Τουρκία: Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε σχεδιαστεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αναφέρει το κατηγορητήριο

Τουρκία: Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε σχεδιαστεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αναφέρει το κατηγορητήριο

Για σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κάνει λόγο ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο εναντίον 47 υψηλόβαθμων στρατιωτικών που «πρωταγωνίστησαν» στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα

Τουρκία: Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε σχεδιαστεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αναφέρει το κατηγορητήριο
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν και άλλοι υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, συγκεντρώθηκαν στις 8 Ιουλίου σε ξενοδοχείο της Άγκυρας για να καταστρώσουν σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο κατηγορητήριο εις βάρος 47 υψηλόβαθμων στρατιωτικών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και το οποίο ολοκληρώθηκε στις 29 Νοεμβρίου από τον εισαγγελέα της Μούγλας.



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πραξικοπηματίες είχαν οργανώσει τρεις ομάδες από τις Ειδικές Δυνάμεις, τις Ομάδες Διάσωσης και τις Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών με στόχο την απαγωγή του Ερντογάν από το ξενοδοχείο Grand Yazıcı Hotel στον Μαρμαρά, όπου παραθέριζε με μέλη της οικογένειάς του και να τον οδηγήσουν στην αεροπορική βάση Akıncı, η οποία ήταν το «στρατηγείο» των πραξικοπηματιών.
Κλείσιμο

Επικεφαλής του σχεδίου τέθηκε ο ταξίαρχος Gökhan Şahin Sönmezateş, αλλά το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το σχέδιο είχε την έγκριση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Όταν οι πραξικοπηματίες έφθασαν στο ξενοδοχείο πέρασαν χειροπέδες στους άνδρες της φρουράς του Ερντογάν, καθώς ο ίδιος είχε φύγει μία ώρα νωρίτερα.

Ο ταξίαρχος Sönmezateş βρίσκεται στην φυλακή και παραδέχθηκε ότι: «διέπραξα ένα μεγάλο έγκλημα και προσπάθησα να συλλάβω τον Ερντογάν και να τον οδηγήσω από τον Μαρμαρά στην Άγκυρα».

Στην επιχείρηση απαγωγής του Ερντογάν συμμετείχαν 25 στρατιώτες οι οποίοι κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος
και άρχισαν να πυροβολούν. Η εφημερίδα Daily Sabah επικαλείται δήλωση αξιωματούχου, ο οποίος είπε: «Αυτός (ο Ερντογάν) διέφυγε τον θάνατο για μερικά λεπτά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης