Γαλλία: Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού

Γαλλία: Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού

Τρία χρόνια φυλάκιση για τον Ζερόμ Καουζάκ με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης- Είχε μεταφέρει εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τη νήσο του Μαν 

Γαλλία: Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού
Μπορεί να είχε επιλεγεί από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, για να…  καταδιώξει όσους φοροδιέφευγαν, όμως, ούτε ο ίδιος ο υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ, δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πλαίσιο του συνεπούς φορολογούμενου.

Αντιθέτως, ο Καουζάκ, ο οποίος το 2012 χρήστηκε «τσάρος» της καμπάνιας κατά της φοροδιαφυγής, απέκρυπτε για περισσότερα από 20 χρόνια περίπου 3,5 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τη Νήσο του Μαν.

Κλείσιμο
Έναν χρόνο μετά και αφού μία γαλλική ιστοσελίδα υποστήριξε ότι ο Καουζάκ δεν είχε δηλώσει 600.000 ευρώ που είχε καταθέσει σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ο υπουργός οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Αφού ξέσπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης ο 64χρονος έπειτα από πολύμηνη δίκη καταδικάστηκε σήμερα σε τρία χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της φοροδιαφυγής της φορολογικής απάτης και της διατήρησης παράνομων λογαριασμών στο εξωτερικό.

Μαζί με τον Καουζάκ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και η σύζυγός του, Πατρίσια Μενάρ, για φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο εισαγγελέας Ζαν-Μαρκ Τουμπλάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της δικαστικής μάχης ότι η οικογένεια του πρώην υπουργού «είχε ριζώσει στην απάτη για 20 χρόνια», ενώ ο 64χρονος, φορτισμένος κατά την κατάθεσή του υπονόησε ότι σκέφτηκε ακόμα και την αυτοκτονία από το να παραδεχθεί ότι είχε πει ψέματα στη βουλή και το λαό. Ερμήνευσε δε, την πράξη του ως «μηχανική ενέργεια» που ήταν «πολύ δύσκολο να σταματήσει». 

Ο Καουζάκ εργαζόταν ως καρδιολόγος και στη συνέχεια έγινε πλαστικός χειρουργός ιδρύοντας μαζί με τη σύζυγό του μία κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών στο Παρίσι, η οποία του απέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά, καθώς πολλοί ήταν οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες που την επισκέπτονταν.

Ο συνήγορος της Μενάρ, Σεμπαστιάν Σαπίρα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα χρήματα τα είχε κερδίσει με την εργασία της «ημέρα με ημέρα, ώρα με την ώρα και τρίχα με την τρίχα», ενώ χαρακτήρισε την πελάτισσά του «αφελή» και «ανυποψίαστη» συνένοχο που την παρέσυρε στην απάτη.

«Είμαι απίστευτα ντροπιασμένη που το κάναμε αυτό», δήλωσε η σύζυγος του πρώην υπουργού.
Μετά το σκάνδαλο η γαλλική κυβέρνηση ενίσχυσε τους μηχανισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς αφού θέσπισε την ανώτατη αρχή για τη διαφάνεια. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης