Όταν οι Έλληνες προπονητές ιστιοπλοίας διαπρέπουν στο εξωτερικό
tsamopoulos_minas

Μηνάς Τσαμόπουλος

Όταν οι Έλληνες προπονητές ιστιοπλοίας διαπρέπουν στο εξωτερικό

Η ναυτοσύνη χαρακτηρίζει  ως λαό τους  Έλληνες σε  μία πορεία χιλιετιών. Έχουν τη θάλασσα στο DNA τους.

 Μπορεί  η  τεχνογνωσία να εξελίσσεται, χρόνο με τον χρόνο  και  η τεχνολογία να  διαδραματίζει  όλο και μεγαλύτερο ρόλο  στη διακυβέρνηση ενός πλοίου όμως  η ναυτοσύνη αποτελεί πάντοτε τον κοινό παρανομαστή. Και σε αυτό οι έλληνες παραμένουν κορυφαίοι. Γνωρίζουν να δαμάζουν τους αέρηδες και τα κύματα, ένα με το υγρό στοιχείο.  Ο καθρέπτης   της ελληνικής ναυτοσύνης είναι η ιστιοπλοία εκεί όπου ο ιστιοπλόος έχει ως κινητήρια δύναμη για το σκάφος του τα στοιχεία της φύσης.   Παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί  οι έλληνες ιστιοπλόοι, παλεύουν κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» προσπαθώντας να συναγωνιστούν  τους ξένους που  κατεβαίνουν σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου έχοντας μαζί τους προπονητή, σύγχρονα σκάφη, φυσιοθεραπευτή,  διατροφολόγο ακόμη  και…μετεωρόλογο!   Και όμως  τα ελληνόπουλα που κάποιες φορές πάνε στο εξωτερικό να αγωνιστούν   ακόμη και χωρίς προπονητή!!!  καταφέρνουν να διακρίνονται   σε υψηλότατο επίπεδο και να παίρνουν  προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 


Η γνώση που έχουν οι έλληνες ιστιοπλόοι  αλλά και το ταλέντο τους στη θάλασσα  έχει ως αποτέλεσμα Έλληνες προπονητές να φεύγουν στο εξωτερικό για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις  τους. Η Ελλάδα δυστυχώς  δεν μπορεί να τους κρατήσει αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, το πρόσφορο έδαφος, για να   εξασκήσουν το  επάγγελμά τους και συνάμα το πάθος τους όπως θα ήθελαν. Όποιος έχει την ευκαιρία απλώς… «την κάνει για έξω».   
Κλείσιμο
Τα παραδείγματα πολλά και αξιοσημείωτα τα οποία όμως σχεδόν ποτέ δεν  απολαμβάνουν της προβολής που τους αξίζει.  Πρόσφατα ο προπονητής, Νίκος Δρούγκας , κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς  Αγώνες του Ρίου στην κατηγορία 470, με πλήρωμα από  την Αγκόλα, χώρα  που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στον χάρτη της παγκόσμιας  ιστιοπλοίας.    Επιτυχία την οποία κάποιοι παρομοιάζουν  με εκείνη που είχε πετύχει η   πρώτη ομάδα από την τροπική Τζαμάικα που πήγε στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Calgary του Καναδά το 1988 για να διαγωνιστεί στο έλκηθρο! Είναι προπονητής τον οποίο καλούν  πληρώματα από  τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία για προπονητική υποστήριξη και ανάπτυξη, λόγω των γνώσεων που έχει. Αμερικάνοι αθλητές του  διακρίνονται πλέον σε παγκόσμια πρωταθλήματα.  Πρόσφατα  η παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοίας,  στο παγκόσμιο  πρωτάθλημα 420 που διεξήχθη στη Μαλαισία, τον επέλεξε ως επικεφαλής  για να αναλύει στους άλλους προπονητές εθνικών ομάδων την τακτική των αγώνων.


Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο  Μιχάλης Μηλαίος, ένας ακόμη έλληνας προπονητής ιστιοπλοίας ανέλαβε  γυναικείο πλήρωμα στα 470 των ΗΠΑ, το οποίο  ήταν δεύτερο  στη χώρα του και το  οδήγησε πριν από λίγες ημέρες στην κατάκτηση του Παναμερικανικού πρωταθλήματος και στη συνέχεια στην κατάκτηση  του πρωταθλήματος Βορείου Αμερικής, ενώ  διεκδικεί πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Πιο πριν δούλεψε στην Κωνσταντινούπολη ανεβάζοντας  το επίπεδο των αθλητών που είχε αναλάβει.  

  Στο μεταξύ, οι Αμερικάνοι   έχουν αποφασίσει  να δώσουν βάση  και στις κατηγορίες ανάπτυξης, στα optimist όπου αγωνίζονται παιδιά έως 15 ετών. Για τον λόγο αυτό  κάλεσαν  έλληνα προπονητή, τον Νικήτα Κεχαγιόγλου ο οποίος ετοιμάζει βαλίτσες για την  άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ένα μεγάλο όνομα  στην ιστιοπλοία  είναι ο Ηλίας Μυλωνάς παλαιός προπονητής της ολυμπιονίκης  Σοφίας Μπεκατώρου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην Ολλανδία, με το γυναικείο πλήρωμα που προπονεί στα 470,  όχι μόνο να έχει πάρει την πρόκριση για το Ρίο το 2016 αλλά να θεωρείται φαβορί για μετάλλιο.

Στη μακρινή  Μαλαισία βρίσκεται ο  Δημήτρης Λεκάκης ο οποίος  μαθαίνει ιστιοπλοία τους μαλαισιανούς και  είδε το 2014 το πλήρωμα που προπονούσε στα 420 να παίρνει το  χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  εφήβων.

Ο κατάλογος μακραίνει αφού ο  Αντώνης Δροσόπουλος βρέθηκε στην εθνική ομάδα optimist της Ελβετίας, ενώ ο Βαγγέλης Ατζεμιάν για χρόνια δίδασκε τα μυστικά της θάλασσας  στους μικρούς  άγγλους ιστιοπλόους, σε μία χώρα η  οποία έχει τεράστια παράδοση και παρουσία  στο άθλημα με σωρεία κατακτήσεων μεγάλων διακρίσεων.

Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο κατάλογος με τους  προπονητές ιστιοπλοίας που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό θα μεγαλώνει, όπως συμβαίνει με χιλιάδες ελληνόπουλα τα οποία  πολλές φορές βγάζουν ασπροπρόσωπη αυτή τη χώρα, καταδεικνύοντας την αξιοσύνη αυτού του λαού, περήφανοι ως Έλληνες.             
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ