Το οικονομικό επιτελείο ισχυρό όπλο της νέας κυβέρνησης
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Το οικονομικό επιτελείο ισχυρό όπλο της νέας κυβέρνησης

To αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί στον σχηματισμό της αντιμνημονιακής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ που συμπληρώνουν και εδραιώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία επιβεβαιώνοντας το δεύτερο σενάριο του κυριακάτικου άρθρου.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ξενίζει αρκετούς στον χώρο της αγοράς το κυβερνητικό σχήμα,το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το βασικό του πλεονέκτημα. Ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης, πέραν από τη μακροχρόνια καλή σχέση που τους συνδέει, είχαν επισημάνει τις μνημονιακές αδυναμίες από το 2012. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί την προσθήκη στον φάκελο του χρέους.

Η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, ρίσκα, συγκεντρώνει όμως και φανατικούς υποστηρικές. Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε ποιοι διεθνείς οίκοι θα είναι οι σύμβουλοι στην αναδιάρθρωση, την ώρα που οι αγορές έχουν δεχθεί με ψυχραιμία το αποτέλεσμα.

Οπως έχουμε καταγράψει, η πορεία της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου θα κρίνει την πορεία της νέας κυβέρνησης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις, τηρείται στάση αναμονής. Και αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει χρόνο να συγκροτήσει την πολιτική του που θα περάσει στην συνέχεια από crash test.

Στην παρούσα φάση και χωρίς κάτι το χειροπιαστό, είναι φυσικό να αρχίσουν κάποιοι να σπεύδουν να προτάξουν τα κελεύσματα των Γερμανών, οι οποίοι αφού γκρέμισαν τον Σαμαρά, αρχίζουν τους εκβιασμούς πριν καλά καλά η νέα ελληνική κυβέρνηση ορκιστεί. Ας περιμένουμε όμως και ας μην βιαζόμαστε.

Η κοινωνία μίλησε και η κινδυνολογία ηττήθηκε και μάλιστα πανηγυρικά. Οσοι περιμένουν ακόμα και σήμερα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα εντός ευρώ - και δυστυχώς είναι πολλοί - θα περιμένουν. Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και από το δημοσιονομικό της αποτέλεσμα. Στο συνολό τους οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρει με τους εταίρους-πιστωτές. Αν κάτι τέτοιο βέβαια γίνει ,το Ράλι που θα πυροδοτηθεί για την ελληνική οικονομία θα θυμίσει παλιές εποχές, ακυρώνοντας παράλληλα όλες τις Κασσάνδρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network