Επιστρέφουν οι Ρωσίδες στην «συζυγική στέγη» μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας

Επιστρέφουν οι Ρωσίδες στην «συζυγική στέγη» μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας

Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015, εκτός από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία και την πολιτική ένταση είχε και λιγότερο γνωστές μέχρι σήμερα «παράπλευρες απώλειες»

Επιστρέφουν οι Ρωσίδες στην «συζυγική στέγη» μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας
Στις 24 Νοεμβρίου του 2015 ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Su-24 στον εναέριο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και η Ρωσία να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Μεταξύ των κυρώσεων ήταν το εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα της γειτονικής χώρας και η οδηγία Πούτιν προς τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία για τις διακοπές τους.

Επτά μήνες μετά το περιστατικό που «πάγωσε» τις σχέσεις των δύο χωρών ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέστειλε επιστολή συγγνώμης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν
Κλείσιμο
και έτσι, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, έκτοτε, έχουν εξομαλυνθεί. Μια λιγότερη γνωστή «παράπλευρη απώλεια» της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία ήταν η αναχώρηση των Ρωσίδων που ζούσαν στην Τουρκία παντρεμένες με Τούρκους.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μόνο στην Αττάλεια ζουν 60.000 Ρώσοι, εκ των οποίων οι 40.000 είναι γυναίκες που έχουν παντρευτεί με Τούρκους και από αυτούς τους γάμους έχουν γεννηθεί 80.000 παιδιά. Η Ιρίνα Μπάτσι, επικεφαλής του «Συλλόγου ρωσικής Τέχνης και Πολιτισμού» στην Αττάλεια, δήλωσε ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν επηρέασε μόνο τον τουρισμό αλλά και τους γάμους των Τούρκων με Ρωσίδες. Η ίδια, ανέφερε ότι περίπου 2.000 Ρωσίδες τις ημέρες της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, εγκατέλειψαν τους συζύγους τους και μαζί με τα παιδιά τους έφυγαν για την Ρωσία.

«Οι γάμοι "τακτοποιήθηκαν" μετά το τέλος της κρίσης. Οι γυναίκες άρχισαν να επιστρέφουν στους συζύγους τους», δήλωσε η Μπάτσι.  Ο δε Ρώσος πρόξενος στην Αττάλεια, Ολέγκ Βασίλιεβιτς Ρογκόζα, υποστήριξε μιλώντας στον τουρκικό Τύπο πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με Ρώσους πολίτες και «έδειξε την αγάπη του και την στήριξή του στη δύσκολη περίοδο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης