Παραιτείται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο με έγκριση της κυβέρνησης

Παραιτείται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο με έγκριση της κυβέρνησης

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε με νόμο την παραίτηση του 83χρονου μονάρχη, αλλά εμμένει αμετακίνητη στο θέμα της διαδοχής, που σύμφωνα με την παράδοση, επιτρέπει μόνο σε αρσενικά τέκνα να ανέλθουν στον αυτοκρατορικό θρόνο

Παραιτείται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο με έγκριση της κυβέρνησης
Την παραίτηση από τον θρόνο του 83χρονου αυτοκράτορα της «χώρας των χρυσανθέμων» ενέκρινε με νόμο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, μετά από τον φόβο που εξέφρασε σε τηλεοπτικό του μήνυμα το περασμένο καλοκαίρι ο ηλικιωμένος μονάρχης για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Ακιχίτο, που είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που παραιτείται στην Ιαπωνία μετά από 200 χρόνια, θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 οπότε και θα τον διαδεχθεί ο πρωτότοκος γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο.

Κλείσιμο
Μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα και τον αρραβώνα της εγγονής του, πριγκίπισσας Μάκο με έναν «κοινό θνητό», 
στην Ιαπωνία έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την έλλειψη ανδρών κληρονόμων του θρόνου, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, μόνο τα αρσενικά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας έχουν δικαίωμα στην διαδοχή.

Αυτοκράτορας Ακιχίτο, αυτοκράτειρα Μιτσίκο, πρίγκιπας Ναρουχίτο και πριγκίπισσα Μασάκο



Όμως, ο 57χρονος πρίγκιπας Ναρουχίτο έχει μόνο μία κόρη, την πριγκίπισσα Άϊκο, ενώ ο αδελφός του πρίγκιπας Ακισίνο και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Κίκο, έχουν τρία παιδιά, την 25χρονη πριγκίπισσα Μάκο, την 22χρονη πριγκίπισσα Κάκο και τον 11χρονο πρίγκιπα Χισαχίτο. 
                                                  Η πριγκίπισσα Μάκο



Μάλιστα, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ο επικείμενος γάμος της πριγκίπισσας Μάκο με έναν μη γαλαζοαίματο της στερεί αυτόματα κάθε προνόμιο που απορρέει από την αυτοκρατορική καταγωγή της. Όμως, η ιαπωνική κυβέρνηση στον σχετικό νόμο που κατάρτισε, ώστε να επιτραπεί η παραίτηση του Ακιχίτο, δεν προβλέπει καμιά αλλαγή για την διαδοχή του θρόνου αφού ο Σίνζο Άμπε αντιστάθηκε στις πιέσεις της αντιπολίτευσης, που πρότεινε οι πριγκίπισσες να έχουν δικαίωμα στο θρόνο.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, που διαγνώσθηκε ότι πάσχει από καρκίνο το 2003 και το 2012 υπεβλήθη σε επέμβαση στην καρδιά, παραδέχθηκε δημόσια ότι η εύθραυστη υγεία του δεν του επιτρέπει πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης