Πρωτοφανή κρίση στη βιομηχανία γάλακτος τα Χριστούγεννα «βλέπει» ο CEO της Arla

Πρωτοφανή κρίση στη βιομηχανία γάλακτος τα Χριστούγεννα «βλέπει» ο CEO της Arla

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτιμά ότι οι τιμές του γάλακτος και των παραγώγων του θα εκτοξευθούν στα ύψη τους προσεχείς μήνες

Πρωτοφανή κρίση στη βιομηχανία γάλακτος τα Χριστούγεννα «βλέπει» ο CEO της Arla
Στα ύψη πρόκειται να ανέβουν οι τιμές του γάλακτος και των παραγώγων του, δηλ προϊόντων όπως το βούτυρο και η κρέμα, τους προσεχείς μήνες στην Ευρώπη, εκτιμά ο επικεφαλής μιας από της μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Peder Tuborgh, διευθύνοντα σύμβουλο της Arla Foods που εδρεύει στη Δανία αλλά διατηρεί χιλιάδες φάρμες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη στα αποθέματα γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι να απειλείται πλέον με την μεγαλύτερη κρίση στον χώρο της βιομηχανίας γάλακτος της πρόσφατης ιστορίας της.

Κλείσιμο
Οι τιμές γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά από άνοδο της τάξης του 28% συγκριτικά με πέρυσι, εξαιτίας της απόφασης των μεγάλων εταιρειών να μειώσουν τις ποσότητες παραγωγής.

Ωστόσο αυτή η μείωση είχε άλλες δυσάρεστες συνέπειες. «Υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», δήλωσε ο CEO της Arla, στο Reuters.

Όπως τόνισε ο Tuborgh, «υπάρχει έλλειψη κρέμας και προϊόντων βουτύρου σε όλη την Ευρώπη» και οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. «Γι' αυτούς τους λόγους οι τιμές αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Οι τιμές του γάλακτος επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα νωρίτερα φέτος, μετά από τον περιορισμό της παραγωγής των ευρωπαϊκών εταιρειών που ακολούθησε την κατάργηση της ποσόστωσης στην παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ.

Η Arla, συνεταιρισμός 12.500 αγροτών σε Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Βέλγιο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό (δηλαδή σε 38,3 σεντς το κιλό) και ότι μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αύξηση πριν το τέλος του 2017.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης