Το πλεόνασμα δεν είναι πανάκεια
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το πλεόνασμα δεν είναι πανάκεια

H κυβέρνηση έκανε ότι πέρναγε από το χέρι της για να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα και τώρα με βάση το πολυπόθητο  πλεόνασμα επιχειρεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για το χρέος. Να βρει λύση με μια Ευρώπη που δεν αρνείται τις ελληνικές προσπάθειες, αλλά τοποθετεί τις όποιες αποφάσεις για το β εξάμηνο προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην Αθήνα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το κλειδί για τη ρύθμιση του χρέους και συνεπώς για την όποια συμφωνία με την ΕΕ βάσει των αποφάσεων του  Εurogroup. Ωστόσο εκτός  από τις διαδικασίες  και χωρίς κανείς να παραβλέπει τη σημασία τους σε ευρωπαικό επίπεδο, υπάρχει μια εσωτερική οικονομική πραγματικότητα που θα δώσει τον τόνο στις εξελίξεις.  Κάθε οικονομικός κύκλος έχει ένα τέλος, και μετά από έξι χρόνια ύφεσης, δεν θα είναι έκπληξη αν η οικονομία σταματήσει φέτος να συρρικνώνεται 4-5% κάθε χρόνο.

Πόσο μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις που έχουν θετικά κέρδη προς φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αλλά διανύουν την έκτη κατά σειρά ζημιογόνα χρήση; Δηλαδή καθόλα υγιείς επιχειρήσεις που γονατίζουν λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης. Για παράδειγμα πόσους μήνες ακόμη μπορούν να αντέξουν οι χαλυβουργικές μονάδες ή οι εταιρίες εμπορίας σιδήρου; Οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει όπως και δεν υπάρχουν και  εξαγωγές. Μπορούν να αντέξουν έναν ακόμη χρόνο οι συγκεκριμένες εταιρίες; Στα ΙΧ η αγορά των 300.000 οχημάτων το χρόνο έχει ισορροπήσει πλέον στα 50.000. Είναι ένα νούμερο για να πανηγυρίζουν  οι επιχειρήσεις του κλάδου;

Τα ακίνητα είναι μια νεκρή αγορά. Φόροι υπεραξίας, αντικειμενικές  τιμές εκτός αγοράς, φόροι κατοχής νέκρωσαν πλήρως την αγορά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων  βυθίζονται μαζί με τα έσοδα του δημοσίου. Παρόλα αυτά υπάρχουν στην οικονομία κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης: Το ενδιαφέρον των ξένων για μετοχές, τα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν τώρα να διοχετευτούν πλέον στην αγορά κά.

 Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες και η εκτεταμένη γραφειοκρατία  υπονομεύουν τις προσπάθειες της ανάκαμψης. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ  εξακολουθούν, για πελατειακές σκοπιμότητες,  να υπερασπίζονται ένα μοντέλο δημόσιας διοίκησης το οποίο έχει ξεπεραστεί και χρεοκοπήσει. Και το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πανάκεια. Αν δεν αναστραφεί η ύφεση αν δεν γίνουν ουσιαστικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις στον ακριβό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα η χώρα δεν πρόκειται να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network