Ξυπνήστε, το παιχνίδι μόλις άρχισε!
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ξυπνήστε, το παιχνίδι μόλις άρχισε!

Δεν αρκούν οι πανηγυρισμοί για την έξοδο της χώρας στις αγορές για να πάρει μπροστά η οικονομία, ούτε το τραγικό  λάθος που κάνει κάθε μέρα ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης να μιλάει ακόμα για το ευρώ και τη δραχμή.

Είναι απόλυτη ανάγκη μετά τις ευρωεκλογές -και εφόσον δεν έχει συμβεί κάποια μεγάλη πολιτική ανατροπή, που δεν φαίνεται πιθανή αυτή την ώρα- να αρθούν μερικά πολύ σοβαρά αντικίνητρα στην οικονομία.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αφήσουν τους Ελληνες που έχουν λεφτά μαύρα, άσπρα ή γκρίζα να τα ξαναβάλουν μέσα στο σύστημα, στις τράπεζες. Δεν ξέρει κανείς πόσα είναι και πού ακριβώς βρίσκονται, αν δηλαδή είναι στα παπλώματα ή στην Ελβετία, αλλά πάντως δεν κερδίζει κανείς τίποτα να βρίσκονται εκεί και όχι στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα και οι δικαστές, που από τη φύση τους είναι αυστηροί γιατί απονέμουν δικαιοσύνη, το κατάλαβαν και το πνεύμα που περνούν στην κοινωνία και στους  παραβάτες είναι «αν πληρώσετε, δεν πάτε φυλακή».
Ας φτιάξουν, λοιπόν, έναν νόμο, ένα είδος αμνηστίας μετά τις εκλογές, να δώσουν τη δυνατότητα με μια φορολόγηση σε λογικά επίπεδα να μπορεί κανείς να ξαναφέρει τα λεφτά του «μέσα», λίγα ή πολλά, χωρίς φόβο.

Αν αυτό γίνει με επιτυχία, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν  στην οικονομία μέσα σε λίγους μήνες θα ισοδυναμούν με μερικές δεκάδες ιδιωτικές επενδύσεις. Δουλειές δεν γίνονται ή δεν πρέπει πλέον να γίνονται με τύπους που κυκλοφορούν και πληρώνουν ακόμα και τους  εργαζομένους τους με ένα μάτσο πεντακοσάρικα ακριβώς επειδή δεν μπορούν να τα δηλώσουν.
Ταυτοχρόνως θα πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα και αποτελεσματικά όλο το πλέγμα ανάπτυξης της οικοδομής  και της κατοικίας. Η αγορά γης, η μεταβίβαση ακινήτων τουριστικού ενδιαφέροντος και η κατασκευή πολυτελών κατοικιών στα νησιά είναι σήμερα ό,τι πιο ενδιαφέρον για τους ξένους.

Ας τους δώσουν το πλαίσιο να κινηθούν και να επενδύσουν - και νέα κεφάλαια φέρνουν και καινούριες δουλειές δημιουργούν και φυσικά αυξάνεται ο τουρισμός και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τρανό παράδειγμα για τους… απίθανους αυτούς τύπους του υπουργείου Οικονομικών είναι η περίπτωση με τον Φόρο Υπεραξίας, που διευθετείται τώρα, μετά από τέσσερις μήνες «ακινησίας». Από τον Ιανουάριο ως και σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου στην Ελλάδα γιατί σκέφτονται πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν είναι εξευτελισμός αυτός για τη χώρα διεθνώς;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK