Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή (CentCom) Τζος Τζακ δήλωσε στο Sputnik ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη

Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Υεμένη
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι στη μάχη τους κατά της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Σπάισερ.

Ο Σπάισερ τόνισε ότι ο Χάντι είναι ένας σταθερός εταίρος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ΙΚ και κατά της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP).

Κλείσιμο
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί του και με τους εκπροσώπους του για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σημαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή, ώστε τελικά να εκδιώξουμε την AQAP και το ΙΚ από την Υεμένη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την Τρίτη η εφημερίδα New York Times είχε αναφέρει σε άρθρο της ότι η Υεμένη απέσυρε την εξουσιοδότηση που είχε δώσει στις ΗΠΑ να διεξάγουν ειδικές αποστολές στο έδαφός της μετά την επιχείρηση της 29ης Ιανουαρίου που προκάλεσε τον θάνατο πολλών αμάχων.

Ο Τόνερ τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης έχει διαψεύσεις τις πληροφορίες αυτές.
Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή (CentCom) Τζος Τζακ δήλωσε στο Sputnik ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη.

Στο άρθρο της η New York Times ανέφερε ότι η Υεμένη απέσυρε την εξουσιοδότηση προς την αμερικανική κυβέρνηση να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στο έδαφός της, κάτι που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «πισωγύρισμα» για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες.

Επίσης τίθεται πλέον εν αμφιβόλω αν το Πεντάγωνο θα λάβει την άδεια από τον Τραμπ να ενεργεί με μεγαλύτερη αυτονομία στην επιλογή και την εκτέλεση επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών στην Υεμένη, κάτι που ζητεί εδώ και μήνες.
Πάντως σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, η απαγόρευση της Υεμένης δεν αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διεξάγονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ούτε τους λίγους Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους που προσφέρουν πληροφορίες στις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με τη New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής έχουν εκφράσει την ανησυχία τους καθώς είναι πλέον στο σκοτάδι αναφορικά με τις επιχειρήσεις της αλ Κάιντα στην Υεμένη, αφότου οι ΗΠΑ απέσυραν τους τελευταίους συμβούλους τους από τη χώρα τον Μάρτιο του 2015, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι εκδίωξαν την κυβέρνηση Χάντι.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν το 2016, 38 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Υεμένη, ενώ το 2014 είχαν εξαπολύσει 23. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε επιθέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης