Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη για το κυβερνών κόμμα και τον Σίνζο Άμπε στις εκλογές

Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη για το κυβερνών κόμμα και τον Σίνζο Άμπε στις εκλογές

Tο LDP του Άμπε κέρδισε τα 2/3 της πλειοψηφίας που χρειαζόταν για να επιχειρήσει να αναθεωρήσει τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα για τον στρατό, μια εξέλιξη που αν υλοποιηθεί πιθανότατα θα επιδεινώσει τις σχέσεις του Τόκιο με το Πεκίνο

Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη για το κυβερνών κόμμα και τον Σίνζο Άμπε στις εκλογές
Θριαμβευτική νίκη για τον κυβερνητικό σχηματισμό του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, στις εκλογές του σαββατοκύριακου, παρά τις ανησυχίες για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και τα σχέδια για ανατροπή του Συντάγματος για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το LDP του Άμπε κέρδισε τα 2/3 της πλειοψηφίας που χρειαζόταν για να επιχειρήσει να αναθεωρήσει τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα για τον στρατό, μια εξέλιξη που αν υλοποιηθεί πιθανότατα θα επιδεινώσει τις σχέσεις του Τόκιο με το Πεκίνο.

Κλείσιμο
Ο κυβερνητικός εταίρος του LDP, Komeito, κέρδισε 14 έδρες, από τις 9 που είχε πριν τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, πάντως, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι ανατροπές στο Σύνταγμα ενώ και το Νο2 του κόμματος, είπε, σε ξεχωριστή συνομιλία ότι για το θέμα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και με την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, αναλυτές φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να αποσπάσει τον Άμπε από την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Αν δεν τα καταφέρει, παρά την πολιτική ελευθερία που κέρδισε, αυτό θα είναι αρνητικό για την όρεξη των επενδυτών όσον αφορά τις ιαπωνικές μετοχές» αναφέρει ο Nobuhiko Kuramochi, επικεφαλής αναλυτής στην Mizuho Securities.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης