Επικοινωνιακό δράμα Χριστουγέννων
Αντώνης Πανούτσος

Αντώνης Πανούτσος

Επικοινωνιακό δράμα Χριστουγέννων

Προφανώς κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν το φθηνότερο πετρέλαιο για να θερμάνουν τις πισίνες τους. Οπως κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν τη φθηνότερη βενζίνη για να φτιάξουν περισσότερες μολότοφ. Μόνο που κανένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την αύξηση των φόρων.

Το ότι ο Γιάννης Στουρνάρας χρησιμοποίησε το επιχείρημα με τις πισίνες για να δικαιολογήσει τους υψηλούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την ημέρα. Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν φτιάχτηκε για συσκέψεις. Ιδιαίτερα για εκείνες που το πρόβλημα είναι προφανές και η λύση προφανέστερη - μόνο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη βρει. Το αποτέλεσμα ήταν η περασμένη Τετάρτη από ημέρα Χριστουγέννων να γίνει επικοινωνιακή Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για την κυβέρνηση. 

Πρώτον, με τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Οχι μόνο για τη μάχη ενάντια στη φθηνή θέρμανση των πισινών, αλλά και για την αιτία της αιθαλομίχλης. Το ότι ο κόσμος δεν θα εισπράξει τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν μείνει στην καβάτζα για επίδομα θέρμανσης μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: είτε δεν υπάρχουν πολίτες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να τα εισπράξουν, είτε το σύστημα είναι τόσο περίπλοκο που δεν το καταλαβαίνει. Να υπάρχει οικογένεια που να δικαιούται το επίδομα αλλά να μη θέλει να το πάρει είναι απίθανο. Ο υπουργός μπορεί να διαλέξει αν οι Ελληνες είναι τόσο κουτοί που δεν καταλαβαίνουν το απλό σύστημά του ή τόσο τεμπέληδες που δεν κουνιούνται ακόμα και αν τους δίνουν λεφτά. Εκτός βέβαια αν δεν κρυώνουν, αλλά κάνουν ότι κρυώνουν γιατί είναι όργανα των λαθρεμπόρων πετρελαίου.
 
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, με την αίσθηση του πολιτικού ζώου, πρόλαβε να βάλει το «άθελά τους» στο «όσοι πιέζουν για μείωση του φόρου θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων», που είπε μετά τη σύσκεψη. Παρ’ όλα αυτά, σκέτο «το θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων» πρόλαβε να παίξει για κάποιες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη ζημιά από τις δηλώσεις Στουρνάρα. 

Αν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα από την καταστροφική για την κυβέρνηση μέρα των Χριστουγέννων, αυτό είναι το να «μη μιλάς αν αυτό που λες δεν ενδιαφέρει αυτούς που ακούνε». Προφανώς είναι σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά επειδή εισπράχτηκαν λιγότερα χρήματα από τους φόρους στο πετρέλαιο, αλλά η σύσκεψη έγινε για τα προβλήματα από την αιθαλομίχλη. Αν λοιπόν πέρυσι η μείωση κατανάλωσης στο πετρέλαιο οφείλεται «κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες του 2012-13», αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο. Εκτός αν πρέπει να στενοχωριούνται επειδή πέρυσι δεν είχε κρύο και δεν αγόρασαν περισσότερο πετρέλαιο για να εισπράξει τους προσδοκώμενους φόρους το υπουργείο. 

Η σύσκεψη έγινε επειδή ο κόσμος δεν έχει λεφτά για πετρέλαιο και επειδή δεν έχει καίει μαλακίες που δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα. Το πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα οι τρεις υπουργοί εκτός από το να κατεβάσουν τον φόρο με ξεπερνάει. Το πιθανότερο είναι ότι ξεπερνάει και τους ίδιους. Το αποτέλεσμα γνωστό: ένα επικοινωνιακό δράμα την ημέρα των Χριστουγέννων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network