Μαγκνταλένα Ογκόρεκ: Μια αριστερή σταρ για πρόεδρος της Πολωνίας

Μαγκνταλένα Ογκόρεκ: Μια αριστερή σταρ για πρόεδρος της Πολωνίας

Στη βαθύτατα συντηρητική κοινωνία της χώρας, η διπλωματούχος ιστορικός, πρώην οικονομική σύμβουλος, πρώην τηλεπαρουσιάστρια και σταρ σε πολλές σαπουνόπερες, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στα κοινά δίνοντας νέα πνοή στο κόμμα της Κεντροαριστεράς

Μαγκνταλένα Ογκόρεκ: Μια αριστερή σταρ για πρόεδρος της Πολωνίας
Τριάντα έξι Μαΐων και με αδυναμία στις γόβες-στιλέτο, η καλλίπυγος Μαγκνταλένα Ογκόρεκ είναι το μεγάλο όπλο της πολωνικής Κεντροαριστεράς για την κατάκτηση του προεδρικού θώκου στις επερχόμενες εκλογές.

Η ξανθιά καλλονή αποφάσισε να ταράξει τα νερά της πολιτικής προκαλώντας καρδιοχτύπια στους άρρενες Πολωνούς -και όχι μόνο-, με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών να τρίβει τα χέρια της πιστεύοντας πως με τη Μαγκνταλένα θα επιστρέψουν δριμύτεροι στην εξουσία. Αναπολώντας τις παλιές καλές εποχές, όταν το 2004 η Πολωνία είχε πρόεδρο αλλά και πρωθυπουργό Σοσιαλδημοκράτη, η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία ρίχνει στην προεδρική μάχη την ψηλόλιγνη Πολωνή με τις μακριές γάμπες και τα καταγάλανα μάτια.



Κλείσιμο
Το άφθαρτο πολιτικό προφίλ και η απαράμιλλη ομορφιά της τής άνοιξαν την πόρτα του προεδρικού χρίσματος

Στη βαθύτατα συντηρητική κοινωνία της χώρας, η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ, διπλωματούχος ιστορικός, πρώην οικονομική σύμβουλος, πρώην τηλεπαρουσιάστρια και σταρ σε πολλές σαπουνόπερες, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στα κοινά δίνοντας νέα πνοή στο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ενα κόμμα που τα τελευταία χρόνια υπέστη σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του, καθώς αναγκάστηκε να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας αφότου ξέσπασε η κρίση στη χώρα. Μπορεί να έρχεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις, όμως για τα πολωνικά ΜΜΕ είναι πρώτη και με διαφορά στην κλίμακα γυναικείου κάλλους, κάνοντας λόγο για την πιο όμορφη υποψήφια πρόεδρο σε όλο τον κόσμο. Προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά, η Μαγκνταλένα έκανε καριέρα στα τηλεοπτικά πλατό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, από το 2012 έως το 2014, είχε αναλάβει καθήκοντα συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας. Και όταν οι οικονομικές θεωρίες την κούρασαν, η γαλανομάτα Πολωνή αποφάσισε να φλερτάρει με τον προεδρικό θώκο της πατρίδας της. Για τους ομοϊδεάτες της, τα προσόντα της γοητευτικής Πολωνής μπορούν να οδηγήσουν σε δημοσκοπικό θαύμα, με την Πολωνία να μεθά στην προοπτική... πλούσιου γυναικείου αρώματος στην εξουσία, μετά τις 10 Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Εκτός από πρωθυπουργό γυναίκα, την Εύα Κόπατς, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, θα μπορούσαν σε λίγους μήνες οι Πολωνοί να αποκτήσουν και γυναίκα πρόεδρο.

H Mαγκνταλένα αγωνίζεται για την προεδρία

Η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ έχει πάρει πολύ ζεστά την υποψηφιότητά της. Επιλέγοντας ταγέρ και φορέματα που προσπαθούν να μην αφήσουν εκτεθειμένο στο αδηφάγο ανδρικό βλέμμα το καλλίγραμμο σώμα της -μάταια όμως-, δίνει σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις δεξιά κι αριστερά, επιλέγοντας κατά προτεραιότητα τα τηλεοπτικά κανάλια, τα παλιά της λημέρια, όπου ξέρει ότι με κάθε εμφάνισή της κερδίζει πόντους. Επιπλέον, δίνει το «παρών» σε παθιασμένες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας τις τηλεοπτικές κάμερες να εστιάσουν ανενόχλητες στις καλλίγραμμες γάμπες της την ώρα που παρουσιάζει με ζέση τις θέσεις του κόμματός της.
Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για παθολογική αδυναμία της στις ψηλοτάκουνες γόβες, σχολιάζοντας με κακεντρέχεια ακόμη και το επίθετό της, που στα πολωνικά σημαίνει αγγούρι.
Πολιτικά άπειρη, αφού προσχώρησε στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών μόλις το 2011, μητέρα μιας κόρης, της Λουντμίλα, και σύζυγος ενός μεγαλοεπιχειρηματία της Πολωνίας, του Ματίας Μπαράν, η Μαγκνταλένα είναι αυτό που λέμε ήρεμη δύναμη. Με τον σύζυγό της γνωρίστηκαν σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά και από τότε έγιναν αχώριστοι. Το γαλήνιο και αψεγάδιαστο πρόσωπό της ήταν αυτό που αιχμαλώτισε το βλέμμα του Μπαράν, ενώ το άφθαρτο -πολιτικά- προφίλ της, σε συνδυασμό βέβαια με την απαράμιλλη ομορφιά της ήταν αυτά που ενέπνευσαν τους Πολωνούς Σοσιαλδημοκράτες να της προσφέρουν πρόθυμα το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.



«Σύμβολο αλλαγής, ενότητας, αλλά και ανοίγματος σε μια νέα γενιά που δεν έχει σχέση με τις αντιμαχόμενες φυλές και τα πολιτικά κόμματα» τη χαρακτήρισε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λέζεκ Μίλερ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. Στις 18 Ιανουαρίου, στη Βαρσοβία, όταν από τα χείλη του Μίλερ ακούστηκε ότι «η Συμμαχία Δημοκρατικής Αριστεράς στηρίζει την υποψηφιότητα της Μαγκνταλένα», τα φλας των φωτογράφων άστραψαν, με τον ανδρικό πληθυσμό να μένει με το στόμα ανοιχτό και τις γυναίκες δημοσιογράφους να την παρατηρούν εξονυχιστικά για να αντιγράψουν το στυλ της. «Στη νεαρή και άφθαρτη Πολωνή δεν έχει να προσάψει τίποτε η πολωνική Κεντροδεξιά», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» και προσθέτει: «Στο σημείο αυτό έγκειται ο ρόλος της Μαγκνταλένα».

Τείνει χείρα φιλίας στον Πούτιν

Το πρώτο πράγμα που υποσχέθηκε η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ στους Πολωνούς ψηφοφόρους είναι πως, αν εκλεγεί πρόεδρος, η Πολωνία θα αποκαταστήσει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα. Η Σοσιαλδημοκράτισσα Πολωνή πιστεύει ότι η πατρίδα της θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Σε ομιλία της στη Βαρσοβία, δε, επέκρινε την ανταγωνιστική στάση της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι απέναντι στη Ρωσία. Οπως διαβεβαίωσε το ακροατήριό της, η ίδια δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, γιατί «η Πολωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να περιγράφεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός στα ρωσικά ΜΜΕ».

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας είναι ένας από τους σφοδρούς πολέμιους της ρωσικής πολιτικής αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα», δήλωσε η Ογκόρεκ, υπενθυμίζοντας και τις κομμουνιστικές ρίζες του κόμματός της. «Η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί να καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, ωστόσο επιθυμεί επικοινωνία μεταξύ της Βαρσοβίας και της Μόσχας», υποστήριξε η 36χρονη Πολωνή και πρόσθεσε: «Δεν θα φοβόμουν να απαντήσω σε γραπτά μηνύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα σήκωνα το ακουστικό για να τον καλέσω», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει γείτονάς μας», γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά της μια άνιση μάχη απέναντι στον Κομορόφσκι εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Και μπορεί για τους πολιτικούς της αντιπάλους να είναι ακατάλληλη για τον προεδρικό θώκο, για τα πολωνικά ΜΜΕ όμως είναι λαβράκι. Το περιοδικό «Playboy» της έπλεξε πρόσφατα το εγκώμιο αφιερώνοντας εκτενές άρθρο στην «Ωραία της πολωνικής Αριστεράς».



Το μέλλον της πολωνικής Αριστεράς στα χέρια της

Πολλοί αναρωτιούνται για το τι μέλλει γενέσθαι με το άλλοτε πανίσχυρο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πολωνίας, το οποίο προσπαθεί να ορθοποδήσει έπειτα από μια σειρά πολιτικών αποτυχιών. Η παρακμή του κόμματος που μόλις πριν από μια δεκαετία ηγούνταν της χώρας ακολουθεί μια τάση που παρατηρείται γενικότερα στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Η Πολωνία, μία χώρα με μεγάλη εργατική τάξη και ισχυρά συνδικάτα, θα μπορούσε να είναι παράδεισος για τα κόμματα αριστερών καταβολών. Ωστόσο, η έξαρση πατριωτισμού από την οποία διακατέχονται πολλοί Πολωνοί και οι βαθιά ριζωμένες καθολικές παραδόσεις έστρεψαν τη χώρα προς τα δεξιά, στερώντας την εξουσία από τη Σοσιαλδημοκρατία την τελευταία δεκαετία.

Από το 41% κατέβηκε στο 11%

Το 2000 ο πρώην κομμουνιστής και μετέπειτα αρχηγός της Κεντροαριστεράς Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι αναδεικνύεται μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία από τον πρώτο γύρο. Οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς, όμως, στάθηκαν αρκετά για να πλήξουν το κύρος του κόμματος. Το ποσοστό της Κεντροαριστεράς ολίσθησε από 41% το 2001 σε μόλις 11% το 2005. Η περιθωριοποίηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σφραγίστηκε από την άνοδο του κεντροδεξιού κόμματος του Ντόναλντ Τουσκ, Πλατφόρμα των Πολιτών, το οποίο άρχισε να μετακινείται προς τα αριστερά μετά την ανάληψη της εξουσίας, το 2007 (παρέμεινε στην εξουσία έως το 2014). Τώρα η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ έρχεται να διεκδικήσει το χαμένο έδαφος ζητώντας από τους Πολωνούς ψηφοφόρους να «απελευθερώσουν τη δύναμη των νέων και των επιχειρηματιών». Ωστόσο, σε μια χώρα όπου οι εξέχοντες πολιτικοί παραμένουν συνήθως πολλά χρόνια στις κομματικές δομές η σχεδόν μηδενική πολιτική εμπειρία της Ογκόρεκ συνιστά μειονέκτημα. Η ίδια πάντως ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Μπορεί να μην εξελέγη στην πολωνική Βουλή στις εκλογές του 2011, σήμερα όμως συγκεντρώνει 8% στην πρόθεση ψήφου. Μάλιστα φαίνεται ότι το παράδειγμά της εμπνέει και άλλα μικρά κόμματα, τα οποία επιλέγουν νεότερους υποψηφίους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, ο νυν κεντροδεξιός πρόεδρος Κομορόφσκι έχει άνετο προβάδισμα, με σύμμαχο την πρωθυπουργό της χώρας Εύα Κόπατς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης