Τι μπορεί να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Τι μπορεί να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός

Αλλάζει άρδην το σκηνικό μετά το μέγεθος επικράτησης του «Όχι» καθώς το αποτέλεσμα αυτό δίνει καθαρή εντολή στον πρωθυπουργό να προχωρήσει μια διαπραγμάτευση για την οποία δεν υπάρχει πολύς χρόνος,ειδικά με το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών.

Το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος στο εσωτερικό θα χρησιμοποιήσει την λαϊκή ετυμηγορία σαν στήριξη, προβάλλοντας μια ρεαλιστική-πρόταση πλέον που θα εξασφαλίσει, πείθοντας τους εταίρους την επανένταξη της οικονομίας σε πρόγραμμα.

Ποιο θα είναι το τίμημα; Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ομάδα διαπραγμάτευσης από τις επαφές των πολιτικών αρχηγών; Μπορεί να υπάρξει ένας νέος διευρυμένος διαπραγματευτικός φορέας που θα εκφράζει θέσεις που θα είναι εθνικά αποδεκτές και θα μπορούν να περιλάβουν και αναγκαίες θυσίες;

Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενταχθεί σε ένα περιβάλλον προστασίας μέσα από συμφωνία για να αποκτήσει την ρευστότητα που πρέπει και να μπορεί να τροφοδοτήσει τα ημερήσια όρια αναλήψεων αλλά και αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Παρά ταύτα, οι εκκρεμότητες αλλά και η επιδείνωση της οικονομίας είναι τόσο μεγάλες σε αυτό το διάστημα,που δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση για συμφωνία, αν μπορεί να επισπευσθεί μάλιστα για την παραμονή στο ευρώ. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες λήψεις αποφάσεων για την δημοσιονομική προσαρμογή,που έχει εκτραπεί. Τέτοιες αποφάσεις θα είναι και η βάση των προτεραιοτήτων που οι εταίροι ζητούν.

Οι προειδοποιήσεις των Γερμανών περί απώλειας εμπιστοσύνης είναι πολύ σκληρές,η ΕΚΤ όμως θα δείξει σε πρώτη φάση την Δευτέρα τον δρόμο.
Κλείσιμο

Έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι μετά τις δηλώσεις Ολάντ, Ρέντσι κυρίως όμως και η αλλαγή στάση του Σουλτς, αφού το πολιτικό μήνυμα του δημοψηφίσματος ήταν απροσδόκητα ισχυρό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Είναι σαφές ότι ο Σουλτς αλλά είπε περί Grexit την Κυριακή το μεσημέρι ενώ εμφανίστηκε κατά πολύ διαλλακτικότερος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ