Η ΕΕ δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Τουρκία, λέει ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η ΕΕ δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Τουρκία, λέει ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο Τσελίκ δήλωσε πως η σχέση Άγκυρας - ΕΕ είναι σημαντική αλλά όχι η μοναδική επιλογή

Η ΕΕ δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Τουρκία, λέει ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Προς… αναίρεση του χαρτοφυλακίου, το οποίο μόλις ανέλαβε, μοιάζει να προχωρά ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δηλώνοντας πως η ΕΕ δεν αποτελεί το μοναδική επιλογή για τη χώρα του.

Σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός που αντικατάστησε τον Βόλκαν Μποζκίρ στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η «μόνη επιλογή» για την Άγκυρα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πρόσθεσε πως η Τουρκία επιθυμεί η ΕΕ να δώσει τέλος στα «δύο μέτρα και σταθμά της» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τη ΕΕ ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση ενδέχεται να μην επικυρώσει το νόμο σχετικά με την επανεισδοχή των μεταναστών αν «παγώσει» η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν.

«Αν αυτό (σ.σ. εννοεί την κατάργηση βίζας) δεν συμβεί, τότε καμία απόφαση και κανένας νόμος, στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας
», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως η Τουρκία δεν «μπλοφάρει» ούτε «εκστομίζει απειλές» όταν λέει ότι θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας επανεισδοχής.

Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να είναι «δίκαιη» με την Τουρκία.

Βέβαια, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της τόνισε πως δεν ανησυχεί για τη συμφωνία σχετικά με το μεταναστευτικό, αλλά πρόσθεσε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπιστούν προβληματικά σημεία σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

«Δεν ανησυχώ. Μπορεί να υπάρχουν κάποια ζητήματα που να απαιτούν περισσότερο χρόνο, αλλά από την πλευρά μας θα παραμείνουμε στη συμφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης