Έρευνα: Μπορεί ένα ρινικό σπρέι να βάλει «φρένο» στον τζόγο;

Έρευνα: Μπορεί ένα ρινικό σπρέι να βάλει «φρένο» στον τζόγο;

Φινλανδοί επιστήμονες θα χορηγήσουν σε εθελοντές σπρέι που εμπεριέχει ναλοξόνη

Έρευνα: Μπορεί ένα ρινικό σπρέι να βάλει «φρένο» στον τζόγο;
Μπορεί ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια να αντιμετωπιστεί μ΄ένα ρινικό σπρέι;

Μια ομάδα Φινλανδών ερευνητών ξεκινά μια μελέτη για να ανακαλύψει αν με τον ψεκασμό ενός συγκεκριμένου σπρέι τα άτομα που έχουν εξάρτηση από τον τζόγο θα θεραπευτούν. 

Κλείσιμο
Το σπρέι λειτουργεί ταχύτατα και εμπεριέχει την ουσία ναλοξόνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ατόμων που έχουν εθιστεί σε  οπιούχα όπως, ηρωίνη και μορφίνη.Η ναλοξόνη αναστέλλει την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με το αίσθημα της  ευχαρίστησης. 

«Mε τη χρήση του ρινικού σπρέι, η χημική ουσία φθάνει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα εξαρτημένο άτομο. Όταν νιώσει κανείς την ανάγκη να τζογάρει, παίρνει το σπρέι», αναφέρει ο Άνου Άλχο, καθηγητής Ιατρικής, ειδικός σε θέματα εθισμού από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι. 

Οι ερευνητές ζητούν 130 εθελοντές για το πείραμα, «το πρώτο του είδους παγκοσμίως», όπως επισημαίνουν. Οι μισοί θα ακολουθήσουν τη θεραπεία για τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν το εικονικό φάρμακο (placebo).

Πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι το 2,7% των Φινλανδών, ηλικίας 15-74 ετών, είχαν εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια, ενώ περσινή έκθεση της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών της Βρετανίας διαπίστωσε ότι, δύο εκατομμύρια Βρετανοί ήταν είτε παίκτες που άρχισαν να αποκτούν πρόβλημα εξάρτησης, είτε είχαν ήδη εθιστεί. 

Ο Φινλανδός επικεφαλής της μελέτης τόνισε επίσης πως, με την ομάδα του είχαν παρασκευάσει παλαιότερα ένα χάπι που περιείχε μια ουσία παρόμοια με την ναλοξόνη, το οποίο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Κι αυτό γιατί το χάπι θέλει τουλάχιστον μία ώρα προτού απορροφηθεί από τον οργανισμό. 

Το 2015 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση της ναλοξόνης για τα εξαρτημένα άτομα,όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». 

«Το να παίζει κανείς τυχερά παιχνίδια είναι μια πολύ παρορμητική συμπεριφορά... η ανάγκη να παίξει κανείς ξεκινά αμέσως», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης. «Για το λόγο αυτό αναζητούμε ένα φάρμακο με γρήγορη δράση... το ρινικό σπρέι δρα σε λίγα μόνο λεπτά», προσθέτει.

Το πείραμα θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης