Ελβετία: Αδέλφια μουσουλμάνοι δεν πήραν υπηκοότητα λόγω... θρησκείας

Ελβετία: Αδέλφια μουσουλμάνοι δεν πήραν υπηκοότητα λόγω... θρησκείας

Αφορμή αποτέλεσε η άρνηση των δύο εφήβων να πιάσουν το χέρι της δασκάλας τους, καθώς, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, δεν μπορούν να αγγίζουν το χέρι γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά τους

Ελβετία: Αδέλφια μουσουλμάνοι δεν πήραν υπηκοότητα λόγω... θρησκείας
Τεθωρακισμένα και στρατός στα σύνορα με την Ιταλία. Αυξημένες περιπολίες και έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Η Ελβετία σκληραίνει τη στάση της και με αφορμή τη διαφαινόμενη έξαρση των προσφυγικών ροών από τη Μεσόγειο, μέσω Ιταλίας, αλλά και τον κίνδυνο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις και μέτρα, φτάνοντας στον περιορισμό ακόμη και των παροχών υπηκοότητας σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος μπορούσαν να εξασφαλίσουν δίχως μεγάλες δυσκολίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αγοριών μουσουλμάνων. Τα δύο αδέλφια, 14 και 15 ετών, που φοιτούν κανονικά στο ελβετικό σχολείο, αρνήθηκαν να πιάσουν το χέρι της δασκάλας τους, διότι, βάσει της θρησκείας τους, απαγορεύεται να αγγίξουν το σώμα γυναίκας που δεν είναι μέλος της οικογένειάς τους.

Κλείσιμο
Το περιστατικό αυτό έφτασε μέχρι τα πολιτικά έδρανα, προκαλώντας το μένος αρκετών Ελβετών πολιτικών, αλλά και της υπουργού Δικαιοσύνης, Σιμονέτα Σομαρούγκα, η οποία μιλώντας στη Βουλή τόνισε πως «το πιάσιμο των χεριών είναι μέσα στην κουλτούρα της Ελβετίας». Την επομένη, το Συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση των αιτημάτων παροχής υπηκοότητας στην περιοχή της Βασιλείας, ανακοίνωσε στην οικογένεια ότι «πάγωσε» το αίτημά τους, εξαιτίας του συγκεκριμένου συμβάντος. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στην οικογένεια, αναφερόταν ότι «θα χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία», αφήνοντας αιχμές για τη δράση της οικογένειας στην κοινωνία.

Ο πατέρας των δύο παιδιών είναι ιμάμης, με βάση τη Βασιλεία και καταγωγή από τη Συρία. Μετανάστευσε στην Ελβετία το 2001 και αιτήθηκε άσυλο. Η Ελβετία έχει πληθυσμό οκτώ εκατ. ανθρώπους, εκ των οποίων οι 350.000 είναι μουσουλμάνοι. Παράλληλα, μουσουλμανικές οικογένειες έχουν κερδίσει υποθέσεις σε δικαστήρια της Ελβετίας, βάσει των οποίων έχουν γίνει σεβαστές οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και οι ιδιαιτερότητες που συνεπάγονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης