Έρευνα: Οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και όταν ενηλικιωθούμε

Έρευνα: Οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και όταν ενηλικιωθούμε

Όταν η δημοτικότητα, στα χρόνια της εφηβείας μας, δεν είναι το παν!

Έρευνα: Οι σχολικές φιλίες επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και όταν ενηλικιωθούμε
Ενώ η δημοτικότητα είναι ο στόχος, σχεδόν, κάθε εφήβου, στην πραγματικότητα η ύπαρξη μιας ουσιαστικής και στενής φιλίας κατά τη διάρκεια των σχολικών μας χρόνων μπορεί να έχει πιο μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι φιλίες που διαμορφώνουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών και εφηβικών μας χρόνων, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και κατά την ενηλικίωση μας.

Κλείσιμο
Στην πραγματικότητα και σύμφωνα πάντα με την έρευνα, εκείνοι που δημιούργησαν στενές και ουσιαστικές φιλίες παρουσίασαν μεγαλύτερη ποσοστά ευτυχίας, στα μέσα της δεκαετίας των 20, από ότι οι δημοφιλείς συμμαθητές τους που επέλεγαν να κάνουν πιο επιφανειακές σχέσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια εξέτασαν 169 έφηβους με βάση τη φυλή τους και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο, σε διάστημα 10 ετών, από την ηλικία των 15 ετών μέχρι τα 25 έτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Child Development. 

Οι συγγραφείς της μελέτης έλεγχαν τους συμμετέχοντες, κάθε χρόνο, για να αξιολογήσουν την κατάσταση των φιλικών τους σχέσεων και της ψυχικής τους υγείας. 



Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι ήταν οι στενοί φίλοι τους, ενώ παράλληλα διερευνούσαν θέματα όπως το άγχος, την κοινωνική αποδοχή, την αυτοεκτίμηση και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν, επίσης, συνεντεύξεις με τους στενούς φίλους των συμμετεχόντων, προκειμένου να εξετάσουν το πως βλέπουν οι ίδιοι τη σχέση τους με τους εθελοντές της μελέτης.

Η ποιότητα και η δημοτικότητα της φιλίας μετρήθηκαν με τις αναφορές από τους φίλους και τους συνομηλίκους των συμμετεχόντων.

Η δημοτικότητα καθορίστηκε από το πόσοι από τους συμμαθητές των εφήβων τους κατέταξαν ως κάποιον που θα ήθελαν να κάνουν παρέα.

Όσοι είχαν συνάψει δυνατές και ουσιαστικές φιλίες, στην ηλικία των 15 ετών φαινόταν να απολαμβάνουν καλύτερα τη ζωή τους στα 25 τους, από  άποψη ευημερίας. Οι ίδιοι είχαν χαμηλότερο κοινωνικό άγχος, αυξημένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Από την άλλη, εκείνοι που θεωρούνταν πιο δημοφιλείς από τους συνομηλίκους τους, αλλά δεν είχαν καταφέρει να δεθούν με κάποιο πιο πολύ, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού άγχους ως ενήλικες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας, Joseph Allen αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η δημιουργία ισχυρών στενών φιλιών είναι πιθανότατα ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της εφηβικής κοινωνικής εμπειρίας» και συμπληρώνει «το να είσαι, απλά, αποδεκτός, από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θέση μιας βαθιάς και υποστηρικτικής φιλίας. Και αυτές οι εμπειρίες μένουν μαζί μας, ανεξάρτητα ​​από αυτό που μπορεί να συμβεί αργότερα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης