Δικό σου, Αλέξη…
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Δικό σου, Αλέξη…

«Δικό σας»…  Τι το περάσατε εδώ; Μπουζούκια; Για το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» μιλάμε, που παραδόθηκε στον Αλέξη –συγγνώμη, στο ελληνικό δημόσιο έπρεπε να πω.

Το πόσο «δικό του» το ένιωσε ο Αλέξης, φάνηκε από τα λόγια του. Αμέσως έσπευσε να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από όλους: να διχάσει, ακόμα και το κοινό που ασχολείται με την λυρική σκηνή!

Δείτε τι έγινε:

Λίγη ώρα πριν μιλήσει ο Αλέξης, η μεγαλοπρεπής αίθουσα της νέας Λυρικής Σκηνής πήγε να πέσει από τα χειροκροτήματα του κοινού που άκουγε τον φωτισμένο και ενωτικό λόγο του Προέδρου του  Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου:

«Το Κέντρο Πολιτισμού ανήκει τυπικά στην κάθε κυβέρνηση. Ουσιαστικά ανήκει σε όλους τους πολίτες. Έχουν περάσει από εδώ ήδη 700.000 άτομα, περίπου 25.000 κάθε εβδομάδα, και έχουν γραφτεί 50.000 μέλη. Έτσι μπορεί κάθε κυβέρνηση, και τώρα και τις επόμενες δεκαετίες, να συνεχίσει να κερδίζει το  ίδιο στοίχημα, έχοντας σαν μόνον στόχο –εφόσον ξεπεράσει κομματικά πολιτικά ιδιωτικά συμφέροντα- το καλό του έργου για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. Αν φορέσουμε όλοι την "βαριά" γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, τότε και τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι μας».

Παίρνοντας όμως αμέσως μετά τον λόγο, ο πρωθυπουργός φρόντισε αμέσως και μεθοδικά να μικρ​ύ​νει τον όρο «όλοι μας».​ Για να διχάσει και να κρύψει τι πραγματικά είναι διατεθειμένος να κάνει.
Κλείσιμο

Ξεκίνησε ​λοιπόν ο πρωθυπουργός ​λέγοντας​:​ «​Η  χαρά αυτή είναι κοινή για όλους μας»​.
 
​Στη συνέχεια υπαινίχθηκε πως κάποιοι ιδιώτες λειτουργούν με ιδιοτέλεια («οι δωρητές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  επέλεξαν να μην τοποθετήσουν 617 εκατ. ευρώ σε μια πιο επικερδή για τους ίδιους πολιτιστική επένδυση»), μετά γενίκευσε τα περί ιδιοτέλειας («…σε μια εποχή που  οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν και όχι για να προσφέρουν») ​​
και … το «τερμάτισε» όταν προσπάθησε να καθησυχάσει πως «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό, να το αξιοποιήσουν και γιατί όχι ακόμα και να το κάνουν και καλύτερο. Μπορώ να σας δώσω και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν».

Τι περιμένεις να ακούσεις στο σημείο εκείνο από τον Πρωθυπουργό; Παραδείγματα όπου το δημόσιο κατάφερε να αναδείξει και να κάνει ακόμα καλύτερα έργα και δωρεές ιδιωτών; Αμ δε! Άλλο ήθελε να πει ο Αλέξης. Και να τι βρήκε να πει:

«Μπορώ να σας δώσω και αντίστροφα παραδείγματα στο παρελθόν. Δηλαδή όχι μονάχα παραδείγματα δημόσιων χώρων που εγκαταλείφθηκαν, αλλά και χώρων που η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποιώντας τον Δημόσιο χώρο, το Δημόσιο χρήμα, προκειμένου όμως να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε – και ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού – και όταν τα φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Δηλαδή ο Αλέξης «κάρφωσε» τους ιδιώτες πως δεν τα κάνουν πάντα όλα καλά. Με τα λόγια του,  θύμισε στο κοινό στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, την περιπέτεια του Μεγάρου Μουσικής. Και το κοινό αυτό … χειροκρότησε!

Ήξερε που απευθύνεται ο πρωθυπουργός. Και δίχασε.  «Έξυσε» την παλιά κόντρα των οπαδών της Λυρικής Σκηνής, με εκείνους του «Μεγάρου». Από το θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας όμως, η Όπερα μετακομίζει τώρα σε μια αχανή σκηνή, που μπορεί να φιλοξενήσει μετακινούμενα σκηνικά, οθόνες με υπότιτλους στις πλάτες των καθισμάτων και άλλα «εξωτικά» για την χώρα μας.

Γιατί δεν έδωσε ο πρωθυπουργός κάποιο θετικό παράδειγμα για το πόσο καλά τα πήγε το δημόσιο σε ανάλογες περιπτώσεις; Δεν βρήκε καμία; ΄

Γιατί δεν είπε τουλάχιστον πόσο καλό (πράγματι) ήταν το «δημόσιο» Φεστιβάλ Αθηνών και πού βρίσκεται σήμερα;

Φυσικά δεν είπε τι έγινε όταν «πάρκαρε» η Ολυμπιακή Αεροπορία του Ωνάση στο ελληνικό δημόσιο. Δεν μίλησε για το Πάρκο Βασιλίσσης που, αφού έγινε Πάρκο Τρίτση και "ξεράθηκε", έγινε τώρα … Πάρκο  Ανακύκλωσης;

Ξέρω όμως γιατί επέλεξε να πει αυτά που είπε, και όχι άλλα. Γιατί στην κυβέρνηση  δεν ήθελαν καν την Λυρική Σκηνή! Μου το έλεγαν πέρυσι κατ’ιδίαν κορυφαία  στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, υποστηρίζοντας πως … αρκεί το Μέγαρο Μουσικής.  Αδιαφορούσαν που η Όπερα «ασφυκτιά» εδώ και δεκαετίες σε σκηνές που δεν είναι φτιαγμένες για αυτήν.

«Δικό σας» λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είστε εσείς. Είναι εκείνοι που χειροκρότησαν όταν ο πρωθυπουργός δίχαζε τον κόσμο της Μουσικής, αντί να πει πώς θα διασφαλίσει το δημόσιο πως η νέα Λυρική Σκηνή και το
​Κέντρο Πολιτισμού θα μείνει στη θέση του όπως πρέπει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network