Ελληνικά super foods: καταπληκτικά για την υγεία αλλά και για την ελληνική οικονομία!

Ελληνικά super foods: καταπληκτικά για την υγεία αλλά και για την ελληνική οικονομία!

Πως μέσω ενός βιβλίου ενεργοποιείται η κρατική μηχανή για να προωθηθούν όπως τους αξίζει τα ελληνικά προϊόντα

Ελληνικά super foods: καταπληκτικά για την υγεία αλλά και για την ελληνική οικονομία!
Λάδι, κρήταμος, κάππαρη, αμύγδαλα, κορινθιακή σταφίδα, κράνα και άλλα καταπληκτικά προϊόντα έχει η ελληνική γη. Πόσα από αυτά τα εκμεταλλευόμαστε τόσα χρόνια; Ελάχιστα.

Η «μανία» με τα superfoods ήρθε από το εξωτερικό και στην Ελλάδα. Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει  πάρα πολλά καταστήματα και αφιερώματα σε “εξωτικά” super foods με διάφορες ιδιότητες που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά για τις ιδιότητες τους. Από τα Ιμαλάια, από τον Αμαζόνιο και από διάφορα άλλα μακρινά μέρη.

Κλείσιμο
Παρ' όλα αυτά όμως, η μεγάλη αποκάλυψη είναι πως η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα και επιστημονικά αποδεδειγμένα super foods σε όλη την Ευρώπη. Εχθές παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικό βιβλίο που παρουσιάζει τα ελληνικά super foods, δίνοντας συμβουλές αλλά και συνταγές, ανοίγοντας έτσι το ζήτημα της προώθησης των ελληνικών superfoods και στο εξωτερικό, αλλά και της ενημέρωσης των καταναλωτών.

Τροφές της Ελλάδας, θρεπτικές, νόστιμες, προπάντων υγιεινές, που τις συναντάμε καθημερινά ή και πιο αραιά στο τραπέζι μας. Τι ξέρουμε γι' αυτές; Πόσο παλιές είναι και πόσο τις έχουμε αξιοποιήσει στην ελληνική κουζίνα; Δύο επιστήμονες, καταξιωμένοι στον τομέα τους, μας μιλούν για τα δώρα της ελληνικής φύσης και τα οφέλη τους.

Το βιβλίο ονομάζεται “Τα ελληνικά super foods” και εξυμνεί τα οφέλη των τροφών αυτών, τα οποία δεν αποτελούν «έμπνευση» των συγγραφέων αλλά στηρίζονται σε μελέτες, έτσι όπως μόνο η γνώση ενός ειδικού μπορεί να αξιολογήσει και να παρουσιάσει. Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα ελληνικά super foods και κλείνει με μία πρωτότυπη συνταγή.

Μαθαίνουμε πάρα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κριτάμου, για τα λιπαρά των αμυγδάλων, για τις ιδιότητες της κάππαρης.

Σκοπός του βιβλίου είναι οι Έλληνες να πάψουν να αναζητούν «υπερτροφές» από τον Αμαζόνιο, το Θιβέτ και από οπουδήποτε αλλού (π.χ. goji berries, cranberries, chia, quinoa κ.λπ.) και να αγαπήσουν περισσότερο τη χώρα τους και τα προϊόντα της, γνωρίζοντας παράλληλα την επιστημονική αλήθεια και όχι τη στρεβλή πλευρά των πραγμάτων. Ένα βιβλίο που αναδεικνύει την ιστορία, τα ευεργετικά χαρακτηριστικά και τη διατροφική αξία των ελληνικών super foods.

Oι συγγραφείς είναι ο Κωνσταντίνος Ξένος και η Αστερία Σταματάκη. Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της Διατροφής και Διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην Κλινική Διαιτολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο και έναν στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες. Η Αστερία Σταματάκη γεννήθηκε το 1978 στη Μαλεσίνα Λοκρίδας, όπου και μεγάλωσε εκεί.  Είναι πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος και Διευθύντρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στον τομέα της Κλινικής Διατροφής του τμήματος Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.


Στην εκδήλωση για το βιβλίο που παρουσιάστηκε εχθές στο Gazarte συμμετείχαν και οι Υφυπουργός Υγείας κος Αντώνης Μπέζας, ο οποίος μίλησε για τα οφέλη της σωστής μεσογειακής διατροφής στην υγεία καθώς και για τα σχέδια του Υπουργείου να εντάξει την μεσογειακή διατροφή ξανά στην συνείδηση του Έλληνα. «Όπως έχουν αποδείξει μελέτες, οι λανθασμένες συνήθειες που έχουμε, καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης, είναι οι αιτίες για χρόνια νοσήματα. Στη χώρα μας , λόγω της οικονομική ύφεσης λόγω κόστους κάποιοι συμπολίτες μας υποβάθμισαν την ποιότητα τροφών, και όλα αυτά έχουν επιφέρει πιέσεις στο σύστημα υγείας» δήλωσε ο Υφυπουργός κλείνοντας την ομιλία του αφού μοιράστηκε με το κοινό μια ευχή. «Ο Κωνσταντίνος (Ξένος συγγραφέας) είναι ξάδερφος μου και γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, όταν ερχόταν λοιπόν στο χωριό, η γιαγιά Παρασκευή που τον τάιζε αμύγδαλα και μέλι, οπότε η καλή του διατροφή ξεκίνησε από παιδί, και η γιαγιά είναι 99 ετών σήμερα και χαίρει άκρας υγείας, σας εύχομαι λοιπόν όλους να έχετε τα χρόνια της».


Επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς μίλησε για το βιβλίο ξεκινώντας και αυτός με μια προσωπική αναφορά, λέγοντας ότι και ο ίδιος εκτίμησε την φυσική διατροφή όταν ένα πολύ κοντινό του πρόσωπο νόσησε από την ασθένεια του Κρόν. «Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό το βιβλίο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με δύο ιστορίες. Έτυχε να συναντηθώ με έναν Έλληνα της διασποράς καθηγητή του αυτισμού, ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης, είναι ένας πολύ αξιόλογος επιστήμονας, διεθνούς εμβέλειας. Ο άνθρωπος αυτός έχει φτιάξει συμπλήρωμα διατροφής για άτομα με αυτισμό το οποίο βασίζεται σε προϊόντα της ελληνικής φύσης και μου έλεγε ότι δεν μπορεί να τα πάρει από την Ελλάδα διότι δεν υπάρχουν χέρια να τα μαζέψουν. Εδώ είναι το πρώτο σοκ που μάθαμε, δεν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να συλλέξουν βότανα, όταν έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους. Η δεύτερη ιστορία είναι πως άνθρωποι που θέλουν να εξάγουν τα ελληνικά βότανα, έχουμε 7,000 φυτά, τα 800 είναι μοναδικά, από αυτά όλες οι βιομηχανίες και οι εταιρείες είναι περίπου είκοσι. Υπάρχει πολύ ευρύ πεδίο για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Αυτά πρέπει να σκεφτούμε, για όλες τις παθογένειες που έχουμε ως κοινωνία. Η ουσία είναι ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Και αυτό το βιβλίο ίσως βάλει ανθρώπους να σκεφτούν πως μπορούν να φτιάξουν επιχειρήσεις για τα ελληνικά βότανα».

Ο Κωνσταντίνος Ξένος δήλωσε για το βιβλίο πως «αυτή η έμπνευση προήλθε από την αναζήτηση και την ανησυχία που έχει ο Έλληνας για να βρει υπερτροφές, και από μια ανάγκη που είχαμε να αλλάξουμε αυτή την έννοια του ξενόφερτου, με τις υπερτροφές από το εξωτερικό, που δεν έχει αποδειχθεί  επιστημονικά ότι λειτουργούν. Ενώ η ελληνική κορινθιακή σταφίδα για παράδειγμα είναι ένα αποδεδειγμένο επιστημονικά τρόφιμο που βοηθάει την υγεία». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης