Το ΔΝΤ και η αέναη βλακεία
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Το ΔΝΤ και η αέναη βλακεία

Το ΔΝΤ απειλεί και πάλι να αποχωρήσει από τους Θεσμούς μετά από μια προειδοποίηση ότι τα μέτρα του Eurogroup δεν είναι αρκετά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ορθώς υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Προηγουμένως, σωστά υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ωστόσο, τώρα το ΔΝΤ απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει αυτόματα τους κανόνες αναγκάζοντάς την να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 
Την περασμένη εβδομάδα το Eurointelligence ανέφερε ότι οι Ελληνες αξιωματούχοι ήταν συνεπαρμένοι με το ενδεχόμενο αποχώρησης του πολυ-περιφρονημένου ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αν και η Ελλάδα «μισεί» το ΔΝΤ, το Ταμείο έχει ταχθεί εν μέρει με το μέρος της Ελλάδας υποστηρίζοντας τη μείωση του χρέους.

Αν το ΔΝΤ πραγματικά αποχωρήσει, ο Σόιμπλε θα θελήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προσποιούνται πως το πρόγραμμα δουλεύει, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν δουλεύει παρά μόνο στα υπολογιστικά φύλλα. 
Είναι μία από εκείνες τις στιγμές που οι δηλώσεις από την Ελλάδα, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη δεν βγάζουν κανένα νόημα. 

Ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια. 

1. Ούτε η Γερμανία ούτε η Ολλανδία είναι διατεθειμένες να αφήσουν την Ελλάδα εξαιτίας των συνεπειών των εκλογών. Είναι πολύ πιο εύκολο να προσποιούνται ότι τα πράγματα λειτουργούν ομαλά.
Κλείσιμο

2. Ο Σόιμπλε από καιρό ήθελε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Αλλά η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Αντ’ αυτού, ο Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ ή η Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη.

3. Το ΔΝΤ δεν θέλει την ευθύνη επίσης, με αποτέλεσμα να υιοθετεί μια παράλογη στάση ότι, ενώ το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ένα πλεόνασμα 3,5% είναι εφικτό με ανάπτυξη 2,7%! Εκφράζει την άποψη αυτή παρά το γεγονός ότι υποστήριξε πολλές φορές ότι ΚΑΙ το 3,5% δεν είναι βιώσιμο, αλλά και ότι μακροχρόνια συνεχόμενη ανάπτυξη μεγαλύτερη του 2,5% είναι ανέφικτη.

4. Με το να προσποιείται ότι τώρα είναι υπέρ πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν είναι μονόπλευρο στο θέμα της Ελλάδας - έξυπνο.

5. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι περισσότερο στην πλευρά της Ελλάδας απ’ ό,τι της Γερμανίας ή άλλων κρατών, η Ελλάδα το μισεί τόσο πολύ, με αποτέλεσμα η απόφασή της να μην επιθυμεί την ανάμειξή του να παρακάμπτει την κοινή λογική.

6. Ως εναλλακτική σκέψη πολλών στην Ευρώπη (και τις ΗΠΑ) εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιθυμεί να βγει εκτός Ε.Ε., αλλά κανένας από τους πολιτικούς να θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη. Αντ’ αυτού, οι πολιτικοί θέλουν να φταίει το ΔΝΤ ή η Γερμανία και προσπαθούν να διώξουν το ΔΝΤ για να κάνουν ό,τι ήθελαν χρόνια πριν (έξοδος από την Ευρωζώνη). Τα κέντρα αυτά θεωρούν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα φαίνεται να θέλει να ρίξει το φταίξιμο αλλού και περιμένει την κατάλληλη στιγμή. 

Ευθύνη της τρόικας - Θεωρία Παιγνίων

Τα σημεία 1-4 τα θεωρώ βέβαια. Τα σημεία 5-6 θέλουν ανάλυση. Παρά τον προφανή παραλογισμό των αντικρουόμενων απόψεων και την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, η Θεωρία Παιγνίων εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε. 
Εδώ είναι μια μικρότερη σύνοψη

1. Η Ελλάδα θέλει να φταίνε το ΔΝΤ και η Γερμανία.
2. Η Γερμανία θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα και το ΔΝΤ.
3. Το ΔΝΤ θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα και τη Γερμανία.
4. Οι ΗΠΑ περιμένουν την «τέλεια καταιγίδα».

Σε ποιον θα μείνει ο μουτζούρης;

1. Αν το ΔΝΤ δεν επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.
2. Αν το ΔΝΤ δεν επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους και η Γερμανία δεν συμφωνήσει, τότε η Ελλάδα μπορεί να κατηγορήσει τη Γερμανία.
3. Αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν ελαφρύνουν το χρέος, τότε η Ελλάδα μπορεί να κατηγορήσει και τους δύο.
4. Αν το ΔΝΤ και η Γερμανία αποφασίσουν ελάφρυνση χρέους, τότε η Ελλάδα θα κερδίσει επίσης.
Η Ελλάδα είναι σε μια θέση από την οποία έχει να χάσει πάρα πολλά -και όχι τίποτα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι»- αν περιμένει αρκετά για να αναγκάσει το ΔΝΤ και τη Γερμανία να ανοίξουν και να παίξουν τα χαρτιά τους πρώτοι.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΨΙΜΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network