Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε

Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Τούρκος πρωθυπουργός - Μπορεί να αμφισβητηθεί η φιλία μας με τις ΗΠΑ, είπε για το ζήτημα Γκιουλέν 

Γιλντιρίμ: Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε
Για την τιμωρία των πραξικοπηματίων δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Γιλντιρίμ τόνισε πως «θα ζητήσουμε οι πραξικοπηματίες να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε
Κλείσιμο
», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει «εντός του πλαισίου του νόμου
».

Όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 7.500 είναι όσοι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα
, ανάμεσά τους 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (...) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Σχετικά με την έκδοση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, εξήγησε πως «θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου».

Μάλιστα, προειδοποίησε πως «σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας».

Ο Γκιουλέν έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία, όχι ισχυρισμούς όσον αφορά το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν.

Ο Γιλντιρίμ από την πλευρά του τόνισε πως η Τουρκία διαθέτει έγγραφα στα οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι πλευρές που ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Άλλωστε, όπως είπε δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη από την απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. 

Οι συνωμότες είχαν λεπτομερή σχέδια όσον αφορά το ποιος θα καταλάμβανε υπουργικές θέσεις και ποιος θα ενεργούσε ως επικεφαλής του στρατιωτικού νόμου που θα επέβαλαν, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες, όπως και οι προσαγωγές στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ένοπλες δυνάμεις και τους στρατιώτες της χώρας.

Τέλος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σημειώνοντας ότι λειτουργεί ομαλά και ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ό,τι μέτρα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης