Σέικι Σιάτσου: Μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο σώμα

Σέικι Σιάτσου: Μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο σώμα

Το Σέικι Σιάτσου έχει στόχο να αφυπνίσει τις εσωτερικές θεραπευτικές δυνατότητες που διαθέτουμε εγγενώς όλοι -Ο Τσβίκα Κάλιζαρ διδάσκει το πώς

Σέικι Σιάτσου: Μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο σώμα
Ο δάσκαλος Τσβίκα Κάλιζαρ έρχεται από το Ισραήλ στο Ηράκλειο της Κρήτης για να διδάξει τη μέθοδο του Σέικι Σιάτσου (23-24-25 Φεβρουαρίου 2018). Αντλώντας από την πολυετή εμπειρία του με το Τάο Σιάτσου, ο Κάλιζαρ ανέπτυξε τη δική του μέθοδο, η οποία προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο σώμα. Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά! Είτε ασκείτε το Σιάτσου (σε επαγγελματικό ή αρχάριο επίπεδο) είτε εργάζεστε στο χώρο της ενοποιημένης ιατρικής (ως φυσικοθεραπευτής, οστεοπαθητικός, πρακτικός Ταϊλανδέζικου μαζάζ κλπ), η μέθοδος Σέικι Σιάτσου μπορεί να ενισχύσει την πρακτική σας και να την κάνει ακόμα πιο άμεση και αποτελεσματική. Ακούγεται σαν διαφημιστικό, το ξέρω! Όπως όλες οι παραλλαγές της γιαπωνέζικης μεθόδου bodywork που είναι το Σιάτσου, το Σέικι Σιάτσου δεν υπόσχεται τρικ και θαύματα. Προσφέρει όμως μια βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού ως συνόλου (σώμα-πνεύμα-συναίσθημα) με απώτερο στόχο τη αντιμετώπιση των αιτιών της εκάστοτε πάθησης και όχι απλά των συμπτωμάτων της. Εδώ, ο Τσβίκα Κάλιζαρ αφηγείται τη διαδρομή του στο πεδίο του Σέικι Σιάτσου, σημειώνει τι ξεχωρίζει τη μέθοδό του από τις άλλες και μοιράζεται το μυστικό ενός ασημένιου κουτιού που τον κρατά προσγειωμένο.

Πώς συναντηθήκατε με το Σιάτσου;

Όταν ήμουν 21 χρονών πήγα στη Νέα Υόρκη, όπου και δέχθηκα μια συνεδρία Σιάτσου από μια φίλη. Ήταν η πρώτη μου «φορά». Χρόνια μετά, πήγα με μια φίλη μου από τη Νότια Αμερική στην Ιαπωνία να δουλέψουμε για τρεις μήνες και να συνεχίσουμε τα ταξίδια μας όταν θα μαζεύαμε αρκετά χρήματα. Μετά από τους τρεις πρώτους μήνες είχαμε συγκεντρώσει λεφτά, αλλά η φίλη μου ήθελε να κάτσουμε κι άλλους τρεις μήνες. Μου ανέφερε ότι είχε δει κάποια σεμινάρια για ξένους στο τουριστικό κέντρο. Το πρώτο ήταν για το ικεμπάνα, τη σύνθεση λουλουδιών. Το δεύτερο για παραδοσιακό γιαπωνέζικο χορό. Και το τρίτο ήταν για το Σιάτσου. Τότε ήταν που θυμήθηκα ότι είχα δεχτεί Σιάτσου στη Νέα Υόρκη.
Κλείσιμο

Τα μαθήματα ήταν δυο φορές την εβδομάδα. Συνειδητοποίησα πως είχα ερωτευτεί. Ανυπομονούσα κάθε φορά για το επόμενο μάθημα. Ήταν κάτι που δε μου είχε ξανασυμβεί. Ήμουν κακός μαθητής. Διάβαζα πολλά βιβλία αλλά έβρισκα πάντα το σχολείο πολύ βαρετό. Τέλειωσα το σεμινάριο και συνεχίσαμε λίγο τα ταξίδια, αλλά γύρισα στην Ιαπωνία γιατί ένιωθα ότι ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές. Έμεινα άλλα τέσσερα χρόνια. 



Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί σας;
Πρώτα ξεκίνησα με τη σχολή Ναμικόσι, τη βασική πρακτική Σιάτσου στην Ιαπωνία. Μετά πέρασα στο Ζεν Σιάτσου στη σχολή του Μασούναγκα στο Τόκιο. Και μετά μετακόμισα στο Κιότο για το Τάο Σιάτσου, το οποίο εξάσκησα για πάνω από είκοσι χρόνια.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σας επιρροή;
Κάθε δάσκαλος σε κάθε μέρος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο Ναμικόσι, παρότι η προσέγγισή του είναι πολύ τεχνική, άλλαξε τη ζωή μου. Κάθε φορά, σε κάθε μέρος πήγαινα πιο βαθιά κι έβρισκα το δρόμο μου. Καλό ή κακό, δεν έχει σημασία, ό,τι συναντάς επηρεάζει το ποιος είσαι.



Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα θυμάστε πάντα;
Υπάρχει μία, αλλά δεν έχει έρθει από το χώρο του Σιάτσου. Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος. Δουλευταράς. Μου έλεγε πάντα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σέβεσαι τους άλλους. Όταν τους σέβεσαι όπως είναι, δίνεις νόημα στη ζωή τους. 

Έχω και μια αγαπημένη ιστορία την οποία αναφέρω στις τάξεις μου. Ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας, πολύ φτωχός, που ζούσε σε ένα χωριό. Μια μέρα αποφάσισε να καλλιεργήσει το μικρό κομμάτι γης του. Καθώς έσκαβε βρήκε ένα κουτί με θησαυρό κι έγινε ξαφνικά ο πιο πλούσιος άντρας της περιοχής. Μια μέρα ένας φίλος του τον ρώτησε αν μπορεί να του δανείσει λεφτά για το νυφικό της κόρης του που παντρευόταν. Ο παππούς του έδωσε ένα μεγάλο ποσό και του είπε να οργανώσει ένα μεγάλο πάρτι για την κόρη του. 

Φυσικά ήταν καλεσμένος. Όλοι τον προσέγγιζαν και του μιλούσαν με ευσέβεια. Εκείνος χαιρετούσε τους πάντες. Κάθε λίγο και λιγάκι, έβγαζε ένα ασημένιο κουτί από την τσέπη του, το μύριζε, χαμογελούσε και το έβαζε πίσω. Έκτοτε τον ρωτούσαν διάφοροι για οικονομική βοήθεια κι εκείνος τους στήριζε όλους χωρίς διακρίσεις. Και κάθε φορά έβγαζε το ασημένιο κουτί, το μύριζε και το έβαζε πίσω χαμογελαστός. Μια μέρα ο καλύτερός του φίλος τον ρώτησε επιτέλους τι έχει μέσα το κουτί. Ποιο είναι το μυστικό του; Ο ηλικιωμένος άντρας του έδωσε το κουτί. Ο φίλος του το άνοιξε και είδε πως μέσα είχε… σκατά. “Μου υπενθυμίζει από που έχω έρχομαι”, του είπε ο ηλικωμένος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ιδίως όταν διδάσκω. Μετά από τόσα χρόνια και τόσες χώρες. Έτσι μπορείς να καταλάβεις τους ανθρώπους. Ή να προσπαθήσεις να ταυτιστείς. Μύρισε το κουτί.



Γιατί αναπτύξατε τη δική σας μέθοδο;
Δεν ξύπνησα ξαφνικά μια μέρα κι αποφάσισα να δημιουργήσω μια μέθοδο. Ήρθε μέσω της εμπειρίας μου. Στην κλινική που εξασκούσα το Τάο Σιάτσου προέκυψε ως κλινική έρευνα. Όταν ανοίγεις την καρδιά και το μυαλό σου, δεν παραμένεις κολλημένος σε όσα έχεις σπουδάσει. Αρχίζεις και βλέπεις πράγματα. Αρχίζεις να ακολουθείς τον δεχόμενο κι ανακαλύπτεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους, αποτελεσματικούς για τον δεχόμενο εννοώ. Επειδή έχω μαθητές διαμόρφωσα την κλινική έρευνα σε μέθοδο, ώστε να αποκτήσουν κι οι μαθητές μου το ίδιο βάθος και την ίδια αποτελεσματικότητα. Το πιο σημαντικό για μια συνεδρία είναι να την κάνεις όσο πιο πολύ αποτελεσματική γίνεται. Είναι μια διαδικασία δίχως τέλος. Όποτε ανακάλυπτα κάτι καινούργιο, το έδειχνα στους πιο προχωρημένους μαθητές. Αν λειτουργούσε και γι΄αυτούς πάνω από το 90%, το συμπεριλάμβανα στη μέθοδο.

Ποια είναι η διαφορά του Σέικι Σιάτσου και τα άλλα είδη Σιάτσου;
Η πρόθεση και το βάθος. Από την εμπειρία μου, η αποτελεσματικότητα της συνεδρίας επίσης. Η Ανατολική Ιατρική βασίζεται στο Γιν και το Γιανγκ. Πολλοί το μεταφράζουν ως το φως και το σκοτάδι. Στην πραγματικότητα είναι η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά μιας πλαγιάς. Μετά από τόσα χρόνια πρακτικής και μελέτης της φιλοσοφίας συνειδητοποίησα πως οι δυο αυτές διαστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια σύγκρουση στους μαθητές – το έχω δει σε πολλούς ανά τον κόσμο, ακόμα και στην Ιαπωνία. Μπαίνεις διαρκώς σε μια διαδικασία κρίσης. Τι είναι περισσότερο, τι είναι λιγότερο, τι πρέπει να «ισορροπήσεις». Έχεις κρίνει τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου με το καλησπέρα. Το έκανα κι εγώ για πολλά χρόνια. Κάποιες μέθοδοι του Σιάτσου αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα, άλλες εξισορροπούν το Γιν και το Γιανγκ, κάποιες άλλες αποβάλλουν την αρνητική ενέργεια. Όλες όμως έχουν ως κοινό την πρόθεση της ενεργοποίησης της εσωτερικής ικανότητας του δεχόμενου για αυτο-ίαση. Όλοι μας έχουμε τρομερές δυνατότητες αυτο-ίασης. Απλά πρέπει να της επιτρέψεις να δουλέψει. Στη μέθοδό μου βρήκα πώς να συνδέεσαι αυτόματα μ’ αυτήν. Είναι πιο δυνατή και πιο άμεση. Έχει και φιλοσοφική πλευρά: δεν αφορά πια τη διάκριση ανάμεσα σε Γιν και Γιανγκ, αλλά τη Σέικι ενέργεια, την πρωτόγονη ενέργεια που περικλείει αντί να κρίνει. Η ιατρική πλευρά της μεθόδου έχει να κάνει με την άμεση αγρύπνηση της εσωτερικής θεραπευτικής δύναμης μέσω των σημείων και διαμέσου των μεσημβρινών. 



Συνδυάζετε τα μαθήματα με ασκήσεις Aiki. Γιατί;
Το Aiki προέρχεται από μια άλλη μορφή Aikido, την Ki No Kenkyukai, ή αλλιώς Ki Society. Πρόκειται για ασκήσεις που βοηθούν με την ανάπτυξης της ευαισθησίας απέναντι στην ενέργεια των άλλων. Στο Σιάτσου πρέπει να ξέρεις πώς να κατευθύνεις την ενέργεια. Αλλά προκειμένου να κατευθύνεις πρέπει πρώτα να μάθεις να ακολουθείς. Είναι αυτός ο κύκλος που κάνουμε πρακτική στο Aiki. Είναι πολύ σημαντικός για το Σιάτσου. 

Πώς θα περιγράφατε το Σιάτσου σε κάποιον που δεν ξέρει τι είναι;
Αρχικά, το Σιάτσου είναι μια ιατρική μέθοδος. Υπάρχει όμως και μια φιλοσοφία που συγχρονίζεται με τη θεραπεία. Κι αυτή έχει να κάνει με το πώς αποδέχεσαι τον άλλο χωρίς να τον κρίνεις. Αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα κι εσένα. Όταν αποδέχεσαι τον εαυτό σου, μπορείς να αποδεχτείς και τους άλλους. Υπάρχει μια παγίδα εδώ. Αν εστιάσεις πολύ στον εαυτό σου και γίνεις πολύ “πνευματικός”, τότε μπορεί να νομίζεις πως είσαι όντως πνευματικός αλλά να μη σε νοιάζουν οι άλλοι. Να νομίζεις ότι έχεις γίνει καλύτερος άνθρωπος. Για πολλά χρόνια ήμουν Βουδιστής. Προσπαθούσα να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Όσο πιο πολύ προσπαθούσα, τόσο χειρότερος γινόμουν! Μια μέρα απλά παραιτήθηκα και αποδέχτηκα τον εαυτό μου όπως είμαι. Τότε ήταν που άρχισε η πραγματική αλλαγή. Και έχω ακόμα δρόμο. Ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά. Μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε.



Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο από τα σεμινάρια που έχετε κάνει ήδη στην Κρήτη μπορεί να συμμετάσχει τώρα;
Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Μου αρέσει πολύ να έχω τάξεις με όλα τα επίπεδα. Οι προχωρημένοι είναι καλό να θυμούνται το ασημένιο κουτί. Όταν δουλεύουν με αρχάριους, με υπομονή κι αποδοχή, βελτιώνει τρομερά τη μέθοδό τους. Κι ο αρχάριος μελετά πιο γρήγορα μαζί με τους προχωρημένους. Οπότε είναι καλό και για τους δύο.

* Η συνεχής παρακολούθηση των σεμιναρίων οδηγεί σε πτυχίο πρακτικού Σέικι Σιάτσου.

Για πληροφορίες: 
www.facebook.com/events/151419962162311
www.facebook.com/elsa.zenshiatsu
elsazenshiatsu@gmail.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης