Το «μετέωρο βήμα» του εθνικού μας σπορ
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Το «μετέωρο βήμα» του εθνικού μας σπορ

Από το κακό στο χειρότερο -και... πάλι καλά να λέμε- βαδίζει το δύσμοιρο το ελληνικό «μπασκετάκι», το οποίο, μολονότι διατηρεί το προνόμιο να έχει στις τάξεις του τον πρωταθλητή Ευρώπης (Παναθηναϊκός) και μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας (Ολυμπιακός), οδηγείται σταδιακά στην πλήρη απαξίωση.

Από το κακό στο χειρότερο -και... πάλι καλά να λέμε- βαδίζει το δύσμοιρο το ελληνικό «μπασκετάκι», το οποίο, μολονότι διατηρεί το προνόμιο να έχει στις τάξεις του τον πρωταθλητή Ευρώπης (Παναθηναϊκός) και μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας (Ολυμπιακός), οδηγείται σταδιακά στην πλήρη απαξίωση.

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τις άλλες χρονιές που παρουσιάζονταν ανάλογα φαινόμενα, είναι ότι η απαξίωση που παρατηρείται μετά τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, δεν προέρχεται από τα ίδια τα όργανα και τους φορείς του ελληνικού μπάσκετ (αν και ο τραγέλαφος ξεκίνησε με τις παλινωδίες της αθλητικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση του Ηλυσιακού και της ΑΕΚ), αλλά από παράγοντες και αθλητές που, άλλοτε, με τη στάση τους εντός και εκτός παρκέ, αποτελούσαν την καλύτερη «διαφήμιση» για το εθνικό μας σπορ.

Να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ων ουκ έστιν αριθμός; Στον πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης Παναθηναϊκό, οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι δηλώνουν κουρασμένοι και κορεσμένοι και... μένουν μέχρι να φύγουν. Η εξαγγελία για κάθετη μείωση του μπάτζετ, ωστόσο, οδήγησε ήδη τον Αντώνη Φώτση στην πρόθυμη ιταλική «αγκαλιά» της Αρμάνι Μιλάνο, ενώ οι «σειρήνες» για παίκτες όπως οι Νίκολας (Σιένα αρχικά, Αρμάνι Μιλάνο και Εφές Πίλσεν στη συνέχεια), Μπατίστ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Περπέρογλου (Εφές Πίλσεν) ηχούν τόσο δυνατά, που είναι δύσκολο να τις αγνοήσουν. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δήλωνε πρόσφατα ότι θέλει να διατηρήσει ανέπαφο το περσινό ρόστερ, η πόρτα ωστόσο που άνοιξε ο Αντώνης Φώτσης δεν έχει κλείσει ακόμη και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, σε ένα καλοκαίρι-σταυροδρόμι για την ιστορία του συλλόγου.

Στον κυπελλούχο Ολυμπιακό, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είπαν να την... κάνουν, έχοντας βαρεθεί να βλέπουν τις προσπάθειες και τα χρήματά τους να πέφτουν στο κενό. Η απουσία διάδοχης κατάστασης στην ιδιοκτησία του συλλόγου φαίνεται ωστόσο να ενισχύει εκ των πραγμάτων τη θέση τους, ενώ, ταυτόχρονα, και οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλοι του Ολυμπιακού τάσσονται στο πλευρό τους. Έστω και με αισθητά μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν «αφεντικά», ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η πειραϊκή ΚΑΕ μετρά ήδη πολλές και σημαντικές απώλειες. Ο Γιάννης Μπουρούσης (πριν βρεθεί «καθαρός» σε αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, είχε φροντίσει να απαξιώσει πρώτα τον εαυτό του και μετά το άθλημα που υπηρετεί) θα βρεθεί παρέα με τον Φώτση στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Μίλος Τεόντοσιτς πήγε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης θα φορά τη φανέλα της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης τη νέα σεζόν. Και η «αποψίλωση» του περσινού ρόστερ συνεχίζεται, καθώς ο Γιοτάμ Χαλπερίν συζητά την επιστροφή του στη Μακάμπι, ο Τζαμόν Γκόρντον οδεύει προς την Τουρκία και ο Ράσο Νεστέροβιτς αποτελεί ήδη παρελθόν, μετά τη λύση του συμβολαίου του...

Η μείωση του μπάτζετ των δύο «αιωνίων» είναι βεβαίως φυσικό επακόλουθο των εποχών Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου που βιώνει και η ελληνική κοινωνία. Τα «παχυλά» συμβόλαια και τα μεγάλα ονόματα αποτελούν παρελθόν και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν θα μπορούσε να είναι ομαλή, όταν η ίδια η μετάβαση από τον «large» στον σφιχτοχέρη τύπο Έλληνα ήταν οτιδήποτε άλλο παρά... σταδιακή.
Κλείσιμο
 
Όλα αυτά αντανακλούν, εξάλλου, και καταλήγουν στην Εθνική ομάδα, που έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Μολονότι η διάκριση, τη φορά αυτή, δεν θα επιδιωχθεί «per mare per terra», καθώς ο πήχης έχει ήδη χαμηλώσει αρκετά, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τη φανέλα του οποίου ίδρωναν μέχρι πρόσφατα με μεγάλη προθυμία οι διεθνείς μας άσοι, θα στερηθεί σίγουρα των υπηρεσιών του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Θοδωρή Παπαλουκά, του Κώστα Τσαρτσαρή και του Γιώργου Πρίντεζη, για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους. Από κει και πέρα, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έθεσε ήδη εαυτόν εκτός ομάδας, επικαλούμενος προσωπικό πρόβλημα, ενώ το ερωτηματικό συνοδεύει το όνομα του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πάντως συμπεριλήφθηκε στους «16» της προετοιμασίας. Εσχάτως, «νερά» στο προσκλητήριο Ζούρου πήγε να κάνει και ο Σχορτσανίτης, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από άλλο ένα «τερτίπι» του αιώνιου έφηβου Σοφοκλή...

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το μοναδικό εβδομαδιαίο αθλητικό -και δη, για το μπάσκετ- περιοδικό μετατρέπεται σε μηνιαίο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το «μπασκετάκι» θα μπορούσε να «κεφαλαιοποιήσει» τη θεωρητική υπεροχή του, ανακτώντας τη χαμένη του αίγλη και προκαλώντας εκ νέου το ενδιαφέρον των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, «μεταφράζοντάς» το στη συνέχεια σε γεμάτα γήπεδα, περισσότερα εισιτήρια, αυξημένα κέρδη και «πλούσιες» εισπράξεις.

Φευ... Θα είναι ένα μακρύ, «καυτό» καλοκαίρι αυτό του 2011 για το ελληνικό μπάσκετ. Και ο χειμώνας αναμένεται... σκανδιναβικός.

Όπως και για όλη τη χώρα, βέβαια...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network