Αγοραφοβία: Τι είναι και που οφείλεται;

Αγοραφοβία: Τι είναι και που οφείλεται;

Συνήθως, η αγοραφοβία συνοδεύει μια διαταραχή άγχους όπως είναι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Αγοραφοβία: Τι είναι και που οφείλεται;
Η αγοραφοβία είναι μια ψυχική δυσκολία που περιλαμβάνει έντονο φόβο και άγχος σε περιστάσεις ή μέρη όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αγοραφοβία μπορεί να αποφύγουν καταστάσεις όπως το ταξίδι με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, τα πολυσύχναστα μέρη, το ασανσέρ.

Συνήθως, η αγοραφοβία συνοδεύει μια διαταραχή άγχους, όπως είναι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Για παράδειγμα, ένα άτομο που υποφέρει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί υπό συγκεκριμένες περιστάσεις να εκδηλώσει μια κρίση πανικού (πχ. όταν βρεθεί με πολύ κόσμο). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου άγχος που συνδέεται με συγκεκριμένες περιστάσεις και έτσι το άτομο να αρχίσει να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του έξω από το σπίτι.

Κλείσιμο
Η αγοραφοβία επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων με διαταραχή πανικού. Συνήθως, οι άνθρωποι με αγοραφοβία περιορίζονται σε μια «ζώνη ασφαλείας» που δεν επεκτείνεται μακριά από το σπίτι τους. Η επιβάρυνση από την αγοραφοβία είναι σημαντική στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ανθρώπου που υποφέρει.

Διαβάστε περισσότερα στο Kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης