Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πίσω από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πίσω από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς

«Οι εποικισμοί βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτοντας πως «οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες» - «Εμμονικός» με τους εποικισμούς ο Κέρι, απαντά το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο 

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πίσω από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς
Λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχή των ΗΠΑ από τη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη που προκάλεσε την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με την κρίση Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Αναφορικά με τους εποικισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως «βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ
Κλείσιμο
» και συμπλήρωσε πως συμβούλευσε επανειλημμένως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, σχετικά με την εποικιστική δραστηριότητα, η οποία όμως «μόνο αυξανόταν
».

Ως απάντηση στις καταγγελίες της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από την ψήφιση του σχεδίου κατά των εποικισμών, ο Κέρι τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πίσω από το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους εποικισμούς. Σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από την Αίγυπτο και τους Παλαιστινίους
».

Όσο για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μην ασκήσει βέτο, ο Κέρι είπε πως κάτι τέτοιο δε μπορούσε να σημειωθεί σε «ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη βία και την υποκίνηση μίσους και παραθέτει τις θέσεις μας για τους εποικισμούς».

Τόνισε, μάλιστα, πως καμία άλλη αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσα πολλά για την ασφάλεια του Ισραήλ, όσο η διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα αγγίζει «περισσότερο από το μισό της διεθνούς εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης».

Συνεχίζοντας, ο Κέρι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή «κάποιοι πιστεύουν πως η αμερικανική φιλία σημαίνει να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε πολιτική. Οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες ο ένας στον άλλον».

Ερμήνευσε, δε, ότι οι «επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης» κατά των ΗΠΑ επιχειρούν να «αποσπάσουν την προσοχή» από το ζήτημα των εποικισμών. 

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως η λύση δύο κρατών αποτελεί το μόνο δρόμο για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος. Εντούτοις, όπως είπε, η ισραηλινή κυβέρνηση κατευθύνεται προς τη λύση ενός κράτους, προσθέτοντας ότι «δε μπορούμε να προστατεύσουμε το Ισραήλ αν επιτρέψουμε τη λύση δύο κρατών να καταστραφεί μπροστά τα μάτια μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μάλιστα, ανέφερε πως οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι στηρίζουν το σχέδιο αυτό, «αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί».

Εξήγησε, πάντως, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πιέσουν για ψήφισμα σχετικά με τις παραμέτρους της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ούτε για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Όσο για το μέλλον, είπε πως μία συμφωνία πρέπει να συμβαδίζει με ψήφισμα του ΟΗΕ για «ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος» και σε κάθε περίπτωση η Ιερουσαλήμ «χρειάζεται να είναι διεθνώς η αναγνωρισμένη πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Υπενθυμίζεται πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ με μηνύματα που «ανέβασε» στα social media άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα για την πολιτική που ακολούθησε έναντι του Ιράν και του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «φρικτή υπόθεση» την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ενώ τόνισε πως «δεν μπορούμε να αφήνουμε το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με τέτοια συνολική περιφρόνηση και ασέβεια». 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης με το πρωθυπουργικό γραφείο να επισημαίνει πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε «με εμμονή» στους εποικισμούς, αγγίζοντας επιφανειακά το ζήτημα της σύγκρουσης, ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου θα «απαντήσει» στον Κέρι με ομιλία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης