Μάνος Γερακίνης: Ο Ελληνας στυλίστας της Μαντόνα, της Κάιλι και των Μπέκαμ... βάζει τάξη στην γκαρνταρόμπα μας

Μάνος Γερακίνης: Ο Ελληνας στυλίστας της Μαντόνα, της Κάιλι και των Μπέκαμ... βάζει τάξη στην γκαρνταρόμπα μας

Επί οκτώ χρόνια δούλεψε στο τμήμα prive αγορών του διάσημου «Harrods» στο Λονδίνο, προτείνοντας ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια σε γαλαζοαίματους, σταρ και χρυσοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Επέστρεψε στην Ελλάδα με μια πρωτότυπη διαδικτυακή υπηρεσία μόδας, την «Closet οn the go», η οποία βοηθά οποιονδήποτε να ξέρει τι έχει και -κυρίως- τι δεν έχει στην γκαρνταρόμπα του

Μάνος Γερακίνης: Ο Ελληνας στυλίστας της Μαντόνα, της Κάιλι και των Μπέκαμ... βάζει τάξη στην γκαρνταρόμπα μας
Τα οκτώ χρόνια που δούλεψε στο τμήμα των prive αγορών του λονδρέζικου πολυκαταστήματος «Harrods», δηλαδή στα άδυτα των αδύτων του shopping που μόνο γαλαζοαίματοι και VIPs επιτρέπεται να κάνουν, υπήρξαν για τον Μάνο Γερακίνη μια μοναδική και -κυρίως- πολύτιμη εμπειρία.

Ο Μάνος είχε βρεθεί στο Λονδίνο καταρχάς ως φοιτητής σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα από τη μόδα -συγκεκριμένα σπούδασε Διεθνείς Χρηματοοικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες. Αργότερα εξειδικεύτηκε στη διαχείριση ρίσκου και ασφάλειας, κάνοντας πρακτική στην επιχειρηματική Μέκκα της Ευρώπης, το περίφημο City του Λονδίνου.

Tην εποχή που σπούδαζε εργαζόταν παράλληλα στο πολυκατάστημα «Liberty» της διάσημης Regent Street. Με κάποιον τρόπο το βιογραφικό του, μαζί με κάποιες πολύ καλές συστάσεις, έφτασε στην οικογένεια Αλ Φαγέντ, στην οποία ανήκει το «Harrods». Πολύ σύντομα οι πόρτες ενός από τα πιο φημισμένα πολυκαταστήματα του κόσμου θα άνοιγαν διάπλατα για τον νεαρό Ελληνα με την ανεπιτήδευτη ευγένεια και τη διαισθητική προσέγγιση στο υψηλό γούστο. «Οι prive αγορές ήταν ένα επικερδές τμήμα, καθώς παρουσίαζε τους υψηλότερους τζίρους από οποιοδήποτε άλλο. Και μόνο οι ισολογισμοί ζάλιζαν. Θυμάμαι τον Αλ Φαγέντ να μας ανακοινώνει κερνώντας μας σαμπάνια ότι τα ετήσια κέρδη μας είχαν ξεπεράσει τα 40 εκατ. λίρες», αναφέρει. Στο prive τμήμα των «Harrods» δεν μπαίνει οποιοσδήποτε, απαιτείται να είσαι μέλος βασιλικής οικογένειας ή σταρ. «Υπάρχει ένας μύθος που περιβάλλει τον συγκεκριμένο όροφο. Τα περισσότερα πράγματα που διατίθενται είναι ειδική παραγγελία, και επομένως πανάκριβα, ενώ κάποιες τιμές είναι πραγματικά ασύλληπτες. Τα κομμάτια βγαίνουν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ συχνά ακούγεται η φράση “θα το αγοράσω σε όλα τα χρώματα, αλλά απαιτώ να πείτε στον οίκο ότι πληρώνω όσο-όσο για να αποσύρει το σχέδιο. Δεν θέλω να κυκλοφορεί κανένας άλλος με το ίδιο μοντέλο”», συνεχίζει. Η ατζέντα των πελατών περιλάμβανε μέλη πάμπλουτων βασιλικών οίκων, σταρ και διεθνείς ποδοσφαιριστές που το όνομά τους βρίσκεται σε χρυσά συμβόλαια με αμοιβές εκατομμυρίων.

«Η πρώτη επώνυμη πελάτισσά μου ήταν η Κάιλι Μινόγκ», θυμάται ο Μάνος Γερακίνης και συνεχίζει: «Είχα μόλις πιάσει δουλειά στα “Harrods” όταν με επισκέφθηκε για να αγοράσει παπούτσια. Της έδειξα δυο-τρία σχέδια Louboutin, αλλά είχαμε πρόβλημα στο μέγεθος. Γόβα Νο 34 δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση».

Κλείσιμο


Το ζεύγος Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ

Οι πριγκίπισσες και τα παρατράγουδα

Στη διάρκεια της θητείας του στο «Harrods» ο Μάνος Γερακίνης είδε και έζησε πάρα πολλά. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, για παράδειγμα, κατέφτανε με τη μαύρη Rolls-Royce του και με τη συνοδεία προσωπικής ασφάλειας κατευθυνόταν προς το γραφείο του. Οι υπάλληλοι έτρεμαν μήπως διασταυρωθούν μαζί του σε αυτή την καθιερωμένη διαδρομή, καθώς ήταν ένας πολύ αυστηρός άνθρωπος. «Απαιτούσε από το προσωπικό να είναι στην εντέλεια - άψογοι ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια της εμφάνισής τους. Συνήθιζε να λέει ότι “εκπτώσεις συμπεριφοράς και τρόπων σε ένα τόσο πολυτελές κατάστημα δεν χωρούν”. Eπί εποχής του τα “Harrods” είχαν δομηθεί πάνω του - τον ακολουθούσε, άλλωστε, ένας μύθος: ότι ακόμη και τα αγάλματα με τις μούμιες που υπήρχαν στο αιγυπτιακό τμήμα είχαν τη δική του μορφή», αποκαλύπτει ο Μάνος Γερακίνης και συνεχίζει την αφήγησή του λέγοντας: «Μια μέρα μπήκε στο τμήμα των prive αγορών και βλέποντας έναν καλοντυμένο νεαρό να κάθεται τού κάνει παρατήρηση, καθότι απαγορευόταν στους υπαλλήλους να κάθονται εν ώρα εργασίας. Εμβρόντητος ο νεαρός, τού απάντησε ότι είναι πελάτης, όχι υπάλληλος. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βρήκε τόσο διασκεδαστικό το συμβάν ώστε έδωσε αμέσως εντολή στο ταμείο να προσφέρουν στον ανύποπτο πελάτη μια επιταγή 1.000 λιρών προκειμένου να ψωνίσει ό,τι θέλει».
 
Ο Μάνος Γερακίνης έχει αρκετές, επίσης διασκεδαστικές ιστορίες να διηγηθεί από το «Harrods», με πρωταγωνιστές επώνυμους, εστεμμένους και σταρ: «Η Μαντόνα ερχόταν για να διαλέξουμε μαζί ρούχα. Της άρεσε να νιώθει ότι τη βλέπουν και την παρατηρούν. Ως Ιταλίδα λάτρευε τον οίκο Gucci και θυμάμαι που μου έλεγε “δεν θέλω η ένδειξη της φίρμας να βρίσκεται στο εσωτερικό του ρούχου ή να είναι διακριτική. Βρες μου ρούχα που να γράφουν με τεράστια γράμματα Gucci, θέλω να ξέρει ακόμη και η πιο άσχετη τι φοράω!”. Ο ιταλικός οίκος εκτίμησε την πολύτιμη βοήθειά της και σε ένδειξη ανταμοιβής την έκανε ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας του».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Η οικογένεια Μπέκαμ ήταν μια άλλη περίπτωση σταρ που ξόδευαν πολλά χρήματα στα “Harrods”. Παρά το προφίλ που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για το άτομό της, η Βικτόρια είναι συνεσταλμένη και πολύ τρυφερή με τα παιδιά της - πρώτα θα αγοράσει ρούχα για εκείνα και μετά για τον εαυτό της. Με συμβουλευόταν συχνά, αν και τις περισσότερες φορές ήξερε πολύ καλά τι ήθελε. Ο Ντέιβιντ, από την άλλη, είχε λατρεία στις γυναικείες ψηλοτάκουνες γόβες. Κάποια μέρα που μας επισκέφθηκε με ρώτησε πόσο στοιχίζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο 18ποντων Louboutin. Κόστιζε 3.500 ευρώ και το πήρε για τη σύζυγό του σε όλα τα χρώματα, πληρώνοντας τελικά περίπου 18.000 λίρες».  Oι διάσημοι πελάτες που κατέφταναν στον Μάνο Γερακίνη για συμβουλές και αγορές δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο «thema people», «η πιο γλυκιά είναι η Μπιγιονσέ, ενώ η πιο απαιτητική η Κιμ Καρντάσιαν. Ο Μικ Τζάγκερ, παρά τη φήμη του γνήσιου αρσενικού που τον ακολουθεί, είναι εξαιρετικά μικρόσωμος και δυσκολεύεται να βρει ρούχα».
 
Βέβαια, οι γυναίκες που ξόδευαν μυθικά ποσά στο λονδρέζικο πολυκατάστημα ήταν μέλη βασιλικών οικογενειών από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα υπόλοιπα Αραβικά Εμιράτα. «Οποιοδήποτε νέο μοντέλο σε ρούχα και παπούτσια παραλαμβάναμε το στέλναμε σε πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας. Αν της άρεσε, το κρατούσε, αλλιώς το επέστρεφε. Είχε τέτοια αγάπη στα ρούχα και τα αξεσουάρ ώστε ο ετήσιος λογαριασμός που έκανε στο “Harrods” ήταν περί τα 60 εκατ. δολάρια», λέει. Πάντως, το ακριβότερο κομμάτι που πωλούσε το «Harrods» στο τμήμα με τα ρούχα και τα αξεσουάρ ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια του οίκου René Caovilla το οποίο είχε ντεκόρ μια κόμπρα, το σώμα της οποίας ήταν κατασκευασμένο από ζαφείρια, τα μάτια της από ρουμπίνια, ενώ στοίχιζε 63.000 λίρες. «Φανταστείτε ότι κάθε βράδυ το κλειδώναμε σε ειδικό χρηματοκιβώτιο», θυμάται σήμερα.



Η Κάιλι Μινόγκ

«Closet on the go»

O Μάνος Γερακίνης επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες και θέλησε να μοιραστεί με όλο τον κόσμο τις γνώσεις του σχετικά με τη μόδα φτιάχνοντας μια πρωτότυπη ψηφιακή υπηρεσία για κάθε fashionista: το «Closet οn the go» (www.closetonthego.com) προσφέρεται για όσους θέλουν να ξέρουν τι περιέχει ή τι λείπει από την γκαρνταρόμπα τους. «Οι συνδρομητές της ιστοσελίδας φωτογραφίζουν τα ρούχα τους, μας στέλνουν τις εικόνες και εμείς με ένα ειδικό πρόγραμμα τα συνδυάζουμε για χάρη τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι κάτι τους λείπει, προτείνουμε να αγοράσουν ρούχα από διαδικτυακά καταστήματα. Τους υποδεικνύουμε ρούχα και αξεσουάρ από καταστήματα του εξωτερικού με τα οποία συνεργαζόμαστε. Είμαστε τυχεροί διότι οίκοι όπως η Dοnna Karan, oι Dolce & Gabbana, η Karen Millen κ.ά. θέλησαν να συνεργαστούν με εμάς. Παρουσιάζουμε επίσης τις νέες κολεξιόν, αναλύουμε τις τελευταίες τάσεις της μόδας και βοηθούμε τους Ελληνες να κυκλοφορούν πολύ πιο καλοντυμένοι», λέει περιγράφοντας το αντικείμενο της υπηρεσίας του.



«Η Μαντόνα ερχόταν για να διαλέξουμε μαζί ρούχα. Μου έλεγε: “Βρες μου ρούχα που να γράφουν με τεράστια γράμματα Gucci, θέλω να ξέρει ακόμη και η πιο άσχετη τι φοράω”»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης