Πώς να περάσετε εποικοδομητικά τις γιορτές με τα παιδιά

Πώς να περάσετε εποικοδομητικά τις γιορτές με τα παιδιά

Το χαλαρό περιβάλλον τωνΧριστουγέννων  μπορεί να βοηθήσει σε συζητήσεις που στο φορτισμένο κλίμα του σπιτιού να γίνονταν με μεγαλύτερη ένταση

Πώς να περάσετε εποικοδομητικά τις γιορτές με τα παιδιά
Tα Χριστούγεννα γονείς και παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και αυτό είναι κάτι που το επιθυμεί όλη η οικογένεια και το προετοιμάζει σε πολλές περιπτώσεις μήνες πριν. 

Πώς μπορούν αυτές οι διακοπές να είναι ικανοποιητικές για όλους και να αποβούν εποικοδομητικές;

Κλείσιμο
Καταρχάς μας επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Ιλια Θεοτοκά, από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, συζητείστε με τα παιδιά τι θέλουν να κάνουν, πάρτε τη γνώμη τους και προσπαθείστε να ικανοποιήσετε και τις επιθυμίες τους, αλλά την  τελική απόφαση πάρτε την εσείς.  Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση, χαλάρωση, διασκέδαση, γέμισμα των μπαταριών μας,αλλά και ενασχόληση με sports  και hobbies. Παίξτε μαζί τους, γελάστε, κάντε κοινές δραστηριότητες  και sports, δώστε τους χρόνο να κάνουν αυτά που θέλουν. 

Μπορείτε επίσης, αν χρειάζεται, να συζητήσετε με τα παιδιά για τη χρονιά που πέρασε ή και για τη χρονιά που θα έρθει και τα μελλοντικά σχέδια. Το χαλαρό περιβάλλον τωνΧριστουγέννων  μπορεί να βοηθήσει σε συζητήσεις που στο φορτισμένο κλίμα του σπιτιού να γίνονταν με μεγαλύτερη ένταση.

Επίσης, χρησιμοποιείστε το κινητό ή τον υπολογιστή με μέτρο και σε πολύ πιο μειωμένη συχνότητα από την καθημερινή ζωή.

Τα Χριστούγεννα , βέβαια, προκύπτουν και κάποια ιδιαίτερα θέματα, που μπορεί να προβληματίσουν τους γονείς,όπως, ποσά  δώρα μπορεί να λάβει το παιδί, τι λέμε όταν αρχίζει και καταλαβάινει ότι δεν υπαρχει Άγιος Βασίλης.  Άλλο σημαντικό θεμα είναι  ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης και dvd.

Το θέμα των δώρων, τονίζει η κ. Θεοτοκά, είναι αρκετά σημαντικό. Δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερπροσφορά, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να δέχονται όλα τα δώρα, φθηνά ή ακριβά, χειροποίητα, ή μη. Άλλωστε και τα ίδια μπορούν να φτιάξουν ένα δώρο( ένα κέικ , ένα στολίδι κλπ) και να το προσφέρουν. Επίσης, ωραίο δώρο μπορεί να είναι και τα εισιτήρια παραστάσεων, εκδηλώσεων κλπ. 

Σχετικά με τον Άγιο Βασίλη, όταν το παιδί αρχίζει και αμφισβητεί την ύπαρξη του, μπορείτε να του πείτε ότι όντως δεν υπάρχει. Παράλληλα , εξηγείστε το νόημα και το συμβολισμό του: ότι δηλαδή, συμβολίζει την έννοια της προσφοράς και της αγάπης. Ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του στέλνει το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να δίνουμε στους γύρω μας και να δείχνουμε ότι τους σκεφτόμαστε και τους φροντίζουμε. Επίσης , αφήστε το μεγαλύτερο αδελφάκι, αν υπάρχει , να εξηγήσει με τα δικά του λόγια το νόημα του Αγίου Βασίλη.

Για το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης ή dvd  συστήνουμε να μην είναι περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γονείς μπορεί να εργάζονται και να λείπουν ώρες από το σπίτι.

Οι διακοπές επίσης αποτελούν και μια ευκαιρία να αποκτήσουν τα παιδιά μας νέα ενδιαφέροντα.

Η κινητοποίηση, η πρόκληση, η ανταμοιβή,η καθοδήγηση και η ενθάρρυνση του παιδιού είναι μερικά από τα εργαλεία μας για να ωθήςουμε τα παιδιά σε νέες δραστηριότητες. 

Παράλληλα, ο γονιός πρέπει να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να προσαρμόσει τη στρατηγική του,ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού.

Στις πρακτικές αυτές η πίεση του παιδιού, ο μη σεβασμός στη γνώμη του και η επιθετικότητα από την πλευρά του γονιού, όχι μόνο δεν βοηθούν,αλλά  φέρνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τέλος, ο εθελοντισμός στην περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια δραστηριότητα στην οποία πρέπει να εμπλέξετε το παιδί σας, Είτε κατασκευάζοντας κάτι το ίδιο, είτε μαζεύοντας ρούχα ή αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται και προσφέροντας τα , το παιδί μαθαίνει τις έννοιες της προσφοράς, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της φροντίδας σε ανθρώπους που είναι πιο αδύναμοι από αυτό. Η εμπλοκή σε εθελοντικές δραστηριότητες βοηθά πολύ το επιθετικό παιδί, το παιδι που τείνει να λειτουργεί εκφοβιστικά προς τους συνομηλίκους του, το παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ.

Ασφαλώς, σε όλα αυτά φροντίστε να ικανοποιήσετε και εσείς οι γονείς τον εαυτό σας, δίνοντας χρόνο στους δυό σας να περάσετε μια βραδυά μόνοι ή με φίλους, ή να κάνετε κάτι που σας αρέσει μόνοι σας.

Οσο πιο καλά είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε και στα παιδιά, στα οποία λειτουργούμε συνεχώς ως παράδειγμα, καταλήγει η κ. Θεοτοκά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης