Με πυροτεχνήματα και γλυκά πανηγύρισε το μακελειό στο Τελ Αβίβ η Χαμάς

Με πυροτεχνήματα και γλυκά πανηγύρισε το μακελειό στο Τελ Αβίβ η Χαμάς

«Σοκαρισμένος» ο Μπαν Κι Μουν για τις αντιδράσεις στη Λωρίδα της Γάζας - Απειλεί με νέες επιθέσεις ο επικεφαλής της Χαμάς

Με πυροτεχνήματα και γλυκά πανηγύρισε το μακελειό στο Τελ Αβίβ η Χαμάς
Ανατριχιαστική ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο άκουσμα της ένοπλης επίθεσης σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, με τέσσερις νεκρούς και 16 τραυματίες.

Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας πανηγύρισαν το φονικό «χτύπημα» εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και μοιράζοντας γλυκά, την ώρα που ο 42χρονος Ιντο Μπεν Αρι, η 39χρονη Ιλάνα Νέβε, ο 58χρονος Μάικλ Φάιτζ και η 32χρονη Μίλα Μισάγεβ έχαναν την ζωή τους.

Κλείσιμο
Στο Διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφόρησε φωτογραφία που απεικονίζει άνδρες να έχουν κατακλίσει δρόμο εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και ανεμίζοντας σημαίες λίγη ώρα μετά την εισβολή των δύο ενόπλων. Ωστόσο, σύμφωνα με Ισραηλινούς δημοσιογράφους, η εικόνα καταγράφηκε το 2014 και δεν είναι από τους χθεσινούς πανηγυρισμούς.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο





Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε «σοκαρισμένος» για τους πανηγυρισμούς, ενώ πρόσθεσε πως αγνοούσε την πραγματική φύση της Χαμάς που σε μήνυμά της στο Twitter χαιρέτισε την επίθεση.

«Σοκαρισμένος που οι ηγέτες της Χαμάς επέλεξαν να καλωσορίσουν αυτή την επίθεση και κάποιοι από αυτούς διάλεξαν να πανηγυρίσουν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι Μουν.

Οι δύο άνδρες που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε εστιατόριο στην κεντρική αγορά Σαρόνα του Τελ Αβίβ, αναγνωρίστηκαν και πρόκειται για δύο ξαδέλφια από την περιοχή της Χεβρώνας.

Οι 21χρονοι Μουχαμάντα και Χαλίντ Μουχάμρα ήταν ντυμένοι με κοστούμια και παρίσταναν τους πελάτες στο εστιατόριο Μπένεντικτ, έχοντας παραγγείλει γλυκό. Λίγα λεπτά αφότου έφτασε η παραγγελία τους, εκείνοι σηκώθηκαν όρθιοι και με τα όπλα που έφεραν σε βαλίτσες άνοιξαν πυρ σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.

Ο Μάικλ Φάιτζ και ο Ιντο Μπεν Αρι


Ο ένας εκ των δύο τραυματίστηκε σοβαρά από αστυνομικό, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη λίγα λεπτά αργότερα.

Η είδηση του μακελειού ταξίδεψε με ταχύτατους ρυθμούς στη Χαμάς, με τον επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, να αναφέρεται στους δύο δράστες ως «μέλη της Χαμάς» και να χαρακτηρίζει την επίθεση «ηρωική».

Όπως είπε ο Χανίγια «η επίθεση ήταν ένα μήνυμα από τα παιδιά της αντίστασης στους ηγέτες της κατοχής», προειδοποιώντας ότι ήταν μόνο η «πρώτη έκπληξη για τον Σιωνιστικό εχθρό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις κατά Ισραηλινών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι στιγμής 38 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογα «χτυπήματα» και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί.

Η Μίλα Μισάγεβ


Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Αμύνης, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι παρότι δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν έχει καμία πρόθεση να παραμείνει στα λόγια, αλλά θα προχωρήσει σε πράξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης, Ελι Μπεν-Νταχάν, από την πλευρά του δήλωσε ότι η ζωή στην περιοχή της Χεβρώνας από όπου κατάγονται οι δράστες «δεν θα συνεχίσει όπως συνήθως».

Τόνισε, μάλιστα, πως «το χωριό που έχει τρομοκράτες να ζουν σε αυτό, θα πληρώσει το τίμημα. Η είσοδος και η έξοδος από το χωριό θα επιτρέπεται μόνο για ανθρωπιστικές περιπτώσεις».



Πράγματι, η κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να «παγώσει» 83.000 άδειες εισόδου σε Παλαιστινίους στα ισραηλινά εδάφη για την περίοδο του Ραμαζανιού.

«Συζητήσαμε ένα φάσμα αμυντικών και επιθετικών βημάτων που πρέπει να λάβουμε ώστε να δράσουμε κατά αυτού του φαινομένου. Θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα της αστυνομίας, του στρατού και άλλων δυνάμεων ασφαλείας, όχι μόνο για να συλληφθεί κάθε συνένοχος σε αυτή τη δολοφονία, αλλά και για να αποτραπούν άλλα περιστατικά», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή, η ειδική μονάδα του υπουργείου Αμύνης COGAT που χειρίζεται ζητήματα σχετικά με τη δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε: «Όλες οι άδειες για το Ραμαζάνι, ειδικά οι άδειες για οικογενειακές επισκέψεις από την Ιουδαία-Σαμάρεια “παγώνουν”».


Η Ιλάνα Νέβε












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης