Ο Ερντογάν κατηγορεί Αμερικανό στρατιωτικό πως είναι με το μέρος των πραξικοπηματιών

Ο Ερντογάν κατηγορεί Αμερικανό στρατιωτικό πως είναι με το μέρος των πραξικοπηματιών

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν κατηγορεί Αμερικανό στρατιωτικό πως είναι με το μέρος των πραξικοπηματιών
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε έναν Αμερικανό στρατηγό ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας», πρόσθεσε ο Βότελ.

Ο Βότελ αρνήθηκε την ανάμειξή του


Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Τζόσεφ Βότελ, διοικητής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα πως οι οποιεσδήποτε ισχυρισμοί ότι ήταν αναμεμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι εσφαλμένες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς», τόνισε ο Βότελ.

«Η Τουρκία έχει αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο και ζωτικής σημασίας εταίρο στην περιοχή για πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουμε την διαρκή συνεργασία της Τουρκίας και αναμένουμε στο μέλλον σύμπραξη στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του ο Βότελ το βράδυ της Πέμπτης είχε τονίσει πως «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό», προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησε σήμερα τον στρατηγό ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών.
Στις αναφορές του Αμερικανού στρατηγού αντέδρασε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «γελοίες» και «ατυχείς» .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης