Μια Χούντα γεννιέται
anastasiadis_themos

Θέμος Αναστασιάδης

Μια Χούντα γεννιέται

Οπως οι πάλαι ποτέ κομμουνιστικές χώρες έχουν μεταλλαχθεί, με πρώτη και καλύτερη την οικονομική υπερδύναμη Κίνα με τους χιλιάδες δισεκατομμυριούχους, έτσι έχουν υποστεί αλλαγές και τα λοιπά πολιτεύματα.

Από τις Δημοκρατίες Δυτικού Τύπου, όπου το ερώτημα για το αν τελικά τις κυβερνά μόνο το Μεγάλο Κεφάλαιο έχει υποκατασταθεί απ’ το αν όλα τα ελέγχει η Google και ποιος ελέγχει εκείνη, έως τις μικρές χούντες που ξεπετιούνται δεξιά και αριστερά. Συνηθέστερα με κοινοβουλευτικό μανδύα, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα, ή σε ακραίες περιπτώσεις τύπου Βόρειας Κορέας. Με άλλον τρόπο και σε ορισμένες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, παρότι τύποις δημοκρατικές και εντός Ε.Ε., ελέγχονται από ακροδεξιά στοιχεία ή κανονικούς μαφιόζους και το παίζουν... Δημοκρατίες.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά απλά κόλπα για να καταλάβεις πότε μια κυβέρνηση μετατρέπεται σε χούντα νέου τύπου ή έστω οπερέτα, καλή ώρα.

1) Οταν μια χούντα γεννιέται, εκπροσωπεί μια όλο και πιο μικρή μειοψηφία, αλλά εξακολουθεί να μιλά στο όνομα του Λαού. Αμα έχεις το 25% επί του συνόλου των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, και... πολύ κάτω του 20%, με βάση τις τρέχουσες μετρήσεις, τότε είσαι μειοψηφία του κερατά. Και αν, παρ’ όλα αυτά, προσπαθείς να επιβάλεις τα θέλω σου στην πλειοψηφία, παρότι αυτή είναι συντριπτικά αντίθετη, δεν διαφέρεις σε τίποτα από λατινοαμερικανική δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα.

2) Οταν μια χούντα γεννιέται, παρουσιάζει το κλασικό σύμπτωμα να αρχίζει να τρέμει και να αφρίζει στην ιδέα να γίνουν εκλογές! Παρότι κυβερνά στο όνομα του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών, το οποίο πλέον δεν ισχύει (και πού να δεις τις τελευταίες δημοσκοπήσεις!), μόλις ακούει για κάλπη παθαίνει ΤΑΡΑΚΟΥΛΟ. Και αν της πεις τρεις φορές σερί «εκλογές-εκλογές-εκλογές»… αφιονίζεται και στριφογυρίζει το κεφάλι της λες και έχει μπει ο σατανάς μέσα της. Τον εξορκιστή επειγόντως!

3) Οταν μια χούντα γεννιέται, παθαίνει ένα κόλλημα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που στο τέλος καταντά σύνδρομο καταδίωξης. Στην Τουρκία, κατά σύμπτωση, κλείνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, σφραγίζουν εφημερίδες και ρίχνουν το Facebook όποτε στραβώνει ο Ερντογάν. Κάπου αλλού αποφασίζουν οι υπουργοί ποια έντυπα θα κυκλοφορούν, πόσα κανάλια θα υπάρχουν και τι... πρόγραμμα θα δείχνουν! Και ο πιο κλάσικ τρόπος για να εξοντώνουν media ή ενοχλητικούς δημοσιογράφους από Ρωσία μέχρι και... Ιταλία είναι να κατασκευάζουν φορολογικά αδικήματα. Κλασικές συνταγές CIA, KGB.
Κλείσιμο

4) Οταν μια χούντα γεννιέται σε μικρές χώρες είναι συνήθως ΞΕΝΟΔΟΥΛΗ γιατί αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί. Στη Λατινική Αμερική και την Αφρική τις ήλεγχαν οι ΗΠΑ, στην Κεντρική Ασία οι Ρώσοι, σε άλλα μέρη κάτι ξέμπαρκοι Γάλλοι κ.λπ. Στην εποχή μας είτε ελέγχονται από τεράστια οικονομικά συμφέροντα μπροστά στα οποία ο Σόρος είναι μεροκαματιάρης πλασιέ, είτε εμμέσως από το ΔΝΤ με βάση κυρίως το ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ! Το απόλυτο εργαλείο ελέγχου των κρατών. Βεβαίως είναι μοναδική περίπτωση να έχεις καθεστώς με γερμανοτσολιάδες και γιουσουφάκια μαζί. Και με Βερολίνο, και «στα τέσσερα» στην Αγκυρα δηλαδή. Ρεκόρ Γκίνες!

5) Οταν μια χούντα γεννιέται, το καταλαβαίνεις από το ότι η επίσημη κυβέρνηση της όποιας χώρας τσακώνεται ανοιχτά και δημόσια με τη Δικαιοσύνη! Καμία από τις Εξουσίες της Δημοκρατίας δεν είναι άσπιλη, πάντα υπάρχουν επιρροές, αλλά όταν μπροστά στα μάτια του κόσμου κορυφαίοι υπουργοί πλακώνονται με κορυφαίους δικαστικούς, ε, δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις τι πάει να γίνει! Και επειδή είναι κάπως σπάνιο να θέλει η Δικαιοσύνη να καθυποτάξει... την κυβέρνηση, ενδεχομένως να ισχύει το αντίθετο! Ακόμα κι έτσι, πόσο έξυπνο είναι να το δείχνουν;

6) Οταν μια χούντα γεννιέται, κάθε είδους χούντα -κόκκινη, μαύρη ή φούξια, καλή ώρα- έχει δεύτερη φύση το ΨΕΜΑ κάνοντας το ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ με συνεχείς αδιανόητες κωλοτούμπες. Είναι τόσο χονδροειδής η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση των γεγονότων, μάλιστα, που στο τέλος και οι ίδιοι οι Γκέμπελς μπερδεύονται και συλλαμβάνονται ψευδόμενοι επί των ψεμάτων τους. Αφού κάποιοι είπαν την Πρωταπριλιά, Πρωταλεξιά!

7) Οταν μια χούντα γεννιέται, έχει ανάγκη από ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ εχθρούς. Στην Ελλάδα οι Απριλιανοί επινόησαν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» εν έτει 1967, όταν τους Κουκουέδες που είχαν απομείνει τους έδερναν οι ίδιοι οι Σοβιετικοί στις διάφορες χώρες όπου είχαν... αποσυρθεί. Τα μόνα που δεν υπήρχαν τότε, το ’66-’67, ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος και η αναρχία, εκτός και αν ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν κάτι σαν τον Μαζιώτη. Εξίσου φανταστική είναι η απειλή των... ολιγαρχών σήμερα στη χώρα μας, μια που είτε έχουν χρεοκοπήσει, είτε έχουν μεταναστεύσει, είτε συνεργάζονται ήδη με το καθεστώς. Ασε που είναι πολύ περίεργο εκεί που υποτίθεται ότι πολεμάς τη Διαφθορά, να συναντάς ως πρωθυπουργός από την πίσω πόρτα τον πιο Διεφθαρμένο όλων των Διεφθαρμένων της χώρας σου, το όνομα-σύμβολο της Διαπλοκής των ΜΜΕ, και να τον μετατρέπεις σε ντουντούκα σου.

8) Οταν μια χούντα γεννιέται, έχει ανάγκη από ΠΡΑΙΤΟΡΙΑΝΟΥΣ και λοιπούς ειδικούς φρουρούς του καθεστώτος, όπως και από επίορκους λειτουργούς για να μπορέσει να σταθεί! Και αν ο ίδιος ο ηγέτης δεν είναι σε πολύ καλή θέση κατάταξης σε σχέση με τους ομολόγους του, πρέπει να ξύσουν τον πάτο για να ανασύρουν ό,τι πιο απίθανο για συνεργάτη, μια που εξ ορισμού πρέπει να είναι κατώτερος του αρχηγού! Δραματικά στενά τα περιθώρια δηλαδή. Εναν ξοφλημένο μπάρμαν, π.χ., για στρατηγικό... στέλεχος! Αρα, συγκριτικά, και πολύ τους είναι τελικά.

9) Οταν μια ΧΟΥΝΤΑ γεννιέται, χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη συναίσθησης της γελοιότητάς της και των πεπραγμένων της. Μάλιστα όσο πιο αδιανόητα είναι αυτά, τόσο πιο κωμικοτραγικές θεωρίες επιστρατεύει για να τα ωραιοποιήσει. Κάποτε έλεγαν τη Μακρόνησο «Παρθενώνα της Δημοκρατίας». Τώρα λένε το κολαστήριο της Ειδομένης «Χίλτον» και τους πρόσφυγες, επενδυτές. Με αποκορύφωμα τα «παλλόμενα πέη».

10) Μια ΞΕΝΟΔΟΥΛΗ ΧΟΥΝΤΑ που γεννιέται είναι ιστορικά βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εθνική τραγωδία και θα πέσει αφού πρώτα θα έχει κάνει μεγάλο κακό στη χώρα της. Στις μέρες μας μπορεί να κάνει και ένα και δύο και τρία και τέσσερα κακά. Και να διαλύσει την οικονομία, και να πλημμυρίσει τη χώρα με ξενόφερτη δυστυχία, και να πριμοδοτήσει την τρομοκρατία, και να παραχωρήσει εθνικά κεκτημένα - ΟΛΑ ΜΑΖΙ.

Υ.Γ.: Αποτελέσματα τεστ: Αν στα δέκα προαναφερθέντα ισχύουν κατά τη γνώμη σας από 7 έως 10, τότε είστε πλέον σίγουροι ότι μια χούντα γεννιέται και βάσει του Συντάγματος δικαιούστε να την αντιμετωπίσετε με οποιοδήποτε μέσο. Αν βρίσκετε λογικά από 4 έως 7, don’t worry, πιθανότατα έχετε πάρει ήδη τον δρόμο για την ξενιτιά. Μεταξύ 1 και 4 ίσως ζείτε τώρα σε σκηνή και δεν μιλάτε καν ελληνικά, οπότε δικαιολογημένα δεν αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς συμβαίνει. Λίγη υπομονή, εκεί που είστε μας πάνε και εμάς. Αν, τέλος, είστε στην κατηγορία που δεν βρίσκει να ισχύει ούτε ένα, μην ανησυχείτε και άντε να διοριστείτε. ΚΙ ΑΛΛΟΥ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ