπόσχεται ήδη και μονιμοποίησή τους.

Κι αν κάποιος τολμήσει να τους μιλήσει για το ηθικό πλεονέκτημα που χάνεται, τον κατακεραυνώνουν ταυτίζοντάς τον με την αντιπολίτευση και το αμαρτωλό παρελθόν της.

Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Κι ουσία είναι, ότι ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, σβήνει και χάνεται μέσα στις νυχτερινές τροπολογίες που υποτίθεται ότι θα εξαφάνιζε και στα πολυνομοσχέδια με τις αδιαφανείς ρυθμίσεις. Κι όταν αυτά γίνονται την ώρα που κόβονται συντάξεις και επιβάλλονται φόροι ακόμη και στους φτωχούς, το ηθικό πλεονέκτημα γίνεται καπνός…  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network