Πότε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ να διαλύσουν το ευρώ μέσω της χρεoκοπίας του ESM;
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Πότε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ να διαλύσουν το ευρώ μέσω της χρεoκοπίας του ESM;

Σε έναν κανονικό κόσμο, σήμερα, μετά την έκθεση βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας από το ΔΝΤ και με την πλήρη τεκμηρίωση για απόλυτη μη βιωσιμότητα του χρέους αυτού, ο ESM θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει και τα ομόλογά του να έχουν πέσει στην κατηγορία «junk». Γιατί;

Οι μηχανισμοί ESM/EFSF έχουν εκταμιεύσει στην Ελλάδα συνολικά 162,6 δισ. ευρώ, με «έκθεση» στο 61,6% του συνόλου των δανείων των δύο μηχανισμών -(262 δισ. ευρώ), δάνεια το προφίλ των οποίων (σύμφωνα με το ΔΝΤ) δείχνουν απόλυτα βέβαιη αθέτηση πληρωμών!
Κανονικά ο ESM χρήζει άμεσης ανακεφαλαιοποίησης ή εκκαθάρισης - εάν τα δάνεια προς Ελλάδα δεν είναι ασφαλισμένα.

Εάν τα δάνεια είναι ασφαλισμένα, τα ασφάλιστρα σήμερα θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτά της Ελλάδας το 2010 και να χτυπήσουν «ταβάνι» διότι ο ESM δεν είναι κράτος, αλλά ένας μηχανισμός μόχλευσης κρατικών εγγυήσεων με ελάχιστα μετρητά... «κεφάλαια», τα οποία σήμερα εξαϋλώθηκαν από το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά, το αξιόχρεο του ESM έχει μηδενιστεί και ο λόγος είναι προφανής.

Ολα αυτά θα συνέβαιναν σε έναν κανονικό κόσμο.

Εμείς χρεοκοπήσαμε δύο φορές επίσημα μέσα στα μνημόνια και πληρώθηκαν τα CDS την πρώτη φορά με το PSI/2012 και τη δεύτερη επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο του 2013.
Εμείς μπήκαμε σε μνημόνια με 119% χρέος/ΑΕΠ και με αποκλεισμό από τις αγορές με επιτόκια 7%... διότι οι αγορές έβλεπαν ρίσκο αδυναμίας πληρωμής ομολόγων ελληνικού Δικαίου. 
Κλείσιμο
Στην περίπτωση του ESM με τεκμηριωμένη έκθεση ΔΝΤ, όπου το 61,6% του χρέους του είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, τι πρέπει να συμβεί;

■ Σύνολο των δανείων ESM/EFSF στην Ελλάδα: 130,9+31,7= €162,6 δισ. ευρώ = 61% συνόλου / Σύνολο δανείων/εκταμιεύσεων ESM/EFSF = €262 δισ.
■ Kρατικά μετοχικά μερίδια συμμετοχών στον ESM - Κατατεθειμένα κεφάλαια: 80,55 δισ. ευρώ 
■ Δεσμευμένα -on call- κεφάλαια: 704,80 δισ. ευρώ - τύπου «αχρείαστα να είναι».
■ «Εκθεση» ESM στην Ελλάδα: 162,6 δισ. ευρώ = ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΑΝΕΙΟ 201% του κατατεθειμένου μετοχικού κεφαλαίου!
Ορισμός της πολιτικής παράνοιας στην Ευρώπη:
Κομισιόν: «Λάθος» η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα.
Κύκλοι των Βρυξελλών, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζουν από τη μία ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία (!), ωστόσο, από την άλλη, υπογραμμίζουν ότι μία συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη -για πολιτικούς λόγους- πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.
Καταπληκτικός και ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Το ΔΝΤ κάνει λάθος,  αλλά εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα η Ολλανδία θα αποχωρήσει επίσης»!
■ Τι θα συμβεί στα κράτη της Ευρωζώνης εάν χρεοκοπήσει ο ESM; Στις κεντρικές και ιδιωτικές τράπεζές τους όπου κρατούν ομόλογα ESM;
■ Τι θα συμβεί στους μετόχους του ESM εάν αυτός χρεοκοπήσει;
■ Tι θα συμβεί στις αγορές (ευρωπαϊκές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες επενδυτές κ.ά. οι οποίοι κρατούν ομόλογα του ESM, o οποίος δανείζεται από αγορές για να δανείζει κράτη);
■ Τι θα συμβεί στο αξιόχρεο του κάθε κράτους-μετόχου του ESM;
■ Τι θα συμβεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εάν χρεοκοπήσει ο ESM;
■ Θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού και η ΕΚΤ; Τι θα συμβεί στα διατραπεζικά liabilities -κεντρικών τραπεζών- Target-2;
■ Tι τύχη θα έχουν τα ομόλογα του ESM στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ