Ουγγαρία: Έρευνα κατά της αστυνομίας για τον πνιγμό νεαρού Σύρου

Ουγγαρία: Έρευνα κατά της αστυνομίας για τον πνιγμό νεαρού Σύρου

Ο Φάρχαν αλ Χουάις, 22 ετών πνίγηκε όταν μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να περάσει στην Ουγγαρία, με τη βοήθεια διακινητών

Ουγγαρία: Έρευνα κατά της αστυνομίας για τον πνιγμό νεαρού Σύρου
Οι εισαγγελικές αρχές της Ουγγαρίας ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστώσουν αν η αστυνομία της χώρας μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνη για τον θάνατο ενός Σύρου μετανάστη ο οποίος πνίγηκε στον ποταμό Τίσα ενώ προσπαθούσε να περάσει από τη Σερβία στο ουγγρικό έδαφος.

Ο Φάρχαν αλ Χουάις, 22 ετών πνίγηκε σε έναν παραπόταμο του Τίσα την 1η Ιουνίου, όταν μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να περάσει στην Ουγγαρία, με τη βοήθεια διακινητών. Αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα του δύο ημέρες αργότερα.

Κλείσιμο
Ο αδελφός του 22χρονου, που μετείχε στην ίδια ομάδα, υποστήριξε ότι ο Φάρχαν πνίγηκε όταν Ούγγροι αστυνομικοί που φυλούν τα σύνορα στην όχθη του ποταμού άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των μεταναστών, τους ψέκασαν με αέρια και έστειλαν εναντίον τους εκπαιδευμένα σκυλιά για να τους εμποδίσουν να βγουν από το νερό.

Η αστυνομία αρνείται ότι κακομεταχειρίστηκε τους μετανάστες. "Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος", ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές της κομητείας Τσόνγκραντ απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Ρόιτερς. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικοί διέσωσαν μια πενταμελή οικογένεια Ιρακινών από τον ποταμό.

"Η αστυνομία εκτελεί τα καθήκοντά της με νόμιμο, επαγγελματικό και ανάλογο τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανθρωπιστική συμπεριφορά απέναντι στους παράνομους μετανάστες και σεβόμενη την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους", πρόσθεσε.

Η νεκροτομή που έγινε στον Χουάις έδειξε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό, ενώ στο σώμα του δεν υπήρχαν τραύματα.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ωστόσο ότι διέταξε έρευνα για την υπόθεση, πέντε ημέρες μετά τον θάνατο του νεαρού Σύρου. "Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα εξετάσουμε τι συνέβη και εάν κάποιος από τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία σε εκείνο το τμήμα των συνόρων μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος", είπε η εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών Άντρεα Νάγκι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεκινά έρευνα σε βάρος της ουγγρικής αστυνομίας για κακομεταχείριση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διεξαγωγή έρευνας είχε ζητήσει και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αρχική αναφορά της αστυνομίας στον ιστότοπό της, μια περίπολος εντόπισε δύο ανθρώπους, στις 5.55 το πρωί της 1ης Ιουνίου, κοντά στο χωριό Ρόσκε, να κολυμπούν στον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Αφού εντοπίστηκαν, οι κολυμβητές γύρισαν πίσω προς το σερβικό έδαφος, αλλά μόνο ο ένας κατάφερε να βγει στην ξηρά. Αμέσως η ουγγρική αστυνομία ενημέρωσε τις σερβικές αρχές και τις ομάδες διάσωσης και ξεκίνησε έρευνα, που είχε ως αποτέλεσμα να σωθεί η οικογένεια των Ιρακινών.

Ο 22χρονος Χουάις ενταφιάστηκε την Δευτέρα στο κοιμητήριο της ουγγρικής πόλης Σέγκεντ, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, 17 ημέρες αφότου ανασύρθηκε το πτώμα του από τον ποταμό.

Ο μικρότερος αδελφός του, ο Αμπντάλα αλ Χουάις, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς μετά την ταφή ότι εννέα μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα με μια βάρκα, με τη βοήθεια ενός διακινητή. Στην ομάδα μετείχε η πενταμελής οικογένεια των Ιρακινών και τέσσερις νέοι άνδρες εκ των οποίων οι τρεις ήταν συγγενείς: ήταν οι αδελφοί Χουάις και ένας ξάδελφός τους.

'Οταν έφτασαν στην πλευρά της Ουγγαρίας, βούτηξαν από τη βάρκα στο νερό που έφτανε μέχρι το στήθος τους. Ο διακινητής, σύμφωνα με την αφήγηση του Αμπντάλα που δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή, τράβηξε πίσω το πλοιάριο με το σκοινί με το οποίο ήταν δεμένο.

Ο νεαρός ισχυρίζεται πως όταν οι μετανάστες προσπάθησαν να βγουν στην όχθη, οι αστυνομικοί τους πέταξαν διάφορα αντικείμενα και τους ψέκασαν με αέριο (δεν διευκρίνισε τι είδους) με αποτέλεσμα ο αδελφός του να αρχίσει να βήχει. "Κάθε φορά που προσπαθούσαμε να βγουμε μας εμπόδιζαν. Στην τελευταία μας προσπάθεια, έστειλαν εναντίον μας αστυνομικά σκυλιά. Στην τελευταία απόπειρά μας, όταν ήθελαν να εξαπολύσουν τα σκυλιά, τους παρακαλάγαμε. Μας ψέκασαν με αέρια και έλεγαν: αυτό είναι οξυγόνο. Μας έλεγαν: πηγαίνετε πίσω στη Σερβία, πηγαίνετε πίσω! Κολυμπήστε, κολυμπήστε!"
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης