“Φορτωμένη” διαπραγμάτευση επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις;
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

“Φορτωμένη” διαπραγμάτευση επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις;

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της τρόικας παίρνουν τροπή που αρχίζει να προσκρούει σε κόκκινες γραμμές από πολιτικής πλευράς

Παράταση του μνημονίου για 12 μήνες είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου δείχνουν ότι οι εταίροι-πιστωτές δεν αστειεύονται είτε αν απλά πιέζουν, είτε ακόμα και αν μπλοφάρουν για επιτάχυνση της αποδοχής των αξιώσεών τους από μέρους μας.

Οι "θυσίες" για να φτάσουμε στην αξιολόγηση δεν αποκλείεται να είναι για μια ακόμα φορά υπολογίσιμες. Και το ΔΝΤ θέλει να ξεκαθαρίσει πράγματα και καταστάσεις και οι εταίροι μας δείχνουν ότι θα βασιστούν σε αυστηρά οικονομικά κριτήρια και όχι σε πολιτικά που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές μας εξελίξεις.
                 
Όμως είναι σαφές ότι ένα περιβάλλον που είναι ήδη φορτωμένο από τα πισωγυρίσματα δεν μπορεί να δεχτεί άλλα βάρη. Για τον λόγο αυτό και μπορεί να ανοίξουν νέα σενάρια με επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων. Η υπόθεση της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πολιτική ετυμηγορία γρηγορότερα από ό,τι φαντάζονται και σχεδιάζουν τα πολιτικά επιτελεία.
                 
 Με τέτοια δεδομένα πάντως γίνεται όλο και δυσκολότερο να κλείσουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης εγκαίρως. Εξάλλου και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο έχει προβλέψει ότι θα υπάρξουν ουρές που θα γίνουν αντικείμενο της συμφωνίας για την γραμμή στήριξης, την οποία και αποσυνδέουν από την αρχικά αναμενόμενη με την τρόικα και την τοποθετούν σε δεύτερο χρόνο.
                  
Τούτου δοθέντος το παζλ της διαπραγμάτευσης γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και τα πολιτικά τρικς δεν πρόκειται να καλύψουν τα κενά που οι πιστωτές βλέπουν στις όποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν να επιβάλλουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network