Θρήνος αλλά και πανηγυρισμοί στο Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί - Σήμερα η κηδεία του

Θρήνος αλλά και πανηγυρισμοί στο Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί - Σήμερα η κηδεία του

Από τη μία, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες θρηνούν για τον θάνατο του προέδρου και από την άλλη, δεκάδες άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το τέλος του πρώην εισαγγελέα που ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις

raisi
Κλαυσίγελος είναι η πιο χαρακτηριστική λέξη για να χαρακτηρίσει τη σημερινή κατάσταση στο Ιράν. Από τη μία, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες θρηνούν για τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, ενώ από την άλλη, δεκάδες άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το τέλος του πρώην εισαγγελέα που ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να εκτοξεύουν βεγγαλικά στην Τεχεράνη χθες τη νύχτα! Ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης στο οποίο οδεύει προς τις εκλογές της 28ης Ιουνίου το Ιράν.



Για την τελετή της κηδείας του Ραϊσί, η οποία αναμένεται μεγαλοπρεπής, σήμερα, ετοιμάζονται εικόνες που… σκηνοθετικά θυμίζουν αυτές που είχαμε δει στην κηδεία του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, με πολίτες που «αυθόρμητα» οδύρονται μπροστά στις κάμερες και στους δρόμους.



Αυτό βέβαια είναι η μία πλευρά. Η άλλη, είναι της μεγάλης μερίδας των 88 εκατομμυρίων Ιρανών που δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για τον θάνατο του βαθιά αντιδημοφιλή και ιδιαίτερα σκληρού με τους αντιφρονούντες Ραϊσί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πλημμύρισαν» με ειρωνικά σχόλια και φωτογραφίες του Ραϊσί δίπλα σε φωτογραφίες κρεμασμένων πολιτικών κρατουμένων- άλλωστε ο Ραϊσί ήταν υπεύθυνος για τις εκτελέσεις τους τη δεκαετία του ’80.



Πολλοί, μάλιστα υπενθύμιζαν ότι το παρατσούκλι του Ραϊσί ήταν «χασάπης της Τεχεράνης» και έλεγαν σαρκαστικά ότι ενδεχομένως το καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει την απόφασή του για εθνικό πένθος και να τη μετατρέψει σε τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας για να κρύψει την αγαλλίαση και τους πανηγυρισμούς.

Τα βίντεο με Ιρανούς να ρίχνουν πυροτεχνήματα στην είδηση του θανάτου του Ραϊσί, ή να χορεύουν με ιρανικές σημαίες έξω από τις πρεσβείες των χωρών τους στο εξωτερικό, εξοργίζουν τους πιστούς του καθεστώτος. Απειλές και ύβρεις εκτοξεύονται, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας ξεκαθάρισαν χθες ότι όσοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χαράς (γιατί προγραμματίζονταν και τέτοιες) θα διώκονται ποινικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.





Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Μια νεκρή και ένας χωρίς τις αισθήσεις του από φωτιά - Ήταν αδέλφια

Η «προδοσία» που λύγισε την Δώρα και ο δεύτερος μονομάχος του Survivor - Δείτε βίντεο

Παραλήρημα Ερντογάν: Να γιατί δεν πάμε Eurovision, δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης