Σε κλοιό κατασχέσεων
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Σε κλοιό κατασχέσεων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο τρόπος που ο πολιτικός κόσμος αντιλαμβάνεται την οικονομία.

 Από το 2010 που η χώρα χρεοκόπησε οι κυβερνήσεις αριστερές, δεξιές και σοσιαλιστικές συνεχίζουν να πολιτεύονται  με βασικό σύνθημα λεφτά υπάρχουν, έστω κι αν τα αναζητούν επιβάλλοντας  έναν εξουθενωτικό ΕΝΦΙΑ, αυξάνοντας εξοντωτικά  ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος, μηδενίζοντας  ουσιαστικά τις συντάξεις ανθρώπων που εργάστηκαν και πλήρωσαν εισφορές επί πολλά χρόνια.

 Η πολιτική «αντί να κόψω δαπάνες επιβάλλω νέους ή αυξάνω τους παλιούς φόρους» που είναι το δόγμα της οικονομικής πολιτικής από το 2009 φτάνει στο τέλος της. Το δείχνουν η αδυναμία να επιτευχθούν οι στόχοι στα έσοδα, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία κλπ.  Ταυτόχρονα η οικονομία δέχεται και την πίεση των capital control και γενικά της χαμηλής ρευστότητας όπως αποτυπώνεται από την κάμψη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Οι εταίροι έχοντας δώσει με τρία προγράμματα  περίπου  250 δις. στη χώρα έχουν θέσει όρους και προυποθέσεις που δεν αφήνουν σοβαρά περιθώρια επιλογής  στην κυβέρνηση.  Αυτό ωστόσο δεν δείχνει να κλονίζει την κυβέρνηση -όπως δεν κλόνισε και τις προηγούμενες για να είμαστε ειλικρινείς- που αρνούμενη να ψαλιδίσει τις δαπάνες συνεχίζει την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση των παλιών. Η πίεση στην κοινωνία αυξάνεται επιπλέον, επειδή ωριμάζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Οι τράπεζες ακόμη ασχολούνται με τα εύκολα και κοινωνικά ανώδυνα ζητήματα των κόκκινων δανείων. Κατάσχουν σπίτια επιχειρηματιών ή μετοχικά πακέτα που τα είχαν ως ενέχυρο, ετοιμάζουν για πώληση κόκκινα καταναλωτικά  δάνεια που έχουν διαγράψει ή ετοιμάζουν πλειστηριασμούς ακριβών σπιτιών που διατηρούν  ακόμη κάποια αξία. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουν να κινούνται σε αυτούς τους ρυθμούς καθώς μέχρι τότε θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο και λειτουργικό το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Με την έναρξη του 2017 θα ξεκινήσει η πώληση των κόκκινων δανείων σε μαζική κλίμακα με εξαίρεση την πρώτη κατοικία με αξία ως 140.000 ευρώ, αλλά και η συγκεκριμένη εξαίρεση ισχύει  μόνον για το 2017.

Η πίεση από την ΕΚΤ  προς τις τράπεζες για να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια είναι αφόρητη και είναι μείζον ζήτημα, συνδεδεμένο τόσο με την ύπαρξη των διοικήσεων, όσο και των ίδιων των τραπεζών.  Το 2017 θα είναι μια χρονιά που οι έλληνες θα βρεθούν μεταξύ των κατασχέσεων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για  οφειλόμενους φόρους και των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα κόκκινα δάνεια.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα