Έλληνες μηχανικοί, η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας
mili

Μήλης Νίκος

Έλληνες μηχανικοί, η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας

Μόλις πριν από 8 χρόνια, οι κλάδοι στους οποίους εργάζονταν οι Έλληνες μηχανικοί συγκροτούσαν την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.

Με παρουσία σε πάνω από 80 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που απασχολούσαν συνολικά πάνω από  500.000 εργαζομένους και συνέβαλλαν στην επίτευξη ετησίου ρυθμού ανάπτυξης 3%-4%, οι Έλληνες μηχανικοί βρισκόμασταν στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας.   
Από τότε άλλαξαν πολλά. Όλοι ξέρουμε για την καθίζηση που υπέστη ο κατασκευαστικός κλάδος, με την απώλεια επενδύσεων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, ή 8,2% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση. Σήμερα, για τους περισσότερους από εμάς, ειδικά τους νεότερους συναδέλφους, το δίλημμα μεταφράζεται μεταξύ της αναγκαστικής μετανάστευσης στο εξωτερικό για την αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας και της παραμονής στην ολοένα και συρρικνωμένη  εσωτερική αγορά  την στιγμή μάλιστα που οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται συνεχώς.

Το 2013 ορισμένοι από εμάς ξεκινήσαμε μια πορεία συνεργασίας με στόχο την κοινή αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και διαπιστωμένων παθογενειών και παράλληλα τη διατύπωση μιας νέας πρότασης σχετικά με το ρόλο του ΤΕΕ.
Κλείσιμο

Στόχος να συγκροτήσουμε μια προσπάθεια που εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των Ελλήνων μηχανικών που αισθάνονται ανασφαλείς και αγνοημένοι. Να εκπροσωπήσουμε τους μεγάλους αδικημένους: τους Έλληνες του μόχθου, της προκοπής και της εργασίας που τόσα χρόνια τώρα σήκωσαν τη χώρα στις πλάτες τους, ποτέ δεν έλαβαν μέρος στο καταναλωτικό πάρτι και ήταν αποκλεισμένοι από τη λήψη των αποφάσεων που αφορούσαν το μέλλον τους.
Έπειτα από τρία μνημόνια, και με την απομυθοποίηση της «επαναστατικής» αντιμνημονιακής ρητορικής, ο κλάδος των μηχανικών έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση. Έχουμε κουραστεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, μειώσεις εισφορών και νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο, να επενδύουμε στην εμβάθυνση της ποιότητας σε όλο στο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων του Έλληνα μηχανικού και την περαιτέρω εξέλιξη του.

Οι εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοεμβρίου αποτελούν ένα κρίσιμο ορόσημο. Προτεραιότητα η πραγματική αλλαγή μέσω της ποιοτικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αξιοκρατικής λειτουργίας και παράλληλα της θεσμικής ανασυγκρότησης υιοθετώντας σύγχρονες τάσεις ψηφιακής πολιτικής και νέους τρόπων διοίκησης.
Οι στόχοι ενός νέου ΤΕΕ:

  •     θα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ένα εκ των κρισιμότερων ζητημάτων για τον Έλληνα μηχανικό. Υποστηρίζει την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, τη σύνδεσή της με την απασχόληση και την εφαρμογή ενός δίκαιου ανταποδοτικού μοντέλου ενάντια στη στείρα αναδιανεμητική φιλοσοφία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων,
  •     θα απαιτεί τη διασφάλιση της μεγάλης επένδυσης των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής, μέσω τεχνοκρατικής και αποτελεσματικής στελέχωσης της, ώστε να μπορεί να αντλεί πόρους μέσα από αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες και χωρίς να απαιτούνται συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου.
  •     θα αναδιοργανώσει τις δομές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας, θα προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες διευρύνοντας τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές των μελών του, συγκρατώντας τη φυγή νέων μηχανικών προς το εξωτερικό.

Ως Έλληνες μηχανικοί είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι σπουδάσαμε σε ένα απαιτητικό γνωστικό αντικείμενο, δουλέψαμε σκληρά για να αποκτήσουμε την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία ενώ συμβάλουμε καθημερινά, μέσω της εργασίας μας, στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

O Νίκος Μήλης είναι Α' Αντιπρόεδρος ΤΕΕ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ