Σε συναγερμό η Γαλλία - Ολάντ: Πολύ σοβαρή η τρομοκρατική απειλή

Σε συναγερμό η Γαλλία - Ολάντ: Πολύ σοβαρή η τρομοκρατική απειλή

Οι Γάλλοι αστυνομικοί θα μπορούν να είναι οπλισμένοι και στα σπίτια τους

Σε συναγερμό η Γαλλία - Ολάντ: Πολύ σοβαρή η τρομοκρατική απειλή
Η βία και η τρομοκρατία σκιάζουν το Εuro καθώς, στον απόηχο των επεισοδίων που σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έναρξη του αθλητικού γεγονότος από χούλιγκαν Ρώσους και Βρετανούς, έρχεται η χθεσινή σφαγή ενός αστυνομικού και της συντρόφου του
 που επίσης ήταν διοικητική υπάλληλος στην Αστυνομία, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να δηλώνει ότι πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τρομοκρατική ενέργεια. O πρόεδρος Ολάντ τόνισε ότι "η Γαλλία αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας" κατά της οποίας "έχουμε κινητοποιήσει πολύ σημαντικά μέσα" καταπολέμησης. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι τα δύο θύματα στοχοποιήθηκαν επειδή ήταν μέλη της γαλλικής αστυνομίας
Κλείσιμο
: «Είναι μία παγκόσμια απειλή», πρόσθεσε κάνοντας έκκληση για ενότητα. 

Η Ευρώπη παρακολουθεί συγκλονισμένη τη νέα αιματηρή επίθεση στη Γαλλία που, όπως όλα δείχνουν, φέρει την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους με δράστη τον 25χρονο Λαρόσι Αμπάμα ο οποίος, όπως δήλωσε είναι «μαχητής του χαλιφάτου».

Ο 25χρονος άνδρας τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι έναν αστυνομικό διοικητή έξω από το σπίτι του και εν συνεχεία ταμπουρώθηκε στο σπίτι σκοτώνοντας και την σύντροφό του, μπροστά στα μάτια του τρίχρονου γιου τους. Η γαλλική αστυνομία δήλωσε πως η σύντροφός του βρέθηκε νεκρή με τραύμα στο λαιμό.

Η γαλλική κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να συγκαλεί σήμερα το πρωί έκτακτη συνεδρίαση για να εκτιμήσει την κατάσταση αλλά και να συντονίσει με τους υπουργούς του τις επόμενες κινήσεις του. H Γαλλία δίνει την εικόνα μιας χώρας υπό διάλυση καθώς με το... καλημέρα, η έναρξη του Euro σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν από τη Βρετανία και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη Γαλλία οι απεργίες και οι διαδηλώσεις και στην χαοτική αυτή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί ο εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας με τις γαλλικές αρχές να μην μπορούν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.   

Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ πλέον οι Γάλλοι αστυνομικοί θα μπορούν να είναι οπλισμένοι και στα σπίτια τους. Μέχρι τώρα, οι αστυνομικοί έπρεπε να αφήνουν το όπλο τους στην υπηρεσία.  

Μιλώντας μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ επεσήμανε: «Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι δύο δολοφονίες ήταν «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Ολάντ πάντως δεσμεύτηκε ότι πως θα υπήρξε πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Και μέσα σε όλα αυτά 50.000 Γάλλοι ετοιμάζονται να ξεχυθούν στους δρόμους της Γαλλίας, ύστερα από σχετικό αίτημα του εργατικού συνδικάτου CGT, που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα. Εν μέσω απεργίας στους σιδηροδρόμους και στην Air France, οι Γάλλοι θα διαδηλώσουν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του γενικού γραμματέα του συνδικάτου του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νόμου «Ελ Κομρί» που προλειαίνει το έδαφος για έναν εργασιακό «Μεσαίωνα». Οι διαδηλωτές κορυφώνουν σήμερα τον αγώνα καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο για την εργασιακή μεταρρύθμιση βρίσκεται τώρα στα «χέρια» της γαλλικής Γερουσίας για να το εξετάσει. 


Πυρά της αντιπολίτευσης για τα κενά ασφάλειας στη Γαλλία
Ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας εκφράζει ήδη τον αποτροπιασμό του για την χθεσινή σφαγή, ενώ την ίδια ώρα ακούγονται πολλές «φωνές» από την αντιπολίτευση της χώρας που επιρρίπτουν ευθύνες για την αδράνεια της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας. 

Το γεγονός ότι ο δράστης ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στην αστυνομία, δεν πέρασε ασχολίαστο και από τον γαλλικό Τύπο. «Πώς είναι δυνατόν ο δράστης να ξέφυγε από τους Γάλλους αστυνομικούς παρά το ύποπτο παρελθόν του και να μην ήταν υπό παρακολούθηση;», διερωτώνται οι γαλλικές εφημερίδες «Le Figaro» και και «Le Parisien».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης